Landkaart  

North West Province

Zuid Afrika > North West Province >

Flash map.
Streken in "North West Province": Bojanala - Bophirima - Central Region - Southern Region

Alles over

North West ProvinceDe Noordwest provincie bestaat sinds 1994 uit het voormalige thuisland Bophuthatswana en een groot deel van de voormalige West-transvaal. In het westen wordt de provincie begrensd door Botswana, in het noorden door de Limpopo-provincie, in het zuiden en zuid-oosten door de Noord-Kaap en Vrijstaat en in het oosten tenslotte door Gauteng. Hier vormt het Magaliesgebergte de natuurlijke grens.

Economie
De provincie wordt gedomineerd door landbouwproducten zoals maïs, chili, tabak, zonnebloemen en zoete aardappels. De provincie is een belangrijke voedselschuur voor Zuid-Afrika; een belangrijk deel van het maïs komt hier vandaan en rondom Vryburg waant u zich bijna in Texas als u de boerderijen met duizenden stuks vee ziet.
Ook voor de provincie zelf is de landbouw van groot belang. Bijna 20% van de beroepsbevolking werkt in deze sector en in totaal levert de landbouw een bijdrage van 5,5 % aan het provinciale bruto product. Ook geografisch is de provincie agrarisch georiënteerd: de 65% van de bevolking woont op het platteland en leeft direct of indirect van de landbouw; zij behoren grotendeels tot de Tswana-stam en spreken Setswana.
Een andere belangrijke bron van inkomsten (25%) wordt gevormd door platina. In het gebied tussen Rustenburg en Brits wordt het overgrote deel van de wereldplatinavoorraad geproduceerd. Zuid-Afrika is de grootste platinaleverancier ter wereld.

Natuur en vermaak
Er is geen andere plaats in Zuid-Afrika te noemen waar natuur en vermaak elkaar zo dicht naderen als Sun City en Pilanesberg Game Reserve in de Noord-West provincie. Sun City is het Las Vegas van Zuid-Afrika terwijl achter het vermaakscentrum de kliffen van de krater waar Pilanesberg is gevestigd opdoemen. In het Pilanesberg leeft de Grote Vijf in een mooie natuur.
Helemaal in het westen van de provincie ligt het Madikwe Game Reserve, een 75.000 hectare wildpark dat in de begin negentiger jaren is ontstaan. Het landschap is een combinatie van bosveld (landschap met dichte groepjes bomen en hogere savannestruiken) en Kalahari-ondergrond: zanderig met minder begroeiing. Madikwe Game Reserve is een nationaal park met enkel privé lodges. Dat wil zeggen dat u in dit park in principe niet met eigen auto safari mag rijden. In Pilanesberg mag dat wel.

Andere plaatsen
Interessant in de provincie zijn dorpjes als Groot Marico waar u soms mensen op straat de chili's die zojuist zijn geoogst ziet pellen. In dit dorp woont Piet Mampoer. Mampoer is de Zuid-Afrikaanse jenever en Piet Mampoer is op z'n minst legendarisch te noemen. Met zijn grote verschijning en lange baard zou hij uit een speelfilm van 100 jaar geleden gestapt kunnen zijn.
Mafikeng is de voormalige hoofdstad van thuisland Boboputhswana met een heel eigen ritme, maar erg interessant.
Ontspannend is een bezoek aan Hartbeespoort en Magaliesburg waar Zuid-Afrikanen graag weekendjes doorbrengen of zelfs een lange vakantie: watersporten en bergsporten zijn hier populair.

Fotogalerij

Zuid Afrika!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

Provincies

Zuid Afrika!

Interessante links