Landkaart  

Transgariep

Zuid Afrika > Free State > Transgariep >

Flash map.
Plaatsen in "Transgariep": Bethulie - Bloemfontein - Botshabelo - Hobhouse - Ladybrand - Philippolis - Smithfield - Springfontein - Thaba' Nchu - Trompsburg - Wepener - Zastron

Alles over

TransgariepEindeloze vlaktes met mais, koren en andere gewassen: de Transgariep/Motheo is de voedselschuur van Zuid-Afrika. De vlaktes zijn eindeloos - slechts hier en daar een dorpje onderbreekt het binnenland van dit deel van de provincie. Zuidelijk wordt de streek begrensd door de machtige Oranjerivier die zich richting de Kalahari slingert. De grootste dam van Zuid-Afrika, de Gariepdam, is hier gevestigd. De belangrijkste plaats van de Transgariep is ongetwijfeld Bloemfontein, de rechterlijke stad. In deze moderne stad is een aantal musea die de moeite waard zijn. Het meest bekend is het Oorlogsmuseum en het Oude Gouvernementsgebouw waar het Afrikaans Letterkundig museum is gevestigd.

Botshabelo
'Schuilplaats' is de betekenis van Botshabelo, een township die op 45 kilometer van Bloemfontein ligt. Botshabelo vormt samen met Thaba Nchu Townships de gemeente Mangaung en is uitgegroeid tot de grootste township van Free State en de tweede grootste township van het land na Soweto. De N8 tussen Bloemfontein en Lesotho gaat dwars door Mangaung heen. Begeleide townshiptoeren zijn mogelijk.

Oorlogsgeschiedenis
Dit deel van Vrijstaat heeft veel oorlogen en veldslagen gekend. Voortrekkers en Basotho krijgers hebben veelvuldig met elkaar gestreden (zie Wepener), maar ook de oorlog tussen de Engelsen en Boeren heeft veel sporen achtergelaten. Vooral de concentratiekampen die de Engelsen inrichtten voor de vrouwen en kinderen van de Trekboeren krijgen veel aandacht in Motheo. Bloemfontein kent bijvoorbeeld het Vrouwenmonument dat de vrouwen en kinderen herdenkt die in concentratiekampen zijn gestorven. In Bethulie zijn de overblijfselen te bezoeken van het grootste concentratiekamp van de streek.

Ladybrand
Oostwaarts, tegen de grens met Lesotho, beginnen de heuvels en bergen weer te komen. Ladybrand vormt hier het meest pittoreske dorpje met ruime straten en enkele aantrekkelijke guesthouses. Op 14 kilometer van het dorp ligt Modderpoort, waar een missiepost van St. Augustines is gevestigd. Op de voormalige farm staat een kerk, een conferentiecentrum en zijn er mogelijkheden om met een locale gids rotstekeningen te bezoeken. Het is verstandig om vooraf even te bellen of te mailen om er zeker van te zijn dat iemand aanwezig is om u de tekeningen te laten zien.


De zomermaanden in Motheo liggen tussen december en februari, waarna de herfst intreedt. De winter volgt tussen april en juli met koude dagen en nachten met temperaturen onder het vriespunt. Vanaf juli begint de lente te ontloken.

Fotogalerij

Zuid Afrika!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Provincies

Zuid Afrika!

Interessante links