Alles over  

Lydenburg/Mashishing

Zuid Afrika > Mpumalanga > Panorama Route > Lydenburg/Mashishing >Thema's: Natuur

Het stadje Lydenburg ligt aan de voet van de Long Tom Pas (2200 meter) die Lydenburg verbindt met het plaatsje Sabie. In Sabie begint officieel de Panoramaroute. Dat neemt niet weg dat de Long Tom Pas een erg mooie pas is om te rijden, met weidse uitzichten over de groene valleien. Op sommige dagen kan het overigens wel flink misten op de pas.
Op de top van de heuvel staat nog een kanon (een Long Tom) uit de dagen van de Boeren-Anglo Oorlog. In de 19e eeuw vormde de pas een belangrijke verbinding tussen Pretoria en Mozambique - zeker in de tijd dat de spoorlijn bij Machadorp nog niet gereed was. Veel namen herinneren aan de functie van de pas. Zo treft u een restaurant met de naam Old Trading Post, maar ook tot de verbeelding sprekende namen als Whiskeyspruit. Een spruit kunt u het beste vertalen met bron!

Geschiedenis
Rondom Lydenburg zijn veel archeologische vondsten gedaan van bewoning uit de steentijd. In de jaren '30 heeft een boer vijf hoofden van klei gevonden die zo'n 1500 jaar oud zijn bevonden. De hoofden hebben lange tijd in het South Africa Museum in Kaapstad (Gouvernements Tuinen) gelegen, maar zijn nu weer terug in Lydenburg waar u ze kunt bezichtigen in het museum net buiten het stadje richting Sabie. De hoofden staan bekend als de 'Lydenburg Heads' en zijn waarschijnlijk gebruikt als maskers tijdens rituele of religieuse gebeurtenissen.
Als dorp bestaat Lydenburg sinds 1850, gesticht door Voortrekkers die vanaf Ohrigstad zuidwaarts zakten. Ohrigstad had hen veel malarialeed opgeleverd (de graven zijn er nu nog te zien); Lydenburg was koeler en malariavrij, maar de naam van de stad herinnert aan de verhuizing.

Natuur
Ten oosten van de stad ligt het 2200 hectare Gustav Kliengbiel Natuur Reservaat waar een aantal wandelroutes zijn uitgezet. U kunt hier diverse wildsoorten treffen zoals kudu, eland en impala.

Tussen Johannesburg en de Panoramaroute is de Lydenburg met de Long Tom Pas een handige route. U kunt ondermeer stoppen in Dullstroom voor koffie of lunch.

Lydenburg - Johannesburg Airport: 315
Lydenburg - Sabie: 70
Misty Mountain

Soort: Lodge
Beoordeling: ***
Hops Hollow Guest House & Brewery

Soort: B&B / Guesthouse
Beoordeling: onbekend
Froukje's Coffee Shop

Soort: Onbekend
U kunt hier terecht voor: Ontbijt, Lunch
Misty Mountain

Soort: Onbekend
U kunt hier terecht voor: Onbekend
Valencia Country Lodge

Soort: Internationaal
U kunt hier terecht voor: Ontbijt, Lunch, Diner

Fotogalerij

Zuid Afrika!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Highlights

Op weg naar de Panoramaroute biedt de Long Tom Pas mooie uitzichten.

Provincies

Zuid Afrika!