Alles over  

Sabie

Zuid Afrika > Mpumalanga > Panorama Route > Sabie >Sabie ligt op zo'n 1.000 meter hoogte en is daardoor malariavrij. De voormalige Voortrekkers sloegen hun basis-kampen daarom meestal in dit gebied op om vanuit hier in het laagveld (waar ook het Krugerpark in ligt - vanaf God's Window kijkt u dat laagveld echt in) te gaan jagen.
De Sabie-rivier was in die dagen een nogal gevaarlijke rivier: Barstensvol krokodillen en hij trad regelmatig buiten zijn oevers. De Shangaan (de stam die dit gebied oorspronkelijk bevolkte) noemde de rivier uluSaba, ofwel: de rivier van angst. De naam van het dorp is hiervan afgeleid.
Het vriendelijke stadje werd gesticht in 1871, nadat iemand tijdens een jachtpartij een kogel had afgevuurd waardoor er een stuk van een rots afvloog en een rijke goudader werd blootgelegd.
Net buiten het dorp zijn een aantal watervallen te vinden, waaronder de Bridal Veil en de Long Creek Falls. In het dorp zelf zijn een aantal leuke winkeltjes zoals de Wild Fig Tree en de Woodsman (tegenover Wild Fig tree). Op de hoek van de Main Street en Main Road is een galerij met verschillende winkeltjes. Vanuit Sabie kunt u een leuke excursie maken naar het Krugerpark

Bosbouw
Vandaag de dag is hout de belangrijkste bron van inkomsten in dit stadje; de bossen hier voorzien voor de helft in de behoefte van Zuid-Afrika. Zuid-Afrika beschikt 'maar' over 1,5 miljoen hectare bos dat 1,2% van het landoppervlak in beslag neemt. Sabie en haar omgeving nemen hiervan al zo'n 0,6 miljoen hectare voor hun rekening. Ter vergelijking: in de VS beslaat bosbouw 30% van het grondoppervlak.
Bosbouw doet het zo goed in deze streek vanwege de regenval. Normaal gesproken maken landbouwers in Zuid-Afrika ruimschoots gebruik van besproeiing, maar voor de bosbouw is dat onbegonnen werk. Daarom moet er voldoende regen vallen; in Sabie en omgeving ligt dat gemiddeld op 1250 mm per jaar. Vergelijk dat met de 450 mm in de kleine Karoo en 125 mm in de Kalahari, waar boeren iedere druppel nodig hebben om hun producten nat te houden.
De sparren zijn trouwens niet inheems - ze komen uit Amerika. Zuid-Afrika kent veel uitheemse bomen en plantensoorten. De bekendste is de jacaranda, maar ook bomen als eucalyptus en de door Nederlanders meegebracht eik zijn uitheems. De laatste jaren is er een flinke discussie gaande of deze uitheemse soorten wel mogen blijven staan. Veel van deze planten en bomen zijn grote drinkers; de eucalyptus heeft per dag al gauw zo'n 200 liter water nodig. In een land dat met grote watertekorten kampt, levert dat natuurlijk problemen op. U zult daarom op diverse plaatsen zien dat er flink gesnoeid wordt in de flora, maar daar komt later inheemse beplanting voor terug. Dat zal rond Sabie wel niet snel gebeuren; de bosbouw is te belangrijk en herplanting van de oorspronkelijke regenwoudsoorten duurt gewoonweg te lang.
Het meeste hout wordt overigens gebruikt voor de bouw; de lange rechte stammen gaan voor een groot deel naar de mijnindustrie. Jongere bomen worden gebruikt voor de productie van pulp, dozen en kratten; van iets oudere bomen wordt meubilair gemaakt.

Vanaf Sabie zijn diverse wandel- en mountainbikeroutes uitgestippeld. Op zo'n 10 kilometer liggen de Mac Mac Pools. In het kristalheldere water is het heerlijk zwemmen. De Mac Mac Pools maken al deel uit van de Panoramaroute (op weg naar Graskop). Vanaf hier is een 3 kilometer lange wandeling te maken. Er wordt trouwens wel entree geheven om bij de pools te komen: 5 rand per persoon. Een permit is niet nodig.
Een paar kilometer verder, op een afstand van 15 kilometer buiten Sabie, ligt de start van de Forest Fall Nature Walk, een wandeling die u meeneemt door een gedeelte van het sparrenwoud naar de Forest Waterval. U moet wel een permit kopen van 10 rand per persoon. Deze permits worden afgegeven bij het Safcol Forest Industry Museum (Fort Street, 013-764 1241 of bij Trips SA (tourist informatie centrum), Mainstreet, 013-764 1177.
The Valley View Lodge

Soort: B&B / Guesthouse
Beoordeling: ****
Porcupine Ridge Guest House

Soort: B&B / Guesthouse
Beoordeling: ****
Krugerpark

Soort: Safari-activiteiten
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend

Fotogalerij

Zuid Afrika!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Provincies

Zuid Afrika!