Alles over  

Tzaneen

Zuid Afrika > Limpopo > Valley of the Olifants > Tzaneen >Tzaneen is de grootste plaats in de Letaba-vallei, en is een levendig en vruchtbaar centrum waar tabak, koffie, thee, groenten en fruit worden gebouwd. Het is een prettige plek die als uitvalsbasis kan dienen om de omgeving te verkennen, zoals bijvoorbeeld Duivelskloof, 21 kilometer ten noorden van Tzaneen. Duivelskloof is een pittoresk, door bos omgeven dorpje en het dankt zijn naam aan de moeilijke tijden die de Voortrekkers in dit gebied doormaakten.
Het 'Modjadji Nature Reserve, 28 kilometer ten noorden van Duivelskloof is een klein maar bijzonder reservaat. In het bos groeien Modjadji palmvarens, een grote palmvarensoort die al enkele miljoenen jaren bestaat.
De 'Magoebaskloof' is een prachtig beboste bergpas die de overgang tussen Hoogveld en Laagveld markeert, en is een van de mooiste ravijnen van Zuid-Afrika. Vanaf het Magoebaskloof-hotel, kort voor het hoogste punt van de pas, heeft u een prachtig uitzicht over het dal. Op de pas kunt u een onverharde weg aan uw linkerhand inslaan voor een wandeling van ongeveer 10 kilometer wat zeer de moeite waard is. De weg is steil en gedeeltelijk hobbelig, maar dat ongemak wordt gecompenseerd door prachtige subtropische plantengroei, watervallen, stroomversnellingen en vele prachtige panorama's.

Door de Letaba Vallei
Als u vanuit de richting Polokwane komt kunt u vanaf Haenertsburg ook de R528 volgen naar Tzaneen. U rijdt dan door de Letaba-vallei. Hoewel een bezoek niet mogelijk is, bevindt zich in deze streek wel de hoogste aangeplante eucalyptusplantage ter wereld. De bomen worden geschat op 100 meter en meer!
Haenertsburg is trouwens een aardig plekje, gelegen tussen mooie bergen. Tea-gardens, leuke winkeltjes en diverse kwekerijen geven het plaatsje een aangename sfeer. De streek is bekend geworden om zijn kersen en azalea's.

Van Magoebaskloof naar Tzaneen
Tussen Moegabaskloof en Tzaneen (R71) klimt de spectaculaire Magoeboeskloofpas 620 meter omhoog tegen het Escarpment, dwars door oerbos, bananen- en theeplantages. De thee wordt geplukt van september tot mei, wat vaak een kleurrijk schouwspel oplevert.
De 'Magoebaskloof' is een prachtig beboste bergpas die de overgang tussen Hoogveld en Laagveld markeert, en is een van de mooiste ravijnen van Zuid-Afrika. Halverwege ligt de Sapekoe-theeplantage (R71). Net voor de theeplantage, bij de zaagmolen, kunt u linksaf richting De Hoek Forest Station. Hier zijn de Debegeni Watervallen gelegen. Ze storten zo'n 80 meter naar beneden in een poel.
Vanaf het Magoebaskloof-hotel, kort voor het hoogste punt van de pas, heeft u een prachtig uitzicht over het dal. Op de pas kunt u een onverharde weg inslaan voor een wandeling van ongeveer 10 kilometer (Letsodi Trail) die zeer de moeite waard is. De weg is steil en gedeeltelijk hobbelig, maar dat ongemak wordt gecompenseerd door prachtige subtropische plantengroei, watervallen, stroomversnellingen en vele prachtige panorama's.
Op 300 meter afstand van het hotel ligt een gedenkplaats voor Chef Makgoba, hoofd van de Tlou-stam die werd verslagen door blanke boeren in de 19e eeuw. Gemakkelijk gaf hij de strijd echter niet op; uiteindelijk moesten de Boeren de hulp inroepen van Swazi soldaten (impi's) om Makgoba in de bossen te kunnen overmeesteren.

Naar de Panoramaroute
Vanaf Tzaneen leidt de kortste en mooiste route via de R36 richting de Panoramaroute. Op een bepaald moment komt u op een kruising waar u linksaf richting Hoedspruit kunt (R527) en rechtsaf richting Lydenburg/Ohrigstad (R36). Natuurlijk moet u hier richting Lydenburg, maar als u honger heeft, kunt u even linksaf gaan. U vindt dan al snel (circa 3 kilometer) The Blue Cottages met Mad Dogz Cafe aan uw linkerhand. Telefoon: 015-2835425.
Baobab Pub

Soort: Boerderij & Country Life
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
Pekoe View Tea Garden

Soort: Lokaal
U kunt hier terecht voor: Lunch

Fotogalerij

Zuid Afrika!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Provincies

Zuid Afrika!