Landkaart  

Swaziland

Zuid Afrika > Swaziland >

Flash map.
Streken in "Swaziland": Swaziland - Streken

Alles over

SwazilandSwaziland is een klein koninkrijk, in oppervlakte iets kleiner dan het Krugerpark. De meeste bezoekers reizen door Swazialand heen vanaf het Krugerpark of de Panoramaroute in het Zuid Afrikaanse Mpumalanga naar Kwa Zulu Natal of andersom. Op weg tussen deze beide bestemmingen biedt Swaziland beslist een eigen ervaring. De Swati zijn vriendelijke, gastvrije mensen. Bovendien biedt het land een aantal specifieke locaties die de moeite waard zijn zoals de Ezulwini Vallei - ook wel de vallei der koningen genoemd waar vanuit talloze kraampjes houtsnijwerk en andere kunstzinnigheden worden verkocht. In dit deel van het land liggen de meeste hotels en zijn talloze excursies te maken zoals naar het traditionele dorp Mantenga in het gelijknamige natuurpark met ondermeer de hoogste waterval van Swaziland (95 m).
Daarnaast biedt Swaziland safari in parken als Mlilwane & Hlane en kunt u in het westen van het land zien hoe ambachtelijk glas wordt geblazen.

Moderniteit en traditie
Het gebied rond de hoofdstad Mbabane is verwesterd maar daarbuiten leven de meeste mensen nog zeer traditioneel in kralen die bestaan uit enkele lemen hutten gegroepeerd rondom een erf. In politiek en bestuurlijk opzicht is Swaziland ook nog zeer traditioneel. Hoewel Swaziland een gekozen parlement heeft, is het in feite de koning die als een absolute monarch kan regeren, ook al moet hij zich daarbij aan allerlei traditionele regels houden. De huidige koning Mswati III (19 april 1968) is de huidige koning en staat bekend om zijn hang naar luxe en zijn polygame levensstijl. Mswati III heeft momenteel 14 vrouwen en 23 kinderen. Zijn eerste twee vrouwen zijn gekozen door zijn adviseurs waaraan speciale eisen zijn gesteld. Zo kunnen zoonen uit deze huwelijken geen troonopvolgers worden. De koniginnen zelf hebben bovendien diverse speciale rituele functies
Het staat de koning daarna vrij vrouwen naar eigen smaak te kiezen, al is hij volgens de traditie wel verplicht om een vrouw uit elke stam te kiezen waarmee de verbondenheid tussen koningshuis en stam blijft. De koning maakt vaak gebruik van de Reed Dance om een nieuwe vrouw te kiezen. Tijdens deze jaarlijks terugkerende dans verzamelen zich 20 000 tot 100 000 jonge meisjes die hoge stengels riet aan de moeder koningin aanbieden. Met de rietstokken wordt een windscherm rondom de residentie van de moeder koningin gebouwd. Het dansfeest duurt een week, maar de koning woont alleen de laatste dag bij. De ceremonie, ook wel Umhlanga genoemd, wordt in augustus of september gehouden.
Bij de Swati is de koning zeer geliefd en gerespecteerd.

Munteenheid
Swaziland heeft een eigen munteenheid, de 'Elilangeni' die gelijk staat met de Rand. In de meeste plaatsen kan men dan ook in Randen betalen maar meestal krijgt u het wisselgeld in Elilangeni terug. In Zuid-Afrika worden Elilangeni niet geaccepteerd.

Aan de grens
De meeste toeristen gebruiken Swaziland als stopover tijdens een reis door Zuid-Afrika. Tussen Zuid-Afrika en Swaziland is een officiele grens met een officiele grensovergang. U moet zowel bij binnenkomst als bij het verlaten van het land via beide douanes in- en uitklaren. Dat geldt ook voor de auto die in Zuid-Afrika is gehuurd en meegenomen wordt naar Swaziland. Zorg ervoor dat de verhuurmaatschappij een verklaring aan u geeft waarin toestemming voor deze in- en uitklaring wordt gegeven. Verder bent u verplicht tol te betalen bij binnenkomst in Swaziland. De meeste grenzen zijn geen 24 uur per dag open maar hebben beperkte openingstijden.

Culturele gewoontes
Swaziland heeft nog veel tradities in ere gehouden. Zingen, dansen, houtsnijwerk en potten bakken zijn nog altijd belangrijke elementen in het dagelijkse leven. Een huwelijk komt alleen tot stand als een lobola (bruidschat) wordt betaald. Betaling gebeurt eigenlijk altijd nog in stuks vee. Gemiddeld wordt er 15 koeien per vrouw betaald. De Swaziman mag met meerdere vrouwen trouwen.
De trouwerij zelf is een 3 daags feest, vaak gevierd tijdens de droge maanden juli en augustus, waarbij de bruid en haar familie naar het huis van de bruidegom afreist op vrijdagavond. Op zaterdag wordt er gegeten en gedanst. Op zondag volgt eerst een speerceremonie. De bruid stampt e grond in de veekraal met een speer waarna zij zich insmeert met rode klei. Een vrouw kan maar één keer in haar leven worden ingesmeerd. Tijdens een tweede huwelijk gebeurt dit niet meer.

De geboorte van kinderen gaat gepaard met een hele ceremonie waarin voor het welzijn van het kind diverse kruiden, vermengd met planten en dierenhuid, worden verbrand. De baby moet de rook inhaleren om een goede start te kunnen maken in een gezond en lang leven. Begrafenissen zijn ook grote gebeurtenissen in het leven van de Swazi. Bij de begrafenis is natuurlijk de hele familie aanwezig, maar ook leden van de zogenaamde extended familie: verre neven, nichten, buren en de kinderen van de buren bijvoorbeeld.

Voor genezing en medicijnen vallen de Swazi meestal terug op hun traditionele genezers. De inyanga gbruikt hiervoor traditionele natuurlijke medicijnen, gemaakt van planten, kruiden en onderdelen van dieren. De sangoma is meer gericht op het geestelijk welzijn en vertolkt de verbinding tussen het transcedente en het aardse. De sangoma - vaak een vrouw - treedt ook op als raadgever en psycholoog. Door haar contact met de geesten en voorouders heeft ze de mogelijkheid geestelijke problemen te benoemen en op te lossen.

Het Swazi dorp
Het traditionele Swazi dorp dat ook nu nog veel te zien is door het hele land is nog altijd de zogenaamde homestead: een verzameling hutten, bewoond door een familie die bestaat uit een man met zijn vrouw(en) en kinderen. Elke vrouw krijgt haar eigen hut.
De hut wordt gemaakt van riet en heeft de vorm van een bijenkorfhuisje. Deze beehives zijn bovendien omgeven door een rieten schutting die de vrouwen toch nog enige privacy geeft.
In het midden van de homestead ligt de veekraal. Het vee wordt zo beschermd tegen roofdieren, maar vormt tegelijkertijd de uiting van welvaart binnen de homestead en heeft een belangrijke rituele functie. Belangrijke gesprekken worden nabij of rondom de kraal gevoerd.
Het voedsel van de Swazi bestaat vooral uit pap gemaakt van maïsmeel, gemaakt met zure room of melk en geserveerd met ofwel groenten en/of vlees. Pompoen, aardappel, maïs, noten en spinazie worden veelvuldig in gerechten gebruikt.

Fotogalerij

Zuid Afrika!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

Highlights

Swaziland is een vriendelijk koninkrijk met een aantal mooie gebieden zoals de Ezulwini Vallei.

Provincies

Zuid Afrika!