Landkaart  

Eastern Cape

Zuid Afrika > Eastern Cape >

Flash map.
Streken in "Eastern Cape": Amatola & Stormberg - Gardenroute-E & Baviaanskloof - Greater Addo - Karoo Hartland - Nelson Mandela Metro - Sunshine Coast - Wild Coast

Alles over

Eastern CapeDeze provincie (ruim 170.000 km2) kenmerkt zich door een grote landschappelijke verscheidenheid. De oorspronkelijke bevolking van de Oost-Kaap bestond uit Hottentotten en Bosjesmannen, die zich in de loop van de eeuwen vermengden met de binnentrekkende Bantoevolken. Hieruit ontstond het Xhosarijk, het rijk van een Bantoevolk, met een taal waarin de klikklanken van de Hottentotten nog duidelijk herkenbaar zijn. Lange tijd leefden de Xhosa een tamelijk vreedzaam bestaan maar met de komst van de Europeanen is de Oost-Kaap de geschiedenis in gegaan als het gebied waar de Europese en de Afrikaanse cultuur elkaar voor het eerst ontmoetten. Een ontmoeting waarop een reeks gewelddadige conflicten volgde, met als inzet de controle over de weidegronden voor het vee. De eerste confrontatie tussen de Boeren en Xhosa vond plaats in 1780. Later volgden ook confrontaties met Britten en Duitsers die naar het gebied waren getrokken en de Xhosa steeds verder naar het oosten drukten, terwijl de oostgrens van het Xhosarijk juist onder druk was komen te staan door de uitbreiding van het Zulu-rijk tijdens de Mfecane. De Britse immigranten die in 1820 in groten getale naar Zuid-Afrika waren gekomen, moesten het Britse gezag in het grensgebied versterken. Ondanks de beperkte mogelijkheden om akkerbouw te bedrijven en de voortdurende strijd met de Xhosa, wisten zij het hoofd boven water te houden en konden zij uiteindelijk invloed uitoefenen op de ontwikkeling van het gebied. Een uitzondering hierop vormen Ciskei en Transkei, die tijdens de apartheid werden aangewezen als woongebieden voor de Xhosa. Transkei was in 1976 het eerste Zuid-Afrikaanse thuisland dat formeel onafhankelijk werd, Ciskei volgde in 1981.

  • Port Elizabeth - Addo: 90 kilometer
  • Port Eliabeth - Kaapstad: 750 kilometer
  • Port Elizabeth - Johannesburg: 1350 kilometer

Fotogalerij

Zuid Afrika!


Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

Highlights

De Oostkaap is een bijzondere provincie met veel groen, een wilde kustlijn en locale cultuur. De provincie is de bakermat van Mandela die rond Qunu is geboren en getogen. Maak safari's in het malariavrije Addo Elephant National Park of één van de privé parken Amakhala Game Reserve, Kariege Game Reserve of Kwantu Game Reserve. Lekker naar het strand? Kies voor Cape St. Francis, Jeffrey's Bay of St Francis Bay ten westen van Port Elizabeth. Kenton-on-Sea is ook heel plezierig. Double Drift Game Reserve rondom de Fish River Canyon is ongerept en weinig toeristisch en vooral een bestemming voor mensen die een weg-van-de-snelweg ervaring zoeken.

Provincies

Zuid Afrika!

Interessante links