Alles over  

Pelgrims Rest

Zuid Afrika > Mpumalanga > Panorama Route > Pelgrims Rest >Thema's: Leuke dorpjes, Meet the locals, Shoppen

Pelgrim Rest is het eerste echte én bestbewaarde goudmijnstadje van Zuid-Afrika. Van 1873 tot 1972 is er intensief naar goud gezocht in de rivierbedding en in mijnen rondom de stad. Daarna werd het winnen van goud te duur ten opzichte van de opbrengst. Maar de technieken zijn verbeterd en sinds het begin van deze eeuw worden er nieuwe pogingen gedaan.

Het stadje is heel levendig levend museum met de status van nationaal monument. De oude panden zijn omgetoverd tot een leuke cadeaushops met handige souvenirs als kleurrijke kussenslopen, handgemaakt bestek en muziek om maar wat keuze op te sommen. De uitstraling van de panden is nog van een eeuw geleden toen golfplaten in kleur het straatbeeld bepaalden. Opvallend is ondermeer het hotel dat de sfeer van 150 jaar geleden nog ademt. Dat geldt ook voor het historische kerkhof en het bankgebouw. Andere panden huisvesten gezellige koffiewinkels of restaurants. In het goudmijnmuseum is een informatieve display geplaatst over de leefomstandigheden van de pioniers.

Bereikbaarheid
Pelgrims Rest maakt deel uit van de Panoramaroute en ligt ingeklemd tussen twee passen. Het dorp ligt zo'n 30 km van Graskop, te bereiken via een slingerende weg door de bergen. Dit gebergte zorgt voor een grote klimaatscheiding tussen beide dorpen. Valt er in Graskop zo'n 2200 mm per jaar - de hoogste regenval binnen Zuid Afrika - Pelgrims Rest moet het doen met zo'n 650 mm. Dat is handig om te weten tijdens het plannen van een tocht langs de route op een dag waarop de regenwolken zich samenpakken.
Aan de andere zijde ligt de Robberspas die naar Ohrigstad leidt. Het verhaal achter de naam van Robberspas is enigszins komisch. Het gevonden goud in en rondom het dorp was ook in vroeger tijden aanlokkelijk, niet alleen voor zoekers maar ook voor overvallers. Het gevonden goud in Pelgrims Rest is regelmatig object van overvallen geweest. Heel wat overvallers zijn er met een aardig bedrag vandoor gegaan.
Minder fortuinlijk was de locale kapper. De overval lukte, maar terug in Pelgrims Rest ging hij een wat ruimere levensstijl hanteren. De politie had dit snel in de gaten en de jaren daarna mocht de kapper de wereld vanachter tralies bekijken.

Vanaf Pelgrims Rest kunt u via de R533 naar Graskop. Het is ook mogelijk om de gravelweg te rijden naar Vaalhoek. U komt dan uit op de R532 nabij Bourkes Potholes.

Pelgrims Rest - Graskop: 35
Pelgrims Rest - Johannesburg: 350
The Vine Restaurant

Soort: Lokaal
U kunt hier terecht voor: Lunch, Diner

Fotogalerij

Zuid Afrika!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Highlights

Pelgrims Rest is een goed bewaard goudstadje en lokt elke dag veel toeristen.

Provincies

Zuid Afrika!