Landkaart  

Panorama Route

Zuid Afrika > Mpumalanga > Panorama Route >

Flash map.
Plaatsen in "Panorama Route": Blyde River Canyon - Graskop - Hazyview - Kiepersol - Lydenburg/Mashishing - Ohrigstad - Pelgrims Rest - Sabie

Alles over

Panorama RouteDe Panoramaroute loopt - kijkend van zuid naar noord -van Sabie tot de Erasmus-pas waar de Blydepoort begint. De route betekent het redelijk abrupte einde van het hoogveld: een hooggelegen gebied dat gevormd wordt door een plateau dat ver weg in het westen begint. Johannesburg maakt bijvoorbeeld deel uit van het plateau (hoogte circa 1700 meter). Bij de rand Sabie - Graskop - Erasmuspas houdt het plateau, dat aan de rand wordt gevormd door de Drakensbergen, ineens op.

Vooral als u in het Krugerpark naar de Panoramaroute kijkt, kunt u goed zien wat dit betekent: ver voor u uit ziet u een gebergte als het ware ineens opdoemen. Kijkend vanaf de Drakensbergen betekent dit abrupte hoogteverschil een bron vol natuurwonderen. Van watervallen tot een canyon, van een diepe kloven tot panoramische vergezichten. Aan de Panoramaroute vindt u al deze natuurwonderen verenigd in bovendien meest groene kleuren. De route krijgt namelijk redelijk veel regen. Graskop heeft zelfs het meest hoge regenpercentage binnen Zuid-Afrika van meer dan 1200 mm per jaar. De vele regen zorgt overwegend voor een groene streek waardoor de natuur er extra mooi uitziet.
Het mooiste vergezicht wordt gevormd door Gods Window. Houdt u er evenwel rekening mee dat in de regenmaanden tussen september en maart het raam van God wel eens dicht kan zitten. De mist en regen kan als een dicht gordijn boven de kloof vallen en het uitzicht totaal belemmeren.

Dorpjes De dorpjes die u hier tegenkomt, zijn ondermeer Sabie, Graskop en Pelgrims Rest. Van deze dorpen ligt Graskop het hoogst en ontvangt het meeste regen. Vanaf Graskop kunt u via een pas naar Pelgrims Rest waar u een levend museum treft. Het dorp is een goudzoekersplaatsje geweest dat onveranderd is gebleven en nu diverse gebouwen laat zien die ruim 100 jaar geleden dienst deden als locale winkel tijdens de goudzoekersdagen. Sabie is een vriendelijk dorp waar het leven een eigen pas aanhoudt. Rondom het dorp ligt een aantal watervallen waar maar weinig toeristen een kijkje nemen. Jammer, want de watervallen zijn niet drukbezocht en vergen bovendien een korte wandeling door oorspronkelijke vegetatie.

Bosbouw De streek leeft voornamelijk van hout. Vandaag de dag is hout de belangrijkste bron van inkomsten in Sabie en omgeving. De bossen voorzien in de helft van de houtbehoefte van Zuid-Afrika. Zuid-Afrika beschikt 'maar' over 1,5 miljoen hectare bos dat 1,2% van het landoppervlak in beslag neemt, waarvan Sabie en omgeving al zo'n 0,6 miljoen hectare voor hun rekening nemen. Ter vergelijking: in de VS beslaat bosbouw 30% van het grondoppervlak. Het zijn vooral sparsoorten die geplant worden op de grote plantages. Sparren zijn niet inheems voor Zuid-Afrika; ze komen uit Amerika.
Bosbouw doet het zo goed in deze streek vanwege de regenval. Normaal gesproken maken landbouwers in Zuid-Afrika ruimschoots gebruik van besproeiing, maar voor de bosbouw is dat onbegonnen werk. Daarom moet er voldoende regen vallen; in Sabie en omgeving ligt dat gemiddeld op 1250 mm per jaar. Vergelijk dat met de 450 mm in de kleine Karoo en 125 mm in de Kalahari, waar boeren iedere druppel nodig hebben om hun producten nat te houden.

Bezienswaardigheden U kunt een mooie dagroute rijden langs de natuurlijke bezienswaardigheden (zie routes) waarvan de belangrijkste onderdelen worden gevormd door Gods Window bij Graskop en nabijgelegen Wonderuitsig. Bij Gods Window is nog een deel van het originele regenwoud te zien: dichte vegetatie met veel varens en vanaf de uitkijkpunten kunt u op heldere dagen tot 70 kilometer ver kijken.
Andere bezienswaardigheden zijn de watervallen Lisbon & Berlin Falls, de 26 kilometer lange Blyde River Canyon met halverwege de Bourke's Potholes. Op deze plaats is het zachter rotsgesteente uitgesleten door de sterke stroming van de rivieren. Door deze stroming zijn er diepe gaten (potholes) ontstaan. Samen met de Mac Mac Watervallen tussen Sabie en Graskop wordt er een bescheiden entree gevraagd. Alle andere bezienswaardigheden kunt u gratis bekijken.
Nog iets noordelijker liggen de Drie Rondavels. Kijkend vanaf de uitzichtsplaatsen ziet u onder u een grote dam en aan de overkant drie ronde bergtoppen die op de ronde hutten lijken die u in dit deel van Afrika veelvuldig tegenkomt.
Bij de meeste bezienswaardigheden treft u kraampjes met souvenirs. De kraameigenaren zullen natuurlijk proberen u iets te verkopen. Rondom deze verkooppunten zijn reguleringen opgesteld: alleen kraamhouders met een pachtcontract mogen hier staan. De pachtcontracten zijn provinciaal vastgelegd.

Laagveld Vanuit het hoogveld langs de Drakensbergen kijkt u naar het laagveld waar ondermeer het Krugerpark ligt. Biij de Panoramaroute worden nog de plaatsen Hazyview en Kiepersol gerekend. Deze plaatsen bereikt u rijdend vanaf Sabie via de R 536. Hoewel de plaatsen qua kilometers niet zo ver uit elkaar liggen, moet u er toch een goed uur voor uittrekken. De route slingert voortdurend en daalt langzamerhand af terwijl de vegetatie om u heen verandert van bosbouw naar bananenteelt, koffieplantage, mangogaarden en citrusplantages. In het laagveld bent u in het tropische deel van Zuid-Afrika.

Vanuit Sabie
Bij elkaar kost de totale route en het bekijken van alle attracties minimaal 8 uur. Vanuit Sabie rijdt u eerst naar Graskop. Halverwege treft u rechts de Mac Mac Pools, de eerste bezienswaardigheid van de route. De Mac Mac Falls zijn 56 meter hoog. Vroeger betrof het een enkele stroom, maar tegenwoordig ziet u twee stromen uit de rotsen naar beneden komen. Oorzaak van de tweede stroom is dynamiet dat op de plaats werd gebruikt omdat goudzoekers dachten hier hun geluk te vinden. Bij de Mac Mac Falls wordt een bescheiden entree gevraagd.

Kruising R 533
Wanneer u de R533 bereikt kunt u ofwel kiezen voor de richting Graskop, ofwel voor de richting via Pilgrims Rest naar Ohrigstad. Voor de bezienswaardigheden langs de canyon volgt u de R 532 richting Graskop en het Blyde River Canyon Nature Reserve. Rondom Graskop zijn er verschillende watervallen (de Berlin en Lisbon watervallen) en natuurlijk de beroemde uitkijkpunten als God's Window, the Pinnacles en Wonderuitzig vanwaar helemaal tot in het laagveld van het Krugerpark gekeken kan worden (bij helder weer). Deze 3 uitkijkpunten liggen nabij elkaar aan de R534. De watervallen liggen aan de R532. U kunt dus een mooi rondje rijden.

De watervallen
De twee watervallen aan de R 532 zijn de Lisbon en Berlin Falls. Hemelsbreed gezien liggen ze vlakbij elkaar. Met de auto zult u zo'n 7 kilometer moeten rijden. Vanuit Graskop krijgt u eerst de toegang tot de Lisbon Falls (eveneens 7 kilometer buiten het dorp). In drie verschillende stromen plonst het water hier 92 meter naar beneden in een nauwe kloof. Het totaalbeeld van deze waterval wordt nog een versterkt door de bomen en andere begroeiing op de achtergrond van het plateau waardoor het een idyllisch plaatje wordt.
De Berlin Falls zijn met 80 meter iets lager dan de Lisbon Falls. Het gaat hier om een dikke waterstroom die in een diepe poel valt. Ook hier draagt de begroeiing op de achtergrond bij aan het mooie plaatje.

Uitzichten
De uitzichten vanaf de rand van de Drakensbergen zijn misschien wel de meest mooie onderdelen van de hele route. U vindt de uitzichtpunten aan de R 534 met Gods Window als meest bekende en meest bezochte punt. Vanaf de parkeerplaats kunt u diverse wandelpaden aflopen die u alle naar een uitkijkpunt brengen. Elk uitkijkpunt laat u via een andere hoek naar het laagveld kijken. Bij Wonderuitzig en Pinnacles zult u ongeveer een zelfde panorama treffen - meestal met minder bezoekers.

De canyon
De 26 kilometer lange Blyde River Canyon begint net buiten Graskop en loop noordwaarts door om te eindigen bij de Drie Rondavels. De canyon is tot 700 meter diep op sommige plaatsen en wordt geclassificeerd als derde grootste canyon ter wereld. Ze wordt voorbij gestreefd door de Grand Canyon in de Verenigde Staten en de Fish River Canyon in Namibiƫ. De eerste bezienwaardigheid die u - 30 kilometer noordwaarts van Graskop - langs de Canyon treft, zijn de Bourkes Potholes (rechterkant). De potholes zijn ontstaan omdat de rivier Blyde & Treur eeuwenlang zich een weg hebben gezocht over en door het zachte gesteente. Door het water hebben zich grote slaggaten (potholes) gevormd die soms wel een meter in diameter zijn. De rivieren hebben sinds kort andere namen. De Treur wordt nu Sefogane genoemd en de Blyde heeft de naam Motlatse meegekregen. De namen Treur & Blyde gaan terug tot de tijd van de vroege Voortrekkers rond 1880 toen een groepje mannen vrouw, kinderen en ouderen achterliet bij de rivier de Treur om op zoek te gaan naar handelsroutes richting de kust (Mozambique). Toen de mannen na de maximaal afgesproken tijd niet terugkeerden, hadden de vrouwen de hoop opgegeven hen nog levend terug te zien en wilden zuidwaarts trekken om zich bij andere groepjes voortrekkers aan te sluiten. Ze doopten de rivier met de naam Treur. Op weg zuidwaarts sloegen ze tijdelijk hun kamp op aan een andere rivier waar de verlate terugkerende mannen hen uiteindelijk vonden. Deze rivier heeft de toepasselijke naam Blyde gekregen. Om de potholes te zien wordt een kleine entree geheven. Verder treft u hier een bezoekerscentrum met wat verhalen over de canyon. Vanaf het bezoekerscentrum vertrekken meerdere meerdaagse wandelpaden door de canyon.

Drie Rondavels
Als u doorrijdt over de R 532 vindt u 9 kilometer verder het Laagveld uitzicht aan uw rechterhand. U heeft vanaf hier een prachtig uitzicht op de canyon en de bergpieken erom heen. Na nog 4, 6 kilometer op de R 532 treft u rechts de toegang tot de Drie Rondavels. U heeft hier een heel mooi uitzicht op de dam, de canyon en aan de andere kant van de canyon: de drie bergtoppen die zijn uitgesleten als rondavels, de typische Afrikaanse hutten.

Naar Pelgrimsrest
Op de terugweg kunt u Pelgrims Rest aandoen via Vaalhoek. Deze route leidt over een gravelweg waar u niet zo hard kunt rijden. U vindt de toegang praktisch tegenover de ingang van Bourkes Potholes. De gravelweg is meestal in niet al te beste staat, maar anderzijds levert het rijden in de vallei ook weer mooie natuur op. In Pelgrims Rest treft u natuurlijk een lief dorpje met historische gebouwen uit de 19e eeuw. Het is alsof de tijd heeft stilgestaan. Het dorp doet er alles aan om deze sfeer te bewaren en behouden.

Naar Ohrigstad
U kunt er ook voor kiezen om via Ohrigstad het hele rondje te maken, maar in dat geval heeft u voor het rijden van de route alleen al zo'n 6 uur nodig (exclusief tijd voor bezichtigingen): er blijft dan niet veel tijd over voor de bezienswaardigheden. Deze route is dus alleen aan te raden als u veel tijd heeft, of bepaalde zaken al heeft gezien.
Vanaf de Drie Rondavels riijdt u verder noordwaarts over de R 592 tot u bij de T-splitsing komt en linksaf naar Ohrigstad gaat. U komt nu langs de Echo Grotten. In deze druipsteengrotten worden elk uur rondleidingen gehouden (van 08.00 - 17.00 uur). De grootste kamer is 40 meter hoog en 100 meter lang. U blijft de R 36 nu volgen en rijdt vanzelf Ohrigstad in. Vlak voor het dorp ligt een kerkhof met graven van Voortrekkers uit de 18e eeuw die hier bezweken zijn onder ziektes als malaria. Vandaag is deze streek malariavrij.

Robberspas
Wanneer u vanuit Ohrigstad naar Pilgrim's Rest rijdt, komt u over de prachtige Robbers Pass. Die naam heeft de pas niet voor niets gekregen: Het gevonden goud in Pelgrims Rest is regelmatig object van overvallen geweest. Een aantal overvallers is er met een aardig bedrag vandoor gegaan. Minder fortuinlijk was de lokale kapper. De overval lukte, maar terug in Pelgrims Rest ging hij een wat ruimere levensstijl hanteren. De politie had dit snel in de gaten en de jaren daarna mocht de kapper de wereld vanachter tralies bekijken.
Tranquil Nest

Plaats: Hazyview
Soort: Vakantiehuizen & Appartementen
Beoordeling: ****
The Valley View Lodge

Plaats: Sabie
Soort: B&B / Guesthouse
Beoordeling: ****
Iketla Lodge

Plaats: Ohrigstad
Soort: Lodge
Beoordeling: ****
Porcupine Ridge Guest House

Plaats: Sabie
Soort: B&B / Guesthouse
Beoordeling: ****
Misty Mountain

Plaats: Lydenburg/Mashishing
Soort: Lodge
Beoordeling: ***
Thaba Tsweni Lodge

Plaats: Blyde River Canyon
Soort: Vakantiehuizen & Appartementen
Beoordeling: ***
Hops Hollow Guest House & Brewery

Plaats: Lydenburg/Mashishing
Soort: B&B / Guesthouse
Beoordeling: onbekend
Elephant Sanctuary
Plaats: Hazyview
Soort: Wildlife Centre & Educatie
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
Krugerpark
Plaats: Sabie
Soort: Safari-activiteiten
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend

Fotogalerij

Zuid Afrika!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Provincies

Zuid Afrika!

Interessante links