Landkaart  

Limpopo

Zuid Afrika > Limpopo >

Flash map.
Streken in "Limpopo": Capricorn - Krugerpark-noord - Soutpansberg - Valley of the Olifants - Waterberg

Alles over

LimpopoDe Limpopo provincie is de meest noordelijke provincie in Zuid-Afrika en telt zo'n 5,3 miljoen inwoners. Het gebied grenst aan Mozambique, Zimbabwe en Botswana en vormt als het ware een natuurlijke poort. De belangrijkste talen zijn Noordelijk Sotho (52%), Tsonga (22%), Venda (16%) en Afrikaans (2%). De hoofdstad van de Limpopo is de stad Polokwane (Pietersburg) dat in de locale taal 'veilige plaats' betekent. Deze stad werd in 1886 gesticht door de Voortrekkers. Het is nu een moderne stad.

De onbekende provincie
De Limpopo is niet zo bekend bij buitenlandse bezoekers. Velen laten het gebied links liggen op hun tocht naar de Drakensbergen en het Krugerpark. Onterecht overigens. Zowel qua natuur als op het gebied van cultuur heeft de provincie van de baobab erg veel te bieden. Bovendien kunt u in Limpopo malariavrij op safari. Het Welgevonden Game Reserve, grenzend aan het Marakale National Park, is zo'n safaripark waar u malariavrij de Big Five kunt spotten vanuit mooi gelegen lodges.
Limpopo is zonder twijfel een provincie van contrasten met typisch bushveld landschap, majestueuze bergen, onaangetast inheems woud en vruchtbare landbouwgrond. Voor de toerist zijn het vooral de uitstekende privé wildparken afgewisseld met typische Afrikaanse cultuur en natuur die Limpopo tot zo'n boeiende streek maken.
Vroeger werd deze provincie gewoon de Noordelijke Provincie genoemd, maar de naam werd veranderd in februari 2002 na een verkiezing door de provinciale regering. Veel van de plaatsen in deze regio hebben inmiddels daadwerkelijk een andere naam gekregen. Dit wil nog wel eens voor grote verwarring zorgen omdat in sommige gevallen de oude namen en in andere de nieuwe namen gebruikt worden. Dit geldt ondermeer voor de bewegwijzering langs de snelwegen. Het is verstandig om uit te kijken naar beide namen. De volgende plaatsnamen zijn nu officieel:

 • Polokwane ( voorheen Pietersburg)
 • Musina (voorheen Messina )
 • Modimolle (voorheen Nylstroom )
 • Mokopane (voorheen Potgietersrus)
 • Bela-Bela (voorheen Warmbaths)
 • Lephalale (voorheen Ellisras)
 • Makhado (voorheeny Louis Trichardt)


Afrika-natuur
Qua natuur is Limpopo misschien wel de meest 'echte' Afrika provincie. Uitgestrekte grasvelden met groepjes bomen - veelal acacia's - en nog noordelijker de baobabboom domineren het landschap van deze provincie. Boerderijen liggen aan rivieren waar de krokodillen nog vrij rondzwemmen terwijl de hitte tussen de bomen trilt. En dan de zonsondergangen! Hier in Limpopo kan de zon aan de uiteinden van de horizon als een levensechte film in rode gloed ondergaan. De Capetonians beweren dat een zonsondergang helpt tegen stress. Als dat geldt voor een zonsondergang in Kaapstad waar de stilte wordt vermengd met stadsrumoer, daar maakt de stilte van de Limpopo de uitspraak dubbel waar.
Klimatologisch is de Limpopo overwegend droog met zomerse buien. De regenval verschilt erg van gebied tot gebied. Groen zijn in elk geval de regio's rondom de Waterbergen (ten noorden van Johannesburg) en de zuidkant van de Zoutpansbergen waar ondermeer Tzaneen ligt met haar theeplantages en regenwoud.
Aan de andere kant van beide bergen ligt juist een veel droger gebied. Ten noorden van de Zoutpansbergen begint bijvoorbeeld een droge savanne met overwegend mopanebomen (een type boom die zeer goed tegen droogte kan) en de baobabboom. Een prachtig landschap voor wie ervan houdt. Dit zo Afrikaanse landschap is vooral goed te zien in het Mapungubwe National Park waar de rivier Limpopo de grens met Botswana en Zimbabwe vormt en u het drielandenpunt kunt zien. We raden u beslist aan dit drielandenpunt niet over te slaan.

Cultuur
In het Mapungubwe National Park gaat het niet alleen om natuur, maar ook om de bewaring van cultuur. In het park zijn in 1933 vondsten gedaan die aantonen dat in de 12e en 13e eeuw stammen hier een welvarend bestaan hadden, waarschijnlijk tot stand gekomen door handel met volken zover als Egypte en wellicht zelfs China! De gouden voorwerpen, zoals de bekende neushoorn, bewijzen dat de koning van de stam een bepaalde welstand had bereikt. Hij resideerde op een heuvel - de heilige heuvel - terwijl het volk rondom hem onder de heuvel woonde. Tijdens excursies in het park kunt u het verhaal van deze stammen horen. Interessant is dat een aantal stammen elkaar het 'eigendom' van de heuvel betwist. Zowel de Tswana, Pedi als Venda claimen de afstammelingen te zijn van de bewoners van Mapungubwe.
Een tweede cultureel belangwekkend verhaal ligt in de Venda-cultuur. Deze stam - die zo afwijkend is van de andere Zuid-Afrikaanse stammen - kent een aantal legendes die zich rondom het meer Fundudzi bij Thohoyandou afspelen. Vanuit de legende heeft de slangendans, een typische dans voor de Venda, de belangrijke plaats binnen de cultuur gekregen die het nu heeft.
Rondom dezelfde Venda is een groot aantal kunstprojecten ontstaan waarvan het dorp Elim wel de meest bekende is. Hier wonen en werken kunstenaars in hun eigen huis. U kunt hen opzoeken en zien hoe de kunst tot stand komt. Het is bijzonder om rondom Elim houtbewerkers, pottenbakkers en trommelmakers aan het werk te kunnen zien, vooral omdat veel van dit soort initiatieven binnen Zuid-Afrika uiteindelijk geen stand heeft gehouden. Elim vormt daarop een positieve uitzondering.
Cultureel belangrijk is tenslotte ook de regenkoningin. De Venda-koningin die rondom Tzaneen woont, is een belangrijke autoriteit binnen de stam. Op haar schouders rust de taak van de vruchtbaarheid.

Geschiedenis
Vroeg in de achttiende eeuw trok een deel van de Rosvi-Kranga stam uit Zimbabwe het noordoostelijke deel van het huidige Limpopo binnen. Zij vestigde zich hier en noemde het gebied Venda, dat 'de aangename plaats' betekent. Aan het eind van die eeuw werd Thoho ya Ndou (kop van de olifant) hun leider. Overblijfsels van hun bijzondere bouwkunst - verwant aan die van Zimbabwe - zijn nog te zien.
De Venda is een kleine, maar heel onafhankelijke groep die meerdere malen met succes haar onafhankelijkheid verdedigd heeft. De kleinzoon van Thoho ya Ndou, Makhado dankt zijn naam aan het feit dat hij de blanken in 1867 verdreef uit Schoemansdal. Schoemandal was de eerste blanke nederzetting in het Zoutpansberggebied. waar Coenraad de Buys als eerste bewoner neerstreek. De Buys was afkomstig uit de Kaap. Hij werde gevolgd door (andere) Voortrekkers. In 1847 stichtten zij het dorp Zoutpansbergdorp - later herbouwd als Schoemansdal. Twee decennia lang was dit het belangrijkste dorp in de omgeving. Het bood onderdak aan wildjagers, handelaars en avonturiers. Er werd jaarlijks maar liefst 30 ton lood verhandeld voor het vervaardigen van kogels. Het museum 'Schoemansdal Pioniersdorp' is gelegen aan de R522, ongeveer 16 kilometer ten westen van Makhado (Louis Trichardt).

De oorspronkelijke bewoners van de Limpopo Provincie, eerst de Khoi en later de Venda, waren grotendeels gevestigd op de dichtbeboste hellingen van de Soutpansberg en Waterberg bergketens. Van de Khoi is bekend dat ze gedurende de droge maanden vooral rondom de Limpopo-rivier vertoefden. Hier was immers het wild. In de natte en hete zomermaanden trokken ze zuidwaarts naar de Zoutpansbergen waar meerdere groepen Khoi en San samen kwamen. Nieuwe huwelijken werden gesloten en in feite een vakantie gevierd. In de loop der eeuwen zijn de Khoi en San steeds verder de woestijn in verdreven en werd hun plaats overgenomen door zwarte stammen als Tswana, Tshonga en Venda. Na 1800 werden zij verdreven van hun land door blanke kolonisten die tot op de dag van vandaag de meeste plantages nog in handen hebben. Sinds de eeuwwisseling ligt overigens op veel stukken land een zogenaamde landclaim. Zo'n claim kan door een zwarte familie of stam gelegd worden omdat ziij zich als voormalige eigenaar beschouwen. Als de familie kan aantonen dat zij een bepaald aantal jaren geleden is verdreven terwijl ze in de tijd daarvoor langdurig op de grond heeft geleefd, komt de familie voor grondrestitutie in aanmerking. Deze landherverdelingsoperaties wordt grotendeels door de overheid - samen met buitenlandse ontwikkelingsgelden - gesubsidieerd.

Landbouw
De Limpopo heeft rijke bodems, overvloedig water en een warm, subtropisch klimaat, uitstekend voor fruitteelt. Tropisch fruit als bananen, litchies, ananas, mango, avocado en papaya komen van de Limpopo bodem. Ook diverse soorten noten - waaronder de macademia - groeit goed in de provincie. Deze industrie is vooral gevestigd rondom Tzaneen waar verder zowel thee als koffie wordt geplant. Feitelijk produceert Limpopo een groot deel van de Zuid-Afrikaanse vraag naar tropisch fruit. Zo komt 75% van de mango's, 65% van de papaya's en 60% van de avocado's uit Limpopo. Ook de tomatenkwekerijen zijn bijzonder belangrijk en leveren 60% van de Zuid-Afrikaanse tomatenvraag. De grootste tomatenfarm, ZZ2, ligt tussen Tzaneen en Makhado.
Het is voor vele locale kleine (meest zwarte) boeren nog niet zo makkelijk om van de rijkdom van het gebied te profiteren. Zij bezitten ongeveer 30% van het landbouwgebied waar ze voornamelijk traditionele voedselgewassen voor eigen consumptie verbouwen. De kleine stukjes land die zij bezitten zijn meestal te marginaal om er ook nog eens economisch gewin uit te halen.

Bezienswaardigheden
Limpopo is onderverdeeld in vijf streken en elke streek heeft haar eigen specifieke waarde. In het oosten ligt het noordelijke deel van het Krugerpark dat droger is dan het zuidelijke gedeelte. Anderzijds: na de regens is juist dit deel van het park groen en fris en onverwacht mooi met een goede wildstand. Helemaal noordwaarts tegen de grens met Limpopo wordt het park bovendien gevoed door een rivier; eigenlijk is het daar nooit helemaal droog.
Rondom de Zoutpansbergen zijn Tzaneen met Magoebaskloof, Makhado en Thohoyandou interessant. In Phalaborwa ligt de bekende golfbaan Hans Merensky, vooral bekend door het wild dat op de baan loopt. In het noorden en noordwesten ligt het drogere savanneland met de baobabbomen en de grote stenen. U kunt hier de grens oversteken naar het Tuli Block in Botswana.
Weer verder zuidwaarts trekkend richting Polokwane komen grote farms voorbij, soms ingericht als jachtplaatsen, soms voor veeteelt. Tussendoor begint de industrie weer een rol te spelen. Mijnbouw - vooral diamanten- levert een belangrijke bijdrage aan de economie van de Limpopo.
Tenslotte ziet u vanaf Polokwane de Waterbergen opdoemen. De bergen hebben hun naam niet voor niets gekregen: u treft er groene heuvels met weelderige begroeiing. Allerlei soorten safari's, zoals wandel-, paardrij-, fiets- en jeepsafari's vormen het hoofddoel van de lodges in de Waterbergen.

 • Alldays - Musina: 150 km
 • Hoedspruit - Thohoyandou: 240 km
 • Lephalale - Rustenburg: 245 km
 • Johannesburg - Welgevonden Game Reserve: 270 km
 • Olifantscamp (Krugerpark) - Makhado: 345 km
 • Johannesburg - Makhado: 425 km
 • Johannesburg - Mapungubwe: 530 km

Fotogalerij

Zuid Afrika!

 • Inzoomen
 • Inzoomen
 • Inzoomen
 • Inzoomen
 • Inzoomen
 • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

Highlights

Ga op safari in het beroemde Krugerpark en verblijf in Olifantscamp, één van de mooist gelegen kampen van het Krugerpark. Of kies voor luxe lodges in één van de vele privé wildparken in Valley of the Olifants. Liever malariavrij op safari? Kies dan voor de parken in de Waterberg. Proef cultuur in Elim of Mapungubwe National Park.

Provincies

Zuid Afrika!

Interessante links