Landkaart  

Cape Winelands

Zuid Afrika > Western Cape > Cape Winelands >

Flash map.
Plaatsen in "Cape Winelands": Ashton - Ceres - De Doorns - Franschhoek - Hermon - Hottentotsholland NR - McGregor - Montagu - Paarl - Prince Alfred Hamlet - Rawsonville - Robertson - Somerset West - Stellenbosch - Touwsrivier - Tulbagh - Wellington - Worcester

Alles over

Cape WinelandsZuid-Afrikaanse wijn en Stellenbosch, hart van de wijnstreek, horen bijna onafscheidelijk bij elkaar. Van oudsher wordt het wijngebied (Winelands) daarom gevormd door Stellenbosch, Paarl en Franschoek. Het gebied wordt ook wel aangeduid met Boland - een benaming die u het beste kunt herleiden naar het Oud-Nederlands: het land (er) boven waarmee natuurlijk verwezen werd naar het land boven Kaapstad.
Maar het internationale succes van de Zuid-Afrikaanse wijnen heeft de laatste jaren meer en meer wijnboerderijen op de kaart gezet die niet binnen de grenzen van de drie dorpen ofwel de streek Boland vielen. Montagu, Robertson, Tulbagh, De Doorns, Wellington en Worcestor bleken ook uitstekende wijnen voort te brengen. Het succes van de wijnfarms in deze regio heeft ertoe geleid dat het Kaapse Wijngebied (Cape Winelands) officieel is uitgebreid. De buitenste grens wordt gevormd door Prince Alfred's Hamlet, ten noorden van Ceres in het westen tot Montagu in het oosten en van De Doorns en Touwsrivier in het noorden tot Somerset West in het zuiden. Elk dorp heeft zijn eigen wijnroute. Kijkt u bij de diverse plaatsen voor informatie en routevoorstellen.

Breede Rivier Vallei & Hex Rivier Vallei Streken als de Breede Rivier Vallei en de Hex Rivier Vallei zijn nu opgenomen in het grote wijngebied. Beide gebieden zijn vernoemd naar gelijknamige rivieren. De Breede Rivier volgt het spoor van de Route 62 vanaf Tulbagh richting Robertson om hier zuidwaars te buigen richting de kust bij Malgas.

Wijnproces en Klimaat Interessant aan de wijnprocessen in het gebied is de wisseling van klimaat en grondsoort. Stellenbosch heeft zeker meer zonnenuren dan de meeste bergen in Frankrijk, maar de warmte van Stellenbosch is relatief koel ten opzichte van de warme dagen in Montagu. En toch produceren beide goede wijnen. Natuurlijk: Stellenbosch staat bekend om kwaliteitswijnen in zowel rood, wit als rosé. Montagu moet het vooral hebben van de bekend van de sherry-achtige wijnen en dessertwijnen van de de muscaatdruif.
We kunnen niet anders zeggen: het wijngebied is een fantastische streek om enkele dagen in door te brengen of naar terug te komen. Het biedt zoveel verschillende wijnhuizen verdeeld over verschillende landhuizen. Er zijn zoveel activiteiten te ondernemen, er zijn zoveel mooie routes te rijden, er is zoveel cultureels te bezoeken, er zijn zoveel leuke picknicks te houden op wijnfarms, er zijn zoveel mooie wandelingen te maken. Kortom: het is een gebied om naar terug te komen, een gebied ook met enorm veel aanbod aan accommodatie. Werkelijk alles is erop gericht om het u als bezoeker naar de zin te maken. Om te genieten van het goede leven!


Foto's zijn mede mogelijk gemaakt door SAtourism.

In en rondom het wijngebied zijn verschillende mooie routes te rijden. De meest bekende is misschien wel de Vierpassenweg.

Vierpassenweg
Rijdend over de N2 in oostelijke richting vanuit Kaapstad ziet u, juist voorbij Somerset West, de berghellingen van de Hottentot-Hollandbergen opdoemen. Over de brede pas lijkt het alsof auto's als speelgoedwagentjes langzaam omhoog kruipen. Dat is niet helemaal gezichtsbedrog want de pas is steil. Vooral vrachtvervoer heeft moeite om de lange tocht naar boven te rijden. De pas is echter een grote vooruitgang ten opzichte van het karrenspoor dat in vroeger tijden over de bergen voerde. De pas werd door de Khoikhoi Gantouw genoemd, het pad der elanden. Voor de toenmalige karren was het pad letterlijk levensgevaarlijk. Minimaal één op de vijf karren verongelukte tijdens de oversteek rondom 1820 toen 4.500 wagens de tocht waagden. Groeven van verongelukte wagens zijn nog te vinden en tot nationale gedenkwaardigheid verheven.
De pas maakt tegenwoordig deel uit van de Vierpassentocht, een mooie passenroute met de Helshoogtepas, de Franschoekpas en de Viljoenspas met mooie wandelroutes in het Hottentotten Nature Reserve (zie Overberg).
Rij vanaf de N2 de afslag R321 richting Grabouw. Vandaar via de Viljoenspas (de tweede pas) naar de Theewaterskloofdam en via Franschhoek Pas (derde pas) naar het dorp. De weg over deze pas is gebouwd langs de sporen die migrerende kuddes wild hebben getrokken in vroegere tijden. Vroeger bestond het pad bekend als Olifantspad. Vooral de verandering in vegetatie is opvallend.
Buiten het dorp liggen wijnfarms zoals Bellingham en L'Ormarins. Voor het bekende Boschendal rijdt u iets verder om linksaf te slaan richting Stellenbosch/Pniël via de R310. Na circa 2 kilometer ziet u Boschendal aan uw linkerhand. Dit landgoed kijkt uit op de Drakensteinbergen en heeft een naast een restaurant (lekkere lunches) en wijnproeverij ook een leuke kruidentuin en museum. In de kamers van dit grote landhuis is een snufje van de geschiedenis terug te vinden. Voorbij het dorp Pniël begint de Helshoogtepas die u in het dorp Stellenbosch brengt. Bovenop de pas ligt nog een aantal wijnfarms waaronder het kleine Thelema.

Brandy-route
Voor de liefhebbers van brandy is er nu ook een route die u langs diverse kelders en kleine destilleerderijen brengt. Een tour vol koperen ketels, eiken vaten die worden gebruikt voor het verouderingsproces van brandy en natuurlijk de proeverijen.
U begint de tour in Stellenbosch. Bij Vlottenburg aan de R 310, 8 kilometer buiten het dorp, vindt u Van Ryn Brandy Cellar - de oudste brandykelder in de Kaap. De tour laat u de destilleerderij zien evenals de hal waar de houten vaten worden behandeld. In december en januari zijn er verschillende toeren per dag. In de overige maanden een ochtend- en middagtoer op weekdagen. Telefoon: 021 - 881 3875
De Oude Molen Brand Museum in Stellenbosch dat alleen op afspraak open is. U kunt bellen met 021- 808 6911. In de Oude molen werd de eerste brandy verkocht door de Fransman Rene Santhagens. Hij wordt wel de 'saint of the brandy' genoemd.
In Paarl kunt u op bezoek bij de Paarl Rock Brandy Cellar die dateert uit 1856. U kunt hier de Hanepoot Brandy proeven: brandy die is gemaakt van de zoete hanepootdruif. Paarl Rock is wereldwijd de enige destilleerderij die van deze druif gebruik maakt. Toeren vinden elke weekdag plaats. Belt u voor tijden: 021 - 862 6159.
In Paarl staat het hoofdkantoor van KWV - de Kooperatieve Wynvereniging. Ooit de grootste wijncoöperatie van Zuid-Afrika is het nu een bedrijf met aandeelhouders. KWV's bedrijf in Paarl staat vooral bekend om de wijnen, terwijl de brandy's het middelpunt vormen van KWV in Worcestor. Dat neemt niet weg dat een tour bij KWV in Paarl u toch ook erg veel laat zien en horen over het brandyproces. U kunt zelfs een proeverij meemaken. Als u nog moet rijden, is het beter om niet elk glas leeg te drinken. U proeft circa 8 soorten!
De echte brandytoeren zijn evenwel in Worcestor bij KWV. U vindt dit bedrijf in het midden van het dorp. Elke dag zijn er Engelse toeren (14.00 uur) en Afrikaanse toeren (14.30). Andere talen zijn ook mogelijk op verzoek. Telefoon: 023 - 3420255.
Interessant is een bezoekje aan Rawsonville waar de Oolf Bergh Brandy Cellar is gevestigd. Oolf Bergh heeft zeer uitgesproken ideeën over het beste verouderingsproces voor brandy. Een toer is mogelijk; belt u met 023 - 349 3600.
Terug richting Stellenbosch kunt u in Franschoek een kijkje nemen bij Cabriere Cellars. De kelders vindt u aan het begin van de Franschoek Pas bij het restaurant Haute Cabriere. Hun bekendste brandy is een blend van Pinot Noir & Chardonnay. Geopend van maandag tot vrijdag van 11.00 - 13.00 uur en van 14.00 - 16.30 uur. Op zaterdag van 11.00 - 13.00 uur. Op zondag gesloten.

Route 62
Misschien wel de mooiste route van het land begint in Tulbagh en eindigt bij Uniondale aan de rand van de Kleine Karoo, Baviaanskloof en Grote Karoo. De route 62 brengt u van de vruchtbare wijnstreken in het wijngebied langzaam via de drogere Karoo-velden naar het echte droge Karoo-landschap. Omdat dit Karoo-landschap gedomineerd wordt door vier bergketens die het gehele gebied omringen, vormen de kleurschakeringen telkens weer een eigen schouwspel op. De dorpjes aan de route brengen de ideale mix van charmante dorpjes en goede koffie-adresjes met zich mee. Nee, wat ons betreft, bent u langs deze route op de juiste plaats!
La Providence

Plaats: Franschhoek
Soort: Guest Farm
Beoordeling: *****
Grand Dédale Country House

Plaats: Wellington
Soort: Country Lodge
Beoordeling: *****
WedgeView Country House & Spa

Plaats: Stellenbosch
Soort: Lodge
Beoordeling: *****
Eikendal Lodge

Plaats: Stellenbosch
Soort: Country Lodge & Wijnlandgoed
Beoordeling: ****
Somerset Villa Guesthouse

Plaats: Somerset West
Soort: Guesthouse
Beoordeling: ****
Mallowdeen Gardens

Plaats: Robertson
Soort: B&B / Guesthouse
Beoordeling: ****
7 Church Street

Plaats: Montagu
Soort: Boutique Guesthouse
Beoordeling: ****
Bartholomeus Klip Farmhouse

Plaats: Hermon
Soort: Boutiquehotel of -Guesthouse
Beoordeling: ****
Centre-Ville Guest House

Plaats: Franschhoek
Soort: B&B / Guesthouse
Beoordeling: ****
Oakleaf Lodge

Plaats: Stellenbosch
Soort: Wijnlandgoed
Beoordeling: ***
Knorhoek Wines & Guest House

Plaats: Stellenbosch
Soort: Country Lodge & Wijnlandgoed
Beoordeling: ***
The Beautiful South Guest House

Plaats: Stellenbosch
Soort: B&B / Guesthouse
Beoordeling: ***
Good Hope Farm Cottages

Plaats: Robertson
Soort: Vakantiehuizen & Appartementen
Beoordeling: onbekend
Tierhoek Cottages

Plaats: Robertson
Soort: Guest Farm
Beoordeling: onbekend
Slaley Estate Wines & Olive Oil

Plaats: Stellenbosch
Soort: Wijnlandgoed
Beoordeling: onbekend
Clouds Estate

Plaats: Stellenbosch
Soort: Boutique Guesthouse
Beoordeling: onbekend
Afrikaans Taalmuseum
Plaats: Paarl
Soort: Musea
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
Afrikaanse Taalmonument
Plaats: Paarl
Soort: Historische excursies/Monumenten
Prijs volwassenen: 25,00
Prijs kinderen: 10,00
Big Sky Hang Gliding
Plaats: Stellenbosch
Soort: Avontuur
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
Blue Rock Waterski
Plaats: Somerset West
Soort: Diversen / Overig
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
Boschenmeer Golf Estate
Plaats: Paarl
Soort: Golf
Prijs volwassenen: 400,00
Prijs kinderen: Onbekend
Chrisna's Olives & Deli
Plaats: Stellenbosch
Soort: Shoppen
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
Fossile Centre
Plaats: Worcester
Soort: Wildlife Centre & Educatie
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
Frixion Adventures
Plaats: Paarl
Soort: Avontuur
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
Fynbos Horse Trails
Plaats: Wellington
Soort: Paardrijden
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
Graham Beck Wines
Plaats: Franschhoek
Soort: Wijnproeverij
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
Hiking @ Mont Rochelle
Plaats: Franschhoek
Soort: Wandelen, fietsen, quadbikes & segway
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
KWV Winetasting
Plaats: Paarl
Soort: Wijnproeverij
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
Nederburg Wines
Plaats: Paarl
Soort: Wijnproeverij
Prijs volwassenen: 15,00
Prijs kinderen: Onbekend
Opstal Landgoed
Plaats: Rawsonville
Soort: Wijnproeverij
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
Pearl Valley Golf Estates
Plaats: Paarl
Soort: Golf
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
The Carriage Co
Plaats: Paarl
Soort: Diversen / Overig
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
Wineland Ballooning
Plaats: Paarl
Soort: Helicopter & Ballonvaarten
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
Zandwijk Wine Estate
Plaats: Paarl
Soort: Wijnproeverij
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
Zorgvliet Vineyard Lodge & Spa
Plaats: Stellenbosch
Soort: Wijnproeverij
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend

Fotogalerij

Zuid Afrika!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Provincies

Zuid Afrika!

Interessante links