Alles over  

Modimolle/Nylstroom

Zuid Afrika > Limpopo > Waterberg > Modimolle/Nylstroom >Ongeveer 10 km van de N1 af, ten noorden van Pretoria, ligt Modimolle of Nylstroom. Nylstroom dankt zijn naam aan de Voortrekkers die op grond van hun bijbelkennis dachten dat ze op hun tocht naar het noorden de bronnen van de Nijl hadden bereikt. Niets bleek minder waar, ze zaten er ruim 3000 km naast!
Het groepje Voortrekkers dat bekend stond als Jeruzalem-gangers, was begin 1860 vanuit Groot Marico vertrokken op weg naar het Beloofde Land. Ze wilden letterlijk af van het 'onheilige geknoei' van de Engelsen. Bij Bela Bela hadden ze eerst de warmwaterbronnen gezien. Bij Modimolle troffen ze een rivier die noordwaarts stroomde terwijl zicht in de verte een heuvel boven het landschap vertoonde waarvan de top de vorm van een pyramide had. Zo vroeg in het jaar (februari) was het regenseizoen in volle gang en zag de omgeving er vruchtbaar en groen uit. Het groepje besloot dat ze dicht genoeg bij het beloofde land waren aangekomen en vestigden zich aan de oevers van de rivier. Het dorp noemden ze Nylstroom; de naam is in 2002 veranderd in Modimolle - plaats van de Geesten. De heuvel nabij het dorp wordt door locale stammen gezien als een heilige heuvel.

moerassen en landbouw Bij hevige regenval in de zomer treedt de Nyl tussen Nylstroom en Potgietersrus buiten zijn oevers. Voedselrijkdom en geschikte broedplaatsen bij de rivier trekken grote hoeveelheden watervogels aan. Vooral in het 16.000 hectare Nylsvley Nature Reserve komen talrijke vogels voor in de moerassen en poelen. Het parkje tussen Modimolle en Mookgophong is dagelijks geopend voor bezoekers. Visliefhebbers kunnen terecht in de Donkerpoort Dam, op 11 kilometer ten noordwesten van het dorp aan de R 517. Door de aanwezigheid van water is het gebied rondom Modimolle geschikt voor diverse agrarische doeleinden zoals veeteelt, zonnebloemen, fruit en zelfs tafeldruiven.

bezienswaardigheden In het dorp is een aantal bezienswaardigheden die een stop de moeite waard maken. In de Calvynstraat staan twee kerken die beide te bezichtigen zijn. De Nederduitsch Gereformeerde kerk (ontworpen door Gerhard Moerdijk, de bekende kerkarchitect) uit 1929 staat naast de oudste kerk ten noorden van Pretoria, gebouwd in 1889.
In de Van Riebeekstraat staat de Eenhoud Primary School. De pilaren van de poort dateren uit de Boerenoorlog, toen deze pilaren deel uitmaakten van een concentratiekamp. Het kerkhof dat behoorde bij het concentratiekamp (waar Engelsen de vrouwen en kinderen van Boerencommando's gevangen hielden) is ook nog te bezoeken. Er liggen hier 544 mensen begraven.
In de Kerkstraat tenslotte, wordt eer bewezen aan J.G. Strijdom die van 1954 tot 1958 premier van Zuid-Afrika was. Zijn levensechte standbeeld staat nabij zijn geboortehuis waar een klein museum ter gedachtenis aan hem is gevestigd, maar waar tevens het Waterberg Museum haar thuis vindt.
Leeuwenhof Country Lodge & Garden Spa

Soort: Country Lodge
Beoordeling: onbekend

Fotogalerij

Zuid Afrika!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Provincies

Zuid Afrika!