Alles over  

Graskop

Zuid Afrika > Mpumalanga > Panorama Route > Graskop >Graskop is een aardig toeristendorpje met leuke winkeltjes en restaurantjes in het hart van de Panoramaroute. Ondermeer het pannenkoekenhuis van Graskop is geliefd bij veel toeristen. Vanuit Graskop kun je zowel naar Pelgrims Rest als de watervallen, de Blyde River Canyon en Sabie. Het dorp ligt in een mooie natuurlijke omgeving. De watervallen Lisbon & Berlin zijn vlakbij, maar hHet meest spectaculair is het uitzicht vanaf Gods Window, 5 km buiten het dorp waar nog een deel inheems regenwoud over is. Door de hoge regenval van 2000 mm per jaar - de hoogste regenval in heel Zuid Afrika - is de streek geliefd bij bosbouwers. In de wijde omgeving staan plantages vol rechte stammen, die meestal gebruikt worden voor de mijnbouw. De meeste regen valt in de maanden januari, februari. Steekt u de pas over naar Pelgrims Rest, dan kan het klimaat zomaar anders zijn. In Pelgrims Rest valt maar zo'n 500 mm regen.

Geschiedenis
Graskop werd in 1837 door de Voortrekker Trichard voor het eerst aangedaan. Hoewel een aantal boeren hier wel een farm begonnen, was het gebied niet heel erg populair, waarschijnlijk door de hoge regenval. Pas in 1915 werd Graskop daarom een echte gemeente; kort daarna kwamen een kerk, basisschool en een winkel van de grond. Eind jaren twintig, begin jaren dertig - tijdens de grote Depressie - werd voor het eerst begonnen met bosbouw: dat bleek een schot in de roos, al was er van een grote stad geen sprake. In 1945 telde het dorp nog maar 650 inwoners.

Natuur
Rondom Graskop zijn er verschillende watervallen (de Berlin en Lisbon watervallen) en natuurlijk de beroemde uitkijkpunten zoals God's Window, the Pinnacles en Wondeview vanwaar bij helder weer helemaal tot in het laagveld van het Krugerpark gekeken kan worden. Deze drie uitkijkpunten liggen nabij elkaar aan de R534. De watervallen liggen aan de R532. U kunt dus een mooi rondje rijden.

Graskop is een prima uitvalsbasis voor de Panoramaroute. Onderstaande route gaat eerst naar de noordelijke delen van de Route. Op de terugweg kunt u Pelgrims Rest aandoen via Vaalhoek. Bij elkaar kost de totale route minimaal 8 uur. K.

Richting de Drie Rondavels
Voor de bezienswaardigheden langs de canyon rijdt u de R 532 richting Ohrigstad. U komt nu eerst langs Bourkes Potholes (rechterkant). U moet hier entree betalen. Doorrijdend op de R 532 vindt u 9 kilometer verder het Laagveld uitzicht aan uw rechterhand. U heeft vanaf hier een prachtig uitzicht op de canyon en de bergpieken erom heen. Na 4, 6 kilometer op de R 532 treft u rechts de toegang tot de Drie Rondavels.

Naar Pelgrims Rest
De kortste route naar Pelgrims Rest is via Vaalhoek. Deze gravelweg brengt u door een vallei en u ziet rechts de bergen die de vallei van het hogergelegen Ohrigstad scheiden. Als u tijd wilt besteden aan de genoemde bezienswaardigheden, heeft u een hele dag nodig.
Langer is de route via Ohrigstad naar Pelgrims Rest en daarmee alleen geschikt als u bijvoorbeeld al een aantal bezienswaardigheden heeft gezien en een mooie cirkelroute wilt rijden. Rijdt hiervoor de R 532 verder noordwaarts tot u op de kruising komt met de R 36. Hier gaat u links. U passeert nu allereerst de Echo Grotten. In deze druipsteengrotten worden elk uur rondleidingen gehouden (van 08.00 - 17.00 uur). Bij Ohristad volgt u de R 36 nog 17 kilometer zuidwaarts waar u uiteindelijk linksaf via de Robberspas naar Pelgrims Rest rijdt.

Ohrigstad
Ohrigstad en het (in Zuid-afrikaanse kilometers gerekend) nabijgelegen Lydenburg zijn door de Voortrekkers uiteindelijk verlaten vanwege de malaria. De naam Lydenburg herinnert nog aan het zware leven dat deze groep mensen daar moet hebben gehad door de malaria-muskiet. In het hoger gelegen Sabie en Graskop hadden ze overigens geen last van malaria: de koelte en grotere hoeveelheden neerslag waren voor de malaria-muskiet niet aantrekkelijk.
De hele streek is rijk aan Voortrekkers-geschiedenis. Drie kilometer ten noorden van de stad kunt u overblijfselen zien van een fort dat door de Voortrekkers is gebruikt. Op het nabij gelegen kerkhof staat een monument dat de malaria-slachtoffers herdenkt.

De Robberspas
Op weg naar Pelgrims Rest komt u over de prachtige Robbers Pass. Die naam heeft de pas niet voor niets gekregen: het gevonden goud in Pelgrims Rest is regelmatig object van overvallen geweest. Een aantal overvallers is er met een aardig bedrag vandoor gegaan. Minder fortuinlijk was de lokale kapper. De overval lukte, maar terug in Pelgrims Rest ging hij een wat ruimere levensstijl hanteren. De politie had dit snel in de gaten en de jaren daarna mocht de kapper de wereld vanachter tralies bekijken.

Pelgrims Rest
Het eerste echte goudmijnstadje van Zuid-Afrika. Van 1873 tot 1972 is er intensief naar goud gezocht in de rivierbedding en andere mijnen rondom de stad. Toen werd het winnen van goud te duur ten opzichte van de opbrengst. Maar de technieken zijn verbeterd en sinds een jaar of 3 worden er nieuwe pogingen gedaan. Het stadje is een levend museum en is tot nationaal monument verklaard. In het stadje treft u het hotel dat de sfeer van 150 jaar geleden nog ademt, dat geldt ook voor het historische kerkhof en het bankgebouw.
Vanwege de toeristische aantrekkingskracht vind je hier natuurlijk ook heel wat winkeltjes en kleine restaurantjes. In het goudmijnmuseum is een informatieve display geplaatst over de leefomstandigheden van de pioniers.
Vanaf Pelgrims Rest kunt u via de R533 naar Graskop. Het is ook mogelijk om het grondpad te rijden naar Vaalhoek. U komt dan uit op de R532 nabij Bourkes Potholes.

Graskop - Ohrigstad: 70
Harrie's Pancakes

Soort: Onbekend
U kunt hier terecht voor: Onbekend

Fotogalerij

Zuid Afrika!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Highlights

Graskop is een goede uitvalsbasis voor de Panoramaroute.

Provincies

Zuid Afrika!