Landkaart  

Soutpansberg

Zuid Afrika > Limpopo > Soutpansberg >

Flash map.
Plaatsen in "Soutpansberg": Alldays - Elim - Levubu - Makhado/Louis Trichardt - Mapesu Nature Reserve - Mapungubwe National Park - Musina - Nwanedi Wild Park - Pontdrif - Schoemansdal - Thohoyandou - Tuli Block; Botswana - Venetia Limpopo Nature Reserve

Alles over

SoutpansbergHet noordelijke deel van de Limpopo provincie is genoemd naar de bergketen Soutpansbergen (soms geschreven als Zoutpansbergen). De bergketen strekt zich vanaf Vivo (ten noorden van Polokwane) oostwaarts richting Makado/Louis Trichardt en brengt een natuurlijke scheiding aan tussen het groenere gebied rondom Tzaneen en Makado met haar tropische plantages en het veel drogere noorden met plaatsen als Messina en het Mapungubwe National Park. De rivier Limpopo vormt hier de natuurlijke noordelijke begrenzing met Zimbabwe en Botswana.

Zonsondergang Het gebied is nog niet zo bekend bij bezoekers. Dit geldt voor zowel Zuid-Afrikaanse als buitenlandse toeristen. De streek bood tot nu toe weinig toegankelijke activiteiten. Gelukkig is dat langzamerhand aan het veranderen. Gelukkig, omdat in dit deel van Zuid-Afrika het ritme van Afrika zo voelbaar is. De natuur met haar baobab- en mopanebomen levert typische Afrikaanse savanne op. Het is er droog, maar met een enorme overlevingskracht. De dagen zijn er warm, de nachten helder met flonkerende sterrenhemel. En dan de zonsondergangen! In Limpopo kun je niet anders dan de zonsondergangen zien als probaat middel tegen stress. De rode immense gloed zien vervagen in het Afrikaanse bosveld is een ervaring op zich.

Hoogtepunten Het nog jonge Mapungubwe National Park (ontstaan in 2004) heeft zich de laatste jaren goed gemanifesteerd. Het park heeft in 2006 de prijs voor beste nationale park binnen Zuid-Afrika gewonnen. Het moet gezegd worden: het biedt een hele eigen ervaring om een toer te maken door het park. De natuur met haar vele baobabbomen is een belevenis, het drielandenpunt waar de Sashe en Limpopo rivier scheiding brengen tussen Zimbabwe, Botswana en Zuid-Afrika is mooi aangelegd en biedt uitstekende vergezichten. Ook de archeologische tour is zeer interessant. Mapungubwe is zeker een aanrader voor de liefhebber.
Tegenover Mapungubwe ligt het domein van de Beers waar zij zeer actief de Venetia-mijnen exploiteren. De Venetia-mijn levert op dit moment de grootste productie aan diamanten op binnen Zuid-Afrika. Op de farms die De Beers in de omgeving heeft aangekocht, loopt ondermeer een wetenschappelijk project naar het gedrag van wilde honden. Het is mogelijk om een gamedrive mee te maken waarin u mee speurt naar deze honden (ze worden gezocht via radiosignalen) en hoort u bijzonder veel details over het gedrag van deze kwetsbare dieren.
Aan de overkant van de Limpoporivier ligt Botswana met het Tuli Block en Mashatu Game Reserve. Het is gemakkelijk om de oversteek te maken, al moet u bij beide lodges wel vooraf boekingen maken. Het gaat hier om private lodges die u - zoals gebruikelijk - twee keer per dag meenemen voor een jeepsafari.

Soutpansbergen De Soutpansbergen vormen de natuurlijke buffer tussen het drogere noordelijke deel en de groenere strook ten zuiden van het gebergte. Ten zuiden van de bergen komen tropische vruchtenplantage voor met avocado, macademianoten en thee. Op het plateau zijn enkele hoge toppen te vinden zoals de Hangklip (2.550 meter) en Sejuma (1753 meter). Gemiddeld is het gebergte zo'n 1500 meter hoog. Binnen de bergketen kan er locaal veel regen vallen, zelfs tot 2000 mm per jaar! Deze regen valt in de zomermaanden tussen oktober en april.
In de bergen is het mogelijk te wandelen, maar veel plaatsen zijn alleen per 4WD bereikbaar en ook voor het maken van wandeltochten raden we u aan dit met een locale gids te doen. Bewegwijzering en wandelpaden zijn nog niet zo goed aangegeven. Locale gidsen kunnen geregeld worden via het informatiecentrum in Makado via 015 - 516 0040 of zoutpansberg@limpopo.co.za. Het kantoor is gevestigd aan de N1 halverwege het dorp en biedt goede informatie.
In de bergen zijn ook talloze bushmantekening te vinden. Maar ook hiervoor geldt dat u het beste een locale gids kunt inschakelen om deze te zien, tenzij u kiest voor een verblijf op Lesheba Mountain Farm waar u tijdens de activiteiten meegenomen kunt worden op wandeltochten die u langs diverse rotstekeningen brengen.

Locale kunstenaars Nog een reden om het Soutpansgebied te bezoeken, wordt gevormd door de kunstenaars die zich op het platteland rondom Elim hebben gevestigd. Hoewel de streek een typische Venda-streek is, wonen hier zowel Venda- als Shangaan- en Pedikunstenaars. Ze werken vanuit hun eigen huizen, die ingericht zijn volgens de oude tradities. Behalve mooie kunstwerken maakt u hierdoor ook kennis met het leven van alledag van deze zwarte stammen. Het is mogelijk om de kunstenaars op eigen gelegenheid te bezoeken. Mocht u liever onder begeleiding van een gids gaan, dan kunt u het beste contact opnemen met het toeristencentrum van Elim, Ribolla Tourism Association (015-556 4262 of 072 - 112 3094).

Venda
Voor alle zwarte stammen binnen Zuid-Afrika geldt dat er onderlinge verwantschap is met in elk geval een andere stam. Voor de Venda is dit niet het geval en dat maakt deze groep, levend in het gebied tussen Makado en Thoyondou, bijzonder.
De Vendataal kent meer overeenkomsten met de taal van de Shonastam in Zimbabwe dan met enige taal binnen Zuid-Afrika. Ook in de ontstaansgeschiedenis c.q. migratiegeschiedenis van de Venda komt een aantal elementen naar voren die bij andere stammen ontbreken. Zo vertelt de legende dat tijdens de migratie vanuit Centraal Afrika een kist mee is gedragen met belangrijke voorwerpen. Deze kist mocht de grond niet raken. Deze legende bevat ontegenzeggelijk overeenkomsten met het bijbelverhaal over de Israelieten die de Ark vanuit Egypte naar het Beloofde Land moesten dragen.
De Venda cultuur is ook uniek doordat het kenmerken van de culturen van Oost Afrika en Centraal Afrika bezit. Eten van varkensvlees is bijvoorbeeld verboden zoals aan de Oost Afrikaanse kust. Het traditionele geloof is een combinatie van verschillende geloofsopvattingen van naburige stammen, evenals het christelijke geloof. De Venda is vooral bekend om de legende van Modjadji, de "Regenkoningin". Feitelijk is Modjadji geen Venda, maar een Lobedu.
De legendes van de Venda concentreren zich verder rondom het Meer Fundudzi. Dit heilige meer (het meer is het enige echte zoetwatermeer in Zuid-Afrika overigens) is in de verhalen van de Venda ontstaan toen een melaatse hulp en voedsel kwam vragen bij een kraal die zich op de locatie van het meer bevond. Toen de gemeenschap geen hulp wilde verstrekken, werd het dorp vervloekt en verzwolgen door het meer. De betekenis van het woord Fundudzi is dan ook 'meer dat een kraal bedekt'.
Een tweede legende rondom het meer hangt samen met de slangendans, de zeer herkenbare dans van de Venda. Fundudzi vormt het huis van de luislang, de belangrijkste godheid binnen de Venda-cultuur. Het is bezoekers daarom verboden om zomaar bij het meer te komen of er te pootjebaden. Er is eerst toestemming nodig van de locale Venda-chief. Afgezien daarvan raden we u ook om een andere reden af te pootjebaden: het meer zit vol krokodillen.
Overigens: het meer is alleen bereikbaar met een 4WD; hierom, maar ook om redenen van heiligschennis, raden we u aan het meer alleen met een locale gids te bezoeken.

route vanuit Makado U kunt een hele dag vullen door een bezoek te brengen aan Elim gecombineerd met een bezoek aan Schoemansdal. Schoemansdal ligt ten westen van Makado en bereikt u door de R 522 richting Vivo te nemen. Na 10 kilometer gaat u linksaf en volgt het pad voor nog eens 7 kilometer. Schoemansdal is een openluchtmuseum en biedt een mooi kijkje in het leven van de vroegere Voortrekkers.
Elim, aan de andere kant van Makado (volg de N1 richting Pietersburg en ga naar circa 10 kilometer linksaf de R 578 op), biedt juist het moderne leven van de locale Venda. Op het platteland van Elim kunt u een kijkje nemen bij diverse kunstenaars. Bij het locale ziekenhuis is een museum gevestigd dat ook zeer interessant is. Bij het locale toeristencentrum kunt u om een gids vragen of informatie verzamelen. Ribbolo Tourist Association is gevestigd in het drukke winkelcomplex aan de rechterkant als u Elim binnenrijdt. Het ziekenhuis is links gevestigd. Voor de kunstenaars moet u verder rijden en zult u na enkele kilometers bordjes links en rechts zien die u het platteland opbrengen. Veelal wonen de kunstenaars enkele kilometers vanaf elkaar; neemt u daarom de tijd als u meerderen wilt bezoeken.

Dagtocht met gids Indien u de route naar Lake Fundudzi wilt maken, heeft u beslist een 4WD auto nodig en eigenlijk ook een gids die u kan rondleiden. Vanwege de heilige functie van het meer is het niet toegestaan om op bepaalde plaatsen bij het meer te komen.
Madi a Thavha Mountain Lodge

Plaats: Makhado/Louis Trichardt
Soort: Guesthouse
Beoordeling: ****
Mopane Bush Lodge

Plaats: Mapesu Nature Reserve
Soort: Safari Lodge & Luxe Tenten
Beoordeling: ****
Mashatu Lodge & Luxe Tenten

Plaats: Tuli Block; Botswana
Soort: Safari Lodge & Luxe Tenten
Beoordeling: onbekend
Leokwe Camp

Plaats: Mapungubwe National Park
Soort: Restcamps & Campings
Beoordeling: onbekend
Tuli Safari Lodge

Plaats: Tuli Block; Botswana
Soort: Safari Lodge & Luxe Tenten
Beoordeling: onbekend
Country Mountain Trips
Plaats: Makhado/Louis Trichardt
Soort: Kunst & Cultuur
Prijs volwassenen: 450,00
Prijs kinderen: Onbekend
Elim-tour
Plaats: Makhado/Louis Trichardt
Soort: Kunst & Cultuur
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend

Fotogalerij

Zuid Afrika!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Provincies

Zuid Afrika!

Interessante links