Alles over  

Kaapstad/Houtbay

Zuid Afrika > Western Cape > Greater Cape Town > Kaapstad/Houtbay >Thema's: Culinair, Leuke dorpjes, Strand

In de tijd van de vroege VOC stond het gebied om het huidige dorp Houtbay vol bomen. Dat verklaart de oorsprong van de naam: baai met hout. Tegenwoordig heeft de omgeving nog steeds een groene uitstraling maar er is ook intensieve bewoning. Dat is niet verwonderlijk, want Houtbay is een heerlijke plaats om te vertoeven. Het ligt mooi in de kom van een baai, beschermd door de bergtop de Sentinel. Het dorp biedt voldoende voorzieningen om prettig vakantie te houden. Er zijn goede restaurants, een strandje en leuke winkeltjes. Houtbay ligt aan de 'achterkant' van de Tafelberg en vanuit dit dorp bent u in een ommezien bij attracties als Kirstenbosch en Groot Constantia.

Chapmans Peak Ook Kaap de Goede Hoop is via de Chapmans Peak Drive makkelijk te bereiken (circa 1,5 uur). Deze weg is een van de meest spectaculaire kustwegen ter wereld. Rijdend over de weg ziet u de branding 152 meter onder u op de rotsen slaan. Het groen van de bergen, wit-geel van het zand en blauw van de oceaan zijn van een prachtige schoonheid. Op verschillende plaatsen zijn parkeerhavens gemaakt. Het is beslist de moeite waard om af en toe even te stoppen. Als u in Houtbay overnacht raden we u aan op een mooie avond met een drankje en hapje de zonsondergang vanaf Chapmans Peak te beleven. Chapmans Peak is deels gratis toegankelijk. Wilt u helemaal doorrijden naar Noordhoek dan vindt u halverwege een tolhuis (kosten rond 30 rand voor een auto).
De Chapmans Peak Drive is op 6 mei 1922 officieel geopend. De bouwwerkzaamheden zijn gestart in 1915 en uitgevoerd door dwangarbeiders. Het was hun taak om langs de steile Kaapgranieten wanden een brede en stabiele doorgang te bouwen. Op verschillende plaatsen rijdt u pal langs de bergwand van het Kaapgranieten gesteente. In het verleden gebeurde het regelmatig dat grote brokken graniet na hevige regenval naar beneden vielen. Na enkele dodelijke ongevallen is de weg in de beginjaren van dit millenium twee jaar gesloten geweest om valnetten aan te brengen. Heel af en toe, in de maanden juli en augustus, wordt de toegang nog wel eens afgesloten.
Als u vanaf Houtbay de Chapmans Peak oprijdt, zult u aan uw rechterhand een bronzen luipaard zien staan. Het beeld van de locale beelhouwer Ivan Mitford Barbeton is een aandenken aan de talloze luipaarden die in het verleden door de bossen zwierven.
De Chapmans Peak is tegenwoordig een tolweg. De toegang voor een personenauto is vanaf juni 2008 R 26,00. Met een Wild Card krijgt u korting.

Duikereiland In het pittoreske haventje van Houtbay kunt u met een boot naar Duikereiland (tijdens de winterperiode mei - augustus niet altijd mogelijk). Deze rots waarop honderden zeehonden hun thuis vinden, ligt ongeveer een half uur varen uit de kust. In de haven vindt u overigens een aantal restaurants, zoals Mariners Wharf. Het restaurant is bekend om haar vis, maar zeker ook vanwege de oesters. Rondom het restaurant zijn enkele winkeltjes gevestigd. Door de inrichting waant u zich tijdens uw diner op een volledig ingericht zeeschip.
Op zondag kunt u voor kunst en cultuur terecht op de locale markt nabij Houtbay Manor. U vindt er kraampjes met schilderkunst, verse honing, artistieke kleding en dergelijke. Vogelliefhebbers vinden een waar vogelparadijs in World of Birds (zie excursies). De locale geschiedenis is tentoongesteld in het Houtbay Museum. Voor attracties als het Waterfront, Robbenisland, het centrum van Kaapstad en de Tafelberg moet u 'om de berg' naar Kaapstad rijden. Deze route kost u ongeveer een half uur. Neem bij voorkeur de route langs de kust: u zult merken dat dit geen straf is.

Kaapstad/Houtbay - Stellenbosch: 55
Kaapstad/Houtbay - Kaapstad Luchthaven: 30
Kaapstad/Houtbay - Kaapstad: 19
Kaapstad/Houtbay - Plettenberg Bay: 550
Frogg's Leap Guesthouse

Soort: B&B / Guesthouse
Beoordeling: ****
Malaika Lodge

Soort: B&B / Guesthouse
Beoordeling: ****
Chapman's Peak B&B

Soort: B&B
Beoordeling: ****
Somersby Guesthouse

Soort: B&B
Beoordeling: onbekend
African Kirikara

Soort: Shoppen
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
Marine Scene

Soort: Diversen / Overig
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
Orange Kloof Trail

Soort: Wandelen, fietsen, quadbikes & segway
Prijs volwassenen: 840,00
Prijs kinderen: Onbekend
The Green Pass

Soort: Tour Operator
Prijs volwassenen: 380,00
Prijs kinderen: Onbekend
Chapmans Peak Hotel

Soort: Vis
U kunt hier terecht voor: Lunch, Diner
Dunes Restaurant

Soort: Lokaal
U kunt hier terecht voor: Ontbijt, Lunch, Diner
Greenhouse

Soort: Internationaal
U kunt hier terecht voor: Ontbijt, Lunch
Luigi

Soort: Italiaans
U kunt hier terecht voor: Lunch, Diner
Mariners Wharf

Soort: Internationaal
U kunt hier terecht voor: Ontbijt, Lunch, Diner
The Lookout Restaurant

Soort: Vis
U kunt hier terecht voor: Lunch, Diner

Fotogalerij

Zuid Afrika!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Highlights

Houtbay is een heerlijk plekje om te vertoeven en Kaapstad te verkennen. Tussen Houtbay en Kaapstad ligt een prachtige kustweg die eigenlijk nooit verveelt.

Provincies

Zuid Afrika!