Landkaart  

Mpumalanga

Zuid Afrika > Mpumalanga >

Flash map.
Streken in "Mpumalanga": Cosmos Country - Cultural Heartland - Grass & Wetlands - Highlands Meander - Krugerpark-zuid - Lowveld Legogote&Wild Frontier - Panorama Route

Alles over

MpumalangaDe plaats waar de zon opkomt is de betekenis van de naam Mpumalanga. Voor 1995 werd deze provincie aangeduid met de naam Transvaal. Na 1994 zijn veel blanke namen veranderd in namen vanuit een zwarte cultuur die een minder beladen verleden hebben. De huidige naam verwijst naar de geografische ligging van de provincie; deze strekt zich ten oosten - daar waar de zon opkomt - van Johannesburg uit tot de grens met Mozambique.
Hoofdstad is Nelspruit, strategisch gelegen aan de N4. In dit zuidelijke deel van de provincie, dat grenst aan Swaziland, wordt vooral veel Swati gesproken. Swati is tegelijkertijd de meest gesproken taal in Mpumalanga met 30,8 %. Zulu wordt door 26,4 % van de bewoners gesproken en Ndebele met 12,1 % als derde taal. Shangaan/Tshonga, Afrikaans en Engels volgen op de vierde, vijfde en zesde plaats.

Infrastructuur
Mpumalanga heeft een goede infrastructuur. De belangrijkste ader vormt de N4 die loopt vanaf Johannesburg via Belfast, Waterval Boven, Nelspruit naar Mozambique. De N4 vormt de snelste verbinding tussen de luchthaven in Johannesburg en het Krugerpark. Parallel aan de N4 loopt een spoorlijn die vooral in de 19e eeuw van groot (strategisch en economisch) belang is geweest. Ook nu rijden er nog personentreinen over het spoor, waaronder Rovos Rail en de Blue Train die een route hebben richting het Krugerpark c.q. Durban.
Daarnaast beschikt Mpumalanga over enkele vliegvelden waaronder het internationale vliegveld Mpumalanga Airport ten noorden van Nelspruit (bij White River). In het Krugerpark ligt Skukuza luchthaven en daarnaast beschikken diverse Safari Lodges over eigen vliegvelden, zoals Mala Mala (de meest bekende en zeer dure Safari Lodge) en Londolozi. South African Airways onderhoudt met Mala Mala een dagelijkse lijndienst. Dit gebeurt met kleinere type vliegtuigen waar meestal maar plaats is voor ongeveer 20 tot 30 mensen. Aan de bagage worden ook restricties gesteld: maximaal 15 kilo in zachte koffers.

Hoogtepunten
Mpumalanga herbergt Zuid-Afrika's meest bekende natuurpark. Het Nationale Krugerpark strekt zich noordwaarts van de N4 (de verbinding tussen Johannesburg en Maputo in Mozambique) tot de grens met Zimbabwe in het noorden. Genoemd naar Paul Kruger die president was van de Transvaal tijdens de jaren van de Boerenoorlog (1899- 1902) en initiatiefnemer van het ontstaan van het nationale park in 1898. Door het uitbreken van de oorlog heeft de eigenlijke uitvoering van de nieuwe wet vertraging opgelopen. Vanaf 1923 kwamen de eerste toeristen per trein naar Kruger vanwaar ze een safari meemaakten met professionele rangers. Vanaf 1927 was het mogelijk om per auto het park in te rijden.
De Panoramaroute rondom de dorpjes Sabie en Graskop aan de rand van de Drakensbergen vormt een tweede hoogtepunt. Het hoogveld dat zich oostwaarts uitstrekt richting Mozambique houdt langs de rand van de Drakensbergen als het ware abrupt op waardoor er diverse natuurwonderen zijn ontstaan zoals watervallen, een canyon ('s wereld derde grootste!) en vergezichten.
Forelvissen is ook erg populair. De plaatsjes Dullstroom en Belfast zijn erg geliefd bij de - voornamelijk Zuid-Afrikaanse - vissers. In de glooiende heuvels stromen rivieren en zijn dammen (meertjes) aangelegd waar de forelstand het uitstekend doet.

Goud
Metalen en mineralen vormen naast natuurschoon en wild een ander belangrijk onderdeel van de geschiedenis en economie binnen Mpumalanga. Economisch gezien ligt een aantal belangrijke kolen, antraciet en ijzerertsmijnen binnen de grenzen van de provincie, vooral rondom Middelburg, Secunda en Standerton. Secunda is de thuishaven van Sasol, de grootste olieverwerkende maatschappij in Zuid-Afrika. Sasol is vooral bekend geworden om de techniek van steenkool olie te produceren. Een belangrijke techniek tijdens de Apartheidsjaren toen Zuid-Afrika geen olie geleverd kreeg vanwege het economische embargo. Sinds die tijd voorziet Sasol minimaal 40% van de olievoorraad vanuit steenkool.
Goud is ook niet onbelangrijk binnen de provincie. Het meest bekende dorpje in Mpumalanga is Pelgrims Rest waar de goudkoorts vanaf 1880 flink heeft toegeslagen en een welvarend dorpje tot leven heeft weten te brengen. Vandaag is Pelgrims Rest een goed bewaard nationaal monument waar de gebouwen nog dezelfde uitstraling hebben van toen. De goudproductie is lange tijd stilgelegd, maar de mijnen zijn sinds 2 jaar toch weer open. Nieuwe technieken maken de winning van goud in deze streek weer economisch.
Een tweede dorpje dat met goud gelieerd kan worden, is Barberton. Als u er vandaag komt, treft u er een rustig dorpje met authentieke gebouwen. Naar onze mening zou Barberton de status van Pelgrims Rest kunnen hebben als er geld gestoken wordt in de renovatie van panden. De geschiedenis van Barberton is ook met goud begonnen en zelfs met de eerste goudbeurs van Zuid-Afrika. Niet Johannesburg, maar Barberton mag deze eer op haar naam schrijven!

Klimaat
Mpumalanga heeft een subtropisch klimaat met zomerregens (oktober - april) en droge winters (mei - september). Door de hoogteverschillen binnen de provincie zijn er grote verschillen in temperatuur en regenval. Het gebied met de meeste regen is ongetwijfeld de Panoramaroute. De dorpen Sabie en vooral Graskop krijgen jaarlijks zo'n 1250 mm regen. Deze nattigheid valt in de zomermaanden oktober - april.
De afstand tussen Graskop en Pelgrims Rest is een kleine 25 kilometer, maar in Pelgrims Rest valt met 525 mm minder dan de helft neerslag. Het laagveld, oostelijk van de Panoramaroute, is een warm gebied met vooral tropische vruchtenplantages. Het is in dit gebied aanmerkelijk warmer dan in de 1000 meter hoger gelegen dorpjes Sabie en Graskop.
Nog minder regen valt in het Krugerpark waar de vegetatie vooral geschikt is voor het wild. De dagen zijn hier overwegend warm, al kunnen de nachten in de winter koud zijn.

Fotogalerij

Zuid Afrika!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

Provincies

Zuid Afrika!

Interessante links