Landkaart  

Gauteng

Zuid Afrika > Gauteng >

Flash map.
Streken in "Gauteng": - Greater Johannesburg Metro - Greater Tshwane Metro - West Rand

Alles over

GautengDe Sotho-benaming Gauteng betekent 'plaats van goud'. Niet zo gek natuurlijk voor een gebied dat letterlijk rijk is geworden van goud, ontdekt in 1886 in het Witwatersrandrif. Gauteng is de kleinste provincie in Zuid-Afrika maar wel de meest welvarende, geïndustrialiseerde provincie en bovendien met 9,5 miljoen mensen het dichtstbevolkt. De provincie is eigenlijk één grote stad waar maar 3% op het platteland leeft.
Geografisch is de provincie ingedeeld in drie regio's: Greater Johannesburg, Greater Tswhane en West Rand. Johannesburg is de grootste stad, zowel van Zuid-Afrika als van het gehele continent. Mijnstortplaatsen herinneren overal aan de mijngeschiedenis van de stad terwijl hoge wolkenkrabbers uitingen zijn van de nieuwe tijd. Pretoria is de hoofdstad van Zuid-Afrika. Beide steden zijn bijna door bebouwing aan elkaar verbonden.

De ontdekking
In 1886 is de enorme 'goldrush' begonnen bij Witwatersrand - op dat moment niet meer dan een farm. Goudzoeker George Harrison was zojuist vanuit de Kaapprovincie gearriveerd om een verlaten mijn op de farm Witwatersrand te beheren. Zijn taak bestond eigenlijk uit het bouwen van een huis, maar in zijn vrije tijd bleef hij zoeken naar goud. In maart van 1886 ontdekte hij een enorme rijke ader en liet deze vondst vastleggen in Pretoria. De ader 'Main Reef' bleek zo belangrijk dat binnen drie jaar aan de grens van Witwatersrand een complete stad is ontstaan. Ook steden in de West Rand zoals Roodepoort en Krugersdorp zijn vanuit deze goudkoorts ontstaan.
In Gold Reef City, een amusementspark ten zuiden van het centrum, is het mogelijk een mijn te bezoeken (zie excursies). In dit themapark is niet alleen een voormalige goedzoekersdorp nagebouwd, er is een compleet pretpark bij naast diverse restaurants en winkeltjes.

Wieg van de mensheid
Op minder dan een uur uit het centrum van Johannesburg en Pretoria ligt aan de voet van de Magaliesburg-bergen de Cradle of Humankind. Door het grote aantal gevonden fossielen - ongeveer een derde van alle ooit gevonden fossielen - is de streek tot een werelderfgoedplaats uitgeroepen. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat alle huidige wereldbewoners van een kleine groep Afrikaanse mensen afstamt. Waar precies de wieg van de mensheid in Afrika heeft gestaan, is nog niet met zekerheid vast te stellen, maar zeker is wel dat meer dan 3 miljoen jaar geleden in de Cradle of Humankind onze voorouders leefden. De streek binnen Gauteng wordt in Zuid Afrika gezien als de geboorteplaats van de mensheid. Tot de Wieg van de Mensheid worden diverse excursies gerekend, zoals de Sterkfontein Grotten en het Maropeng Bezoekerscentrum.

Landschap
Landschappelijk gezien ligt Gauteng - op 1760 meter boven zeeniveau - in het Hoogveld. Dit Hoogveld strekt zich als een plateau uit vanaf de Drakensbergen in Mpumalanga dat zo'n 70 kilometer westelijk parallel loopt met het Krugerpark, tot de streek rondom Johannesburg. Het Hoogveld wordt vooral gedomineerd door wuivend grasland en typisch Afrikaans bosveld met parapluvormige acaciabomen.. Vooral in de streek ten noorden van Cullinan is het bosveld verrassend dichtbij de stad. In het westen - aan het westelijke uiteinde van de West Rand - ligt de bergketen Magaliesberg met diepe kloven, graslanden en veel vogels.

Klimaat
Gauteng heeft een fantastisch klimaat. In de wintermaanden is de lucht droog in het Hoogveld met aangename dagen maar meestal koele tot koude nachten. Tijdens de zomermaanden bouwt de warmte zich op waaruit felle regenbuien voortkomen die meestal aan het einde van de middag koele verlichting brengen. De zomerse maanden liggen tussen november en april. De gemiddelde temperatuur in Gauteng ligt op 22,4 graden Celcius met 8,5 uur zonneschijn per dag. Gauteng behoort daarmee tot de meest zonrijke plaatsen ter wereld.

Krugerspdorp: Pretoria: 40 km
Krugersdorp: Nelspruit: 358 km
Krugersdorp: Upington: 734 km
Maropeng Bezoekerscentrum - Sterkfontein Caves: 9 km
Sterkfontein Caves - Krugersdorp: 20 km
Maropeng Bezoekerscentrum - Magaliesberg: 15 km

Fotogalerij

Zuid Afrika!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

Highlights

Gauteng is de meest dichtbevolkte maar ook rijkste provincie van Zuid-Afrika. Proef de townshipsfeer in Soweto, bezoek het meest interactieve museum in Cradle of Humankind World Heritage Site. Lees hoe de strijd om het goud in Johannesburg is gevoerd.

Provincies

Zuid Afrika!

Interessante links