Landkaart  

Zuid Afrika!

Zuid Afrika >

Flash map.
Provincies in "Zuid Afrika": Eastern Cape - Free State - Gauteng - Kwazulu-Natal - Lesotho - Limpopo - Mpumalanga - North West Province - Northern Cape - Swaziland - Western Cape

Alles over

Zuid Afrika!Waarom Zuid-Afrika?
De koele kleuren van de oceaan, het zachte groen van de heuvels, de oranje gloed van de ondergaande zon die rots en landschap in vuur en vlam zet, de savanne, het gehuil van de jakhals, de sterrennacht …

Zuid-Afrika is een land vol kleur. U ervaart er mooie en zeer afwisselende natuur, ruimte, prachtige safari’s gastvrijheid, hartelijkheid en een fantastische keuken. Gecombineerd met een uitstekend wegennet is Zuid-Afrika een land waar u een reis naar eigen wensen kunt maken en uitstippelen. Het is onze ervaring dat Zuid-Afrika reizigers maar moeilijk los laat. Meestal blijft het niet bij één bezoek. Bereidt u voor op een beetje heimwee bij thuiskomst!

Reizen door Zuid-Afrika
Zuid-Afrika leent zich uitstekend voor een reis per auto. Het wegennetwerk en de bewegwijzering zijn overwegend goed en het is meestal rustig op de weg. Er ligt een goed asfaltnetwerk door het hele land. Daarnaast zijn er ook nog veel gravelwegen. U kunt deze gravelwegen rustig kiezen, maar pas wel uw snelheid aan. Als het veel regent (of heeft geregend) is het verstandig eerst navraag te doen omtrent de staat van de weg. De gravelwegen brengen u vaak naar gebieden met prachtig natuurschoon!

Ook het huren van auto’s is veilig en vertrouwd. Bij de meeste maatschappijen is het mogelijk de auto volledig of bijna volledig te verzekeren. Dit betekent dat u niet voor onverwachte (onaangename) verrassingen komt te staan. Het is wel verstandig vooraf na te vragen of u met de auto op gravelwegen mag rijden. Dat verschilt van maatschappij tot maatschappij. Let ook goed op de eigen risico voorwaarden en lees goed na of in de door u gekozen prijsklasse de auto volledig is verzekerd of toch nog een (klein) eigen risico bevat. De kleine lettertjes zijn hier van belang.

Landkaarten en wegenkaarten zijn er in diverse soorten en maten. De ANWB verkoopt enkele kaarten. Webshop www.opdiestoep.nl biedt een scala aan wegenkaartboekjes, detailkaarten en landkaarten.

Openbaar vervoer
Het openbare vervoer is in Zuid-Afrika daarentegen minder goed geregeld. Er is wel een goed netwerk aan binnenlandse vluchten, maar bus- en treinverbindingen zijn er overwegend alleen tussen de grote steden. Ook taxibedrijven zijn dun bezaaid.

Regel uw reis zelf
Deze website biedt u zeer veel diepgaande informatie over Zuid-Afrika. U vindt er achtergrondinformatie over de provincies, streken en plaatsen maar ook accommodaties, excursiemogelijkheden en restaurants. Boekingen bij een accommodatie of excursie kunt u zelf rechtstreeks maken door een e-mail te sturen naar de accommodatie van uw keuze. Indien u liever niet zelf boekt, kunt u Gemsbok Reizen www.gemsbok.nl of een andere touroperator vragen dit voor u te doen.

Leuke Specials
Kijk snel op de special/actie pagina en zie welke accommodaties leuke kortingen en specials geven. Van ontspannende spa-treatments tot paardrijritjes over het strand tot gratis overnachtingen, wordt hier door de accommodaties aan u aangeboden. Klik hier om naar de special/actie pagina te gaan.

Klimaat Zuid Afrika
Wat is nu de beste tijd om naar Zuid-Afrika te gaan? Om uw beste reisperiode te kiezen, moet u met een aantal factoren rekening houden. De belangrijkste factor daarin vormt de denkbeeldige klimatologische lijn die dwars door het land loopt, ongeveer ten hoogte van Durban.

Mediterraans met winterregenval
Ten zuiden van die lijn (bijvoorbeeld in de Kaapprovincie) heeft u te maken met een Mediterraans klimaat waarbij de regens normaliter in de wintermaanden juni, juli en augustus vallen. Dat wil niet zeggen dat het elke dag regent (meestal valt er te weinig regen vinden de Kaapse boeren), maar als het eenmaal regent, treft u dagen aan die niet warmer worden dan een graad of 10-12. Het is dan vroeg donker, zo rond de klok van half 6. U kunt deze dagen vergelijken met regenachtige lentedagen in Noord-Europa. Op andere dagen kan het heerlijk zomers aanvoelen: het zonnetje schijnt en het wordt makkelijk 20 graden.

Van dit type weer dat u meestal rondom de Kaap en in de wijnlanden treft, zijn zelfs binnen de Kaapprovincie al een aantal afwijkingen te melden. Zo zult u in halfwoestijngebieden als de Cederbergen in de winter koude nachten treffen (tot onder het vriespunt), maar meestal prettige dagtemperaturen - ook al moet u er rekening mee houden dat 20 graden hier voelt als 15 graden in Nederland. Datzelfde geldt ook voor een halfwoestijnklimaat als de Kleine Karoo en semi-woestijn Grote Karoo en Kalahari.

De Tuinroute is weer een heel eigen verhaal. Deze streek die wordt gedomineerd door regenwoud kent het hele jaar door kans op regen. De temperatuur is hier ook gemiddeld. In de winter een graad of 19, in de zomer een graad of 21. U moet dus door het jaar heen niet verbaasd opkijken als u hier regen treft.

Subtropisch met zomerregenval
Noordelijk van die denkbeeldige lijn heeft u te maken met een totaal ander klimaat. Dit gebied krijgt regen tijdens de zomermaanden vanaf september tot en met maart, al vallen de heftigste regens normaliter in december, januari en februari. De wintermaanden juni, juli en augustus zijn droog en plezierig, zeker in vergelijking met de hele warme (en klamme) temperaturen van 35-42 graden die u hier kunt krijgen tijdens vochtige zomerdagen. Zoals aan de Kaap kunt u echter in het noorden van het land ook weer verschillende gebieden onderscheiden.

Klam en warm is vooral aan de kust van Kwa Zulu Natal. Durban, Hluhluwe en Sodwana Bay kennen zo'n subtropisch klimaat. Gaat u meer landinwaarts richting Vrijheid en Dundee dan rijdt u langzaam een hoger gelegen gebied in. Het kan hier vervelend koud worden, zelfs in de zomer als u een mistige dag treft. Dat geldt natuurlijk helemaal voor de Drakensbergen van Natal, waar u toppen vindt boven de 3000 meter. Zoals in elk gebergte kunnen donkere wolken zich hier zomaar samenpakken en zorgen voor 1,5 dag regen tijdens de zomerperiode. In de wintermaanden treft u hier bovendien sneeuw aan.

Nog noordelijker treft u een zelfde verdeling van warmte en vochtigheid als in Natal. Het Krugerpark dat in het zogenaamde laagland ligt, is meestal warm. Als het hier regent, komt het vaak in tropische regenbuien naar beneden. Aanzienlijk koeler is het aan de Panoramaroute dat maar 70 kilometer hemelsbreed westelijk ligt, maar wel zo'n 1000 meter hoger. Nog verder westelijk treft u Johannesburg - naar men zegt de stad met het beste klimaat ter wereld. Prettige zomerse temperaturen en bij tijd en wijle regen in hevige stortbuien die net zo snel weg zijn als ze zijn komen opdagen.

Nog westelijker treft u het zogenaamde bosveld: een gebied met meest warme dagen al kan het in de winter significant koeler worden met zeer koude nachten. Tijdens safari moet u daarom echt zorgen voor (veel) warme kleding. Vergist u zich hier niet in, want met een snijdende wind kan het al snel als onder nul aanvoelen. Weer iets noordelijker - in de Limpopo - wordt het eigenlijk alleen maar warmer en droger. Zeker in de wintermaanden is het daarom aangenaam safari's maken in dit gebied.

Regenval
Het dagelijkse praatje in Zuid-Afrika betreft vaak het uitblijven van regen. In zijn algemeenheid is Zuid-Afrika een droog land. Met gemiddeld 464 mm regen per jaar ligt het ver achter het wereldgemiddelde van 860 mm. Circa 20% van het land - zaals in de Kalahri - krijgt minder dan 200 mm per jaar. Het grootste deel, 48%, ontvangt tussen de 200 en 600 mm per jaar. In slechts 30% van het land regent het meer dan 600 mm. Om succesvol aan landbouw te kunnen doen, is een minimum van 500 mm nodig. Het grootste deel van Zuid-Afrika voldoet hier dus niet aan, terwijl het boerenbedrijf wel een enorm belangrijke rol speelt binnen de maatschappij.

Boeren hebben daarom geleerd met weinig water veel te doen. Praktisch elk boerenbedrijf beschikt over een dam en besproeiing loopt via uitgekiende schema's. En verder is het succes van een boerenbedrijf niet alleen afhankelijk van water, maar spelen vele andere factoren een rol. Zie: landbouw.

Voor u als reiziger is het handig te weten dat vooral bergen en bergketens een significante rol spelen in de hoeveelheid neerslag. Als u vanaf Oudtshoorn naar de Tuinroute rijdt, kan het zomaar gebeuren dat u van een warme zonnige dag (33 graden) terecht komt in een bewolkte en koele dag aan de Tuinroute. Nog geen 80 kilometer verder en toch een wereld van verschil. De Outenqiuabergen spelen hier de bepalende rol. Deze bergketen, aan de zuidkant van de kleine Karoo waar Oudtshoorn deel van uitmaakt, is een scheidslijn voor het nattere gebied ten zuiden van de bergen en de droge noordelijke kant. Eenvoudig gezegd: de wolken komen de bergen niet over.

Dit verschijnsel komt op meerdere plaatsen voor: als het in Clanwilliam (Cederbergen) 35 graden is, moet u niet vreemd opkijken in het 60 kilometer westelijker gelegen Lamberts Bay een mistige dag aan te treffen met een maximum temperatuur van 19 graden. Als u in Graskop een flinke regenbui treft die het jaarlijks gemiddelde van 1250 mm (!) moet brengen, kunt u in het 25 kilometer verderop gelegen Pelgrims Rest nog heerlijk buiten in het zonnetje koffie drinken. Dit dorp moet het doen met niet meer dan 450 mm per jaar.

Zonneschijn
Zuid-Afrika kent relatief veel zonuren. Van Mosselbaai wordt gezegd dat dit dorp het prettigste klimaat ter wereld heeft, op Hawaï na. Deze uitspraak hebben we ook over Johannesburg gehoord - wetenschappelijke bewijzen ontbreken hier! Een feit is dat Zuid- Afrika inderdaad een gezegend land is wat het aantal zonuren betreft. Zo heeft Kaapstad gemiddeld 2.980 zonuren per jaar tegenover 1.480 uur in Londen. Veel plaatsen in Zuid-Afrika krijgen meer zonuren dan Kaapstad. Zelfs tijdens de wintermaanden is de zon op de meeste dagen wel te zien.

Tip
Bekijk het dagelijkse weer in Zuid-Afrika via www.weathersa.co.za

De bevolking
Zuid-Afrika heeft 11 officiële talen en verschillende talen die wel door de Grondwet worden erkend, maar geen officiële status hebben. De negen zwarte talen vallen uiteen in twee hoofdgroepen:de Nguni talen (Zulu, Xhosa, Swati & Ndebele) en de Sotho (Twana, Pedi & Sotho) talen. Beide groepen talen hebben veel overeenkomsten in syntaxis (zinsbouw) en grammatica. Over het algemeen wordt aangenomen dat de groeperingen gezamenlijke voorouders hebben gehad.

Over het algemeen vormt Engels meer en meer de Lingua Franca: de taal die door de meeste mensen in meer of mindere mate wordt beheerst en vaak als onderlinge spreektaal wordt gebruikt. Door de vele verschillende talen is echter het Engels doorspekt met termen uit andere talen. Het Afrikaanse woord ‘lekker’ is daar een mooi voorbeeld van. De website van het Zuid-Afrikaanse Verkeersbureau geeft ook een mooi voorbeeld van de mix van een Zuluspreker die zijn Zulu vermengt met Engels en Afrikaans: “I-Chiefs isidle nge-referee’s optional time, otherwise ngabe ihambe sleg. Maar why benga stopi this system yeinjury time?

Zulu is overigens de taal met de meeste sprekers. Van de totale bevolking spreekt 23,8 % Zulu. We moeten dit getal zien als moedertaalsprekers. Dat wil zeggen dat 23,8% van de Zuid-Afrikanen Zulu als moedertaal heeft geleerd. De taal wordt door 30% van de Zuid-Afrikaanse zwarte bevolking gesproken, vooral in de provincie Kwa Zulu Natal. Maar ook in Swaziland, rondom het Krugerpark en in Johannesburg wordt veel Zulu gesproken. De naam Zulu komt van de eerste koning Shaka Zulu die in de 19e eeuw tientallen verschillende stammen samensmolt tot één volk. Ook nu nog is Kwa Zulu Natal een koninkrijk (in tegenstelling tot de andere provincies) met Koning Goodwill Zwelithini aan het hoofd.

Xhosa
De tweede taal is het Xhosa dat vooral in de Oostkaap tussen Port Elizabeth en Port Edward wordt gesproken. In totaal 17,6% van de bevolking heeft Xhosa als moedertaal. Zowel Nelson Mandela als de huidige president Thabo Mbeki hebben Xhosa als moedertaal. Xhosa behoort, zoals het Zulu, tot de Nguni talen die alle nauw verwant zijn. Zulu en Xhosa sprekers kunnen elkaars taal zonder al te veel moeite verstaan.

Afrikaans
Na Zulu en Xhosa vormt het Afrikaans de derde taal met 13,6% sprekers. Het Afrikaans is het nauwst gelieerd aan het Nederlands uit de 17e eeuw, vermengd met invloeden uit de Maleisische cultuur, maar ook Duitse en Franse woorden. Het Afrikaans wordt gesproken door zowel blanke Afrikaners als kleurlingen. Gedurende de Apartheidsjaren vormde het Afrikaans tevens voor een groot deel van de zwarte bevolking de voertaal. In feite is het grootste deel van de Afrikaans sprekers kleurling. Hoewel het Afrikaans overal wordt gesproken, is het vooral het platteland van de Westkaap, de Noordkaap, de Noordwest Provincie, Limpopo en Mpumalanga waar het Afrikaans het meest gesproken wordt.

Vanuit Nederlands oogpunt valt er over het Afrikaans natuurlijk veel te zeggen. Het huidige Afrikaans is een andere weg ingeslagen dan het moderne Nederlands. Zowel de syntaxis, fonetische uitspraak als spelling verschilt van elkaar. Desalniettemin kunnen Nederlanders en Afrikaners elkaar nog steeds voor een belangrijk deel verstaan zodra het oor goed te luisteren wordt gelegd. Een groot verschil zit in de grammatica. Waar het Nederlands een uitgebreide grammatica heeft ontwikkeld met tegenwoordige tijd, verleden tijd en voltooide tijd werkt het Afrikaans met alleen de tegenwoordige tijd en voltooide tijd. De verleden tijd is nagenoeg uit de taal verdwenen. Daarnaast beschikt het Nederlands over de zogenaamde sterke werkwoorden die door middel van klankverandering vervoegd worden zoals ‘helpen – holp – geholpen’. Deze sterke werkwoordsvervoeging kent het Afrikaans niet. Het werkwoord ‘helpen’ wordt daar ‘gehelp’.

Voor een Nederlander zal het woord ‘gehelp’ weliswaar wat onbeholpen, maar toch begrijpbaar voorkomen terwijl voor een Afrikaner het woord ‘geholpen’ een totaal vreemde vorm is. In sommige opzichten is het daarom voor de Nederlander makkelijker om het Afrikaans te begrijpen dan andersom. Een ander probleem vormt de fonetische uitspraak. Waar de Nederlanders in ‘ik eet’ een ronde ‘e’ laten horen, zullen de Afrikaners een ‘ië’ klank laten horen. Op schrift verschillen de woorden niet zoveel, maar in het gehoor kan het toch geheel anders overkomen. Zowel Nederlanders als Afrikaners hebben moeite met deze verschillende klanken. Omdat de taal zo dicht bij elkaar ligt, vormt een dergelijk fonetisch verschil soms een lastig te overbruggen kloof.

Een derde probleem wordt gevormd door de spelling. Afrikaners hebben in veel woorden een letter weggehaald. Zo is regen in het Afrikaans reëen en wordt hagel als haël uitgesproken en geschreven. Dit verschil hangt weer dicht aan bij de verschillen in betekenis van woorden. Sommige woorden hebben in het Afrikaans een andere betekenis gekregen. Soms hebben ze een betekenis uit het oud Nederlands behouden en heeft het woord in het Nederlands juist een andere betekenis gekregen. Een voorbeeld vormt het woord ‘aardig’ dat in het Nederlands de betekenis ‘vriendelijk’ heeft, maar in het Afrikaans teruggeleid kan worden naar ‘eigenaardig’. Reken dus op een wat vreemde blik zodra u tegen iemand zegt dat u hem of haar aardig vindt! Een goed hulpmiddel bij uw tocht door de Zuid-Afrikaanse taal vormt het boekje Afrikaans op Reis. Taalgids voor de Nederlandssprekende toerist in Zuid-Afrika. Het boekje is geschreven door Dr. Sief Veltkamp.

Pedi
De vierde taal met 9,4% is het Pedi dat vooral in Limpopo, Mpumalanga en Gauteng wordt gesproken. De taal staat ook wel bekend als Noord-Sotho. Engels Hoewel een groot deel van de Zuid-Afrikaanse bevolking het Engels als taal beheerst, heeft slechts 8,4 % van de Zuid-Afrikanen het Engels als moedertaal. Engels is sinds 1994, het jaar waarin de nieuwe democratie tot stand is gekomen, de lingua franca – de taal die door de overheid, in het onderwijs en andere officiële instellingen als gezamenlijke taal is aangewezen.

In feite is Engels al eeuwen een officiële landstaal. In 1822 werd het Engels tot nationale taal uitgeroepen ter vervanging van het Nederlands. In 1910, ten tijde van de vorming van de Republiek van Zuid-Afrika, werd het Nederlands (en later in 1925 het Afikaans) naast het Engels als officiële taal erkend. Opmerkelijk is dat het vooral de Indiërs zijn die bijdragen aan het percentage van moedertaalsprekers. Deze bevolkingsgroep leeft vooral in Natal.

Sotho
Het Sotho komt vooral voor in de Vrijstaat rondom Lesotho en wordt door 7,9% Zuid-Afrikaners gesproken als moedertaal. De taal heeft, zoals het Xhosa en Zulu, een langere geschreven traditie en is in de 19e eeuw door Franse missionarissen op schrift gesteld. Tshonga en Shangaan Beide talen zijn aan elkaar verwant en worden gesproken door de gelijknamige stammen die voornamelijk leven in de Limpopo en Mpumalanga aan de rand van het Krugerpark. De bouwstijl van beide stammen is duidelijk te onderscheiden van bijvoorbeeld de Zulu of Xhosa. De daken van de hutten worden als het ware in de hoogte opgestuwd en lopen daardoor in een lange draaiing ineen. De draaiing dient deels als schoorsteen. Tshonga wordt door 4,4 % van de Zuid-Afirkanen gesproken.

Tswana
Het Tswana wordt het meest gesproken in Botswana, maar door de verwantschap met de Tswana in de Limpopoprovincie. Het Tswana is de eerste zwarte taal op schrift geweest, vooral door de inspanningen van missionaris Robert Moffat in 1810. Moffats naam is ondermeer verbonden aan Botswana’s eerste school en eerste vertaling van de bijbel. Moffat woonde lange tijd in Kuruman waar een zendingspost nog altijd zijn naam draagt.

Swati
Het Swati, de taal van de Swazi-mensen, wordt natuurlijk in Swaziland gesproken, maar ook door 2,7 van de Zuid- Afrikaanse bevolking die vooral ten noorden van Swaziland en ten zuiden van het Krugerpark wonen. De Swazi zijn nauw verwant aan de Zulu’s. Het Swati vormt dan ook één van de Nguni talen.

Venda
De meest afwijkende taal vormt de Venda. De taal wordt voornamelijk gesproken in het noorden van de Limpopoprovincie tegen de Limpopo rivier aan. De klanken zijn afwijkend van de Sotho en Nguni talen. Dat geldt ook voor culturele gebruiken. Zo eten de Venda geen varkensvlees. Er wordt daarom aangenomen dat deze stam in latere tijd vanuit Noord-Afrika is geëmigreerd. Dit idee wordt versterkt door verhalen over een ark die gedragen moest worden tijdens de emigratie en de grond niet mocht raken. De mythen en legenden van de Venda dragen ontegenzeggelijk sporen van bijbelse verhalen in zich.

Ndebele
De kleinste officiële taal vormt het Ndebele dat door slecths 1,6% van de bevolking wordt gesproken. Vooral in Gauteng en Mpumalanga rondom Middelburg wordt Ndebele gesproken. Hoe klein ook, de Ndebele heeft wel een zekere faam gekregen door de kleurige kunst- en schildervormen van hun huizen, doeken en dekens. De Ndebele kunst is uiterst herkenbaar.

Tsotsi en Fanagalo
Twee ‘talen’ die het zeker waard zijn om te noemen zijn het Tsotsi en Fanagalo. De laatste taal – een pidgin - is ontwikkeld in de mijnen rondom Johannesburg en is in wezen een vereenvoudigde vorm van Zulu, Xhosa doorspekt met Afrikaans, Engels en Portugees. Tsotsi is ook een samensmelting en vormt de taal van de straatbendes. Tsotsi (een film met deze titel heeft in 2006 een Oscar gewonnen) staat voor ‘gangster’. Tsotsi vormt een gezamenlijke communicatiemiddels voor de diverse stammen en groeperingen die in bijvoorbeeld de townships samenleven.

Khoi talen
Niet opgenomen als officiële taal vormen de Khoi talen zoals Nama, Damara, Khoi en San een belangrijk deel van de Zuid-Afrikaanse geschiedenis. De talen met ontelbare klikklanken zijn in Zuid-Afrika niet zo vaak meer te horen maar komen nog wel veel voor in Namibië en Botswana.

De regenboognatie – wat samenbindt
Zoals gezegd, vormt Engels het cement van de onderlinge communicatie tussen de verschillende bevolkingsgroepen. Het grootste deel van de bevolking beheerst het Engels als tweede taal en velen zijn net zo vloeiend in de eigen moedertaal als in het Engels. De moedertalen worden evenwel sterk beschermd in de grondwet. Hoewel er grootscheepse debatten plaats vinden over de taal waarin onderwijs moet plaats vinden, heeft grondwettelijk gezien elke burger recht op onderwijs in de eigen taal, evenals recht op informatievoorziening in de eigen taal. Dat betekent dat de overheid officiële verklaringen en documenten in 11 talen moet communiceren.

Dit is vastgelegd in de National Language Policy Framework (NLPF). Het kader heeft met de meertaligheid vier doelen: het beschermen en promoten van linguïstische en culturele verscheidenheid het ondersteunen van de democratie door de gelijkwaardigheid van de diverse talen en culturen te onderstrepen. het uitdragen van de stelling dat meertaligheid een rijke bron kan zijn aanmoedigen van Zuid-Afrikanen om meerdere (vooral ook Afrikaanse) talen te leren en te beheersen.

Landbouw
Zuid-Afrika is zelfvoorzienend op landbouwgebied. Het land produceert zelf alle producten die het nodig heeft en is daarnaast in staat om uit te voeren. Desalniettemin is de Zuid- Afrikaanse landbouw kwetsbaar. Gebrek aan water is de belangrijkste oorzaak. Intensieve productie is alleen mogelijk op 13% van het land. In jaren van droogte tast dit de totale oogstproductie direct aan. De meeste gebieden - zoals halfwoestijngebieden als de kleine Karoo en Sundayvalley rondom Addo - zijn qua grondsamenstelling prima geschikt voor landbouw. Met irrigatie wordt geprobeerd het tekort aan water op te vangen. Besproeiing van gewassen vindt hier dagelijks plaats.

Deze landbouwmethode kent een keerzijde. In totaal verbruikt de landbouw 50% van Zuid- Afrika's watercapaciteit. Diverse organisaties houden zich dan ook bezig met de vraag hoe de landbouw beter in overeenstemming met de aanwezige capaciteiten van het land kunnen aanpassen. Dergelijke discussies liggen binnen Zuid-Afrika gevoelig. Voor de Afrikanerbevolking ligt een belangrijk deel van hun identiteit in het boerenleven. Zuid-Afrika is 'ontstaan' uit de Grote Trek die boeren in de 18e en 19e eeuw zijn begonnen.

Naast deze historische emotionele elementen spelen ook belangrijke moderne economische redenen een rol. De bijdrage aan het Bruto Nationaal Product ligt sec op 2,6%. Gezien vanuit de industrieel-agrarische sector (inclusief toeleveringsbedrijven) is de bijdrage echter circa 15%. Landbouw is daarmee een niet te onderschatte economische tak. Nog belangrijker is de werkgelegenheid die in de sector is geschapen. Ruim 9% van de beroepsbevolking vindt een baan binnen de agrarische sector.

Producten
Reizigers door Zuid-Afrika zullen tijdens hun reis heel waarschijnlijk verschillende ecosystemen zien en telkens andere producten zien groeien. De belangrijkste en meest bekende agrarische producten hebben wij voor u op een rijtje gezet. In de bijbehorende tabel kunt u een overzicht van de meest gekweekte en geteelde producten vinden met het gebied waar deze het meest voorkomen. Rijdend langs velden kan dit u helpen te bepalen welk product er groeit.

Wijn
De wijnindustrie speelt een zeer belangrijke rol binnen de agrarische sector. Zuid-Afrika staat op de 8e plaats op de wereldranglijst van wijnproducerende landen. Ongeveer 107 000 hectare land is in gebruik als wijngaard; deze leveren zo'n 314 miljoen druiven. Er staan gemiddeld 4400 wijnproducenten geregistreerd die in totaal 53 000 banen scheppen. De meeste wijn , 86%, wordt echter nog steeds door grote coöperaties geproduceerd, zoals Nederburg en KWV. Deze bedrijven zijn sinds eind jaren negentig overigens geprivatiseerd en kennen nu aandeelhouders.

Thee
De meest bekende thee uit Zuid-Afrika is onbetwist de roobosthee. De rooibosstruik uit de Cederbergen levert de naaldjes waarvan de thee geproduceerd wordt. Rooibosthee groeit alleen in dit gedeelte van het land, en zelfs alleen in dit gedeelte van de wereld. Proeven in Australië waar min of meer hetzelfde klimaat heerst en een soortgelijke grondsamenstelling voorkomt, hebben weinig nut gehad. Rooibosthee overleeft op weinig water. Alleen tijdens het planten in de wintermaanden juli en augustus is regen nodig. Daarna groeit de struik vanzelf en kan er jaarlijks geoogst worden. In het gebied wordt circa 4000 ton rooibos geproduceerd door kleinere en grotere bedrijven. Grotere bedrijven nemen jaarlijks zo'n 300 ton oogst voor hun rekening.

Jarenland werden de oogsten door de locale Rooibosfabriek verwerkt. Sinds het toenemen van de export in 1994 zijn veel boeren hun eigen thee gaan produceren en voeren de thee onder eigen label uit. Honeybushthee is een soortgelijk product, met overigens een totaal andere smaak. Deze struik is in de oostelijke delen van de Westkaap en westelijke delen van de Oostkaap te vinden. Per jaar wordt er zo'n 100 ton honeybushthee geproduceerd. Protea's en fynbos De nationale bloem protea wordt natuurlijk ook veelvuldig gekweekt en uitgevoerd. Protea is één van de soorten fynbos. Deze typische Zuid-Afrikaanse vegetatie bestaat vooral uit struiken met een kleine naaldjes of blaadjes en sterk gestel. Veel van dit fynbos wordt gebruikt in de droogbloemenindustrie.

Veeteelt
Door het hele land zijn melkbedrijven en veeteeltbedrijven te vinden. De melkproducerende bedrijven bieden aan circa 60.000 mensen werk met nog eens 40.000 indirecte banen. Koeiensoorten zijn vooral de Holsteiners en Jerseys. Vee wordt voornamelijk gehouden in de Noord- & Oostkaap, Vrijstaat, Natal & Limpopo. Hier bevinden zich enorm grote bedrijven. Populair zijn soorten als de inheemse Afrikaner en Nguni, maar ook de Brahman, Hereford, Angus en Sussex doen het goed. In drogere gebieden zoals de Noordkaap, de Karoo in de West- en Oostkaap, Vrijstaat en het gebied rondom Ermelo in Mpumalanga wordt hoofdzakelijk met schapen geboerd. De Angorageit is ook redelijk populair in deze gebieden.

Wild
Veel boerenbedrijven hebben de laatste jaren een ommezwaai gemaakt naar zogenaamde gamefarms. Van veeteelt of landbouw zijn ze overgegaan op het houden van wild met als belangrijkste doel toeristen aan te trekken die ter plaatse safari's kunnen maken. In de praktijk betekent dit dat steeds meer boeren zich verenigen in coöperatieve samenwerkingsvormen waarbij zoveel mogelijk land omheind wordt. Stapje voor stapje wordt wild geherintroduceerd, eerst soorten als bokken, zebra's en giraffes. In later stadium volgen dieren die tot de Big Five horen zoals olifant en buffel.

Pas in het laatste stadium worden neushoorns, leeuwen en luipaarden toegevoegd. Er zijn talloze voorbeelden van dit type gamefarms dat tijdens de laatste tien jaar erg succesvol is geworden. Namen als Sabie Sands, Welgevonden, Amakhala, Kariega, Thornybush, Klaserie zijn tegenwoordig succesvolle parken. De ontwikkeling is in alle opzichten goed voor Zuid-Afrika: wildbeheer vraagt minder water, levert uiteindelijk betere winstresultaten op en, last but not least, zorgt ervoor dat de oorspronkelijke vegetatie kan terugkeren.

Eten en drinken
Zuid-Afrika staat culinair op een hoog peil. De restaurants hebben meestal een uitgebreide kaart met internationale en nationale gerechten. Vlees is zeer belangrijk in Zuid-Afrika, al wordt er ook veel vis gegeten. De nationale maaltijd is ontegenzeggelijk de 'braai', onze barbecue. Door jarenlange ervaring brandt het vlees nog maar zelden aan, en kunt u rekenen op een zeer mals en goed bereid stuk vlees.

Overwegend is het kraanwater in Zuid-Afrika drinkbaar. Dat geldt zeker voor de Kaapprovincie, in de noordelijker provincies komen de gemeentelijke voorzieningen niet overal op het platteland en leggen de boeren zelf watervoorzieningen aan. Het is dus altijd verstandig om nog even navraag te doen bij uw gastheer of gastvrouw. U kunt op zeer veel plaatsen water in flessen kopen.

Fooien
De service in restaurants is normaliter niet in de prijs inbegrepen. Voor grotere groepen (soms vanaf 6 mensen, soms 10) wordt automatisch een 'service fee' toegevoegd aan de rekening van 10%. Dit is het percentage dat u wordt verondersteld als fooi te geven aan het bedienend personeel. In sommige gastenhuizen is een fooienpot gemaakt. Alle medewerkers profiteren zo van de fooi die u geeft. Als zo'n pot er niet is, kunt u het beste iets achterlaten op de kamer. U kunt denken aan zo'n 10 tot 20 rand per kamer als u meerdere nachten verblijft.

Wilt u kleine fooitjes geven, bijvoorbeeld aan een parkeerwachter of een bagagedrager, denkt u dan in eenheden van 5 rand. Dat wil zeggen: 5 rand per koffer en bijvoorbeeld 5 rand per uur. In enkele privé-lodges van Private Game Reserves worden afwijkende fooiensystemen gehanteerd, waarbij de ranger apart wordt 'getipt' naast bedienend personeel. Ook hier geldt dat u geheel uw eigen gevoel moet volgen.

Gezondheid
De gezondheidszorg in Zuid-Afrika staat op een hoog peil, zeker in de privé-klinieken. Houdt u er echter wel rekening mee dat de tarieven in deze klinieken in principe niet zijn gemaximeerd. De rekening kan dus hoger uitvallen dan u misschien zou verwachten. Het is daarom raadzaam te controleren hoe u bent verzekerd. Mocht uw eigen ziektekostenverzekering geen complete dekking geven, dan raden wij u aan uw reisverzekering uit te breiden met (onbeperkte) medische kosten.

Bijna alle dorpen en steden beschikken over een apotheek. Doorgaans is dit een gecombineerde drogisterij/apotheek. De apotheker kan u van zeer veel huis-tuin-en-keuken geneesmiddelen voorzien. Het is bij kleine lichamelijke ongemakken altijd aan te raden bij een apotheker om advies te vragen.

Inentingen
Wij raden u aan om na te gaan welke inentingen aanbevolen worden voor het gebied dat u gaat bezoeken. Voor meer informatie over inentingen en voorzorgsmaatregelen ten behoeve van malaria verwijzen wij u door naar de GG&GD.

Paspoort en visa
Voor Zuid-Afrika dient u een geldig paspoort te hebben. Dit paspoort moet minstens een maand geldig zijn na de terugreisdatum en over twee lege pagina's te beschikken waar de douanier uw visum kan in scannen. Uw visum is 3 maanden geldig. Indien u naar Botswana, Lesotho, Swaziland of Namibië reist, moet uw paspoort 6 maanden geldig zijn. We raden u daarom aan liever met een paspoort te reizen dat nog minstens 6 maanden geldig is na terugkeer in Nederland.

Ongedierte
Hoewel Zuid-Afrika overwegend zeer hygiënisch is, kan ongedierte niet altijd voorkomen worden. Er leven nu eenmaal veel meer dieren en insecten in Afrika dan wij gewend zijn. Als u een wandeling gaat maken door het veld, dient u dan ook altijd alert te zijn op slangen en schorpioenen. Het beste is om uw voeten te beschermen met goede schoenen en sokken. Het is ook handig om een stok bij u te hebben waarmee u wat geluid maakt. Meestal worden de dieren daardoor afgeschrikt en glippen weg.

Mocht u desondanks toch gebeten worden, dan moet u natuurlijk zo snel mogelijk naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis of dokter. Hier zal u gevraagd worden of u het soort kunt beschrijven dat de beet heeft uitgedeeld. Het toe te dienen serum wordt hierop gebaseerd. We begrijpen dat het niet uw eerste zorg is om te kijken welk dier u heeft gebeten, maar probeert u alstublieft toch om een beeld te krijgen van lengte, kleur en andere kenmerken van het dier.

Dat geldt ook voor insecten. Luipaarden houden zich niet aan de grenzen van de wildparken; deze kunt u in theorie dus overal in Zuid-Afrika tegenkomen. In werkelijkheid zult u door de Zuid-Afrikanen als een gelukkig mens worden beschouwd, als u er één ziet: zo zelden komt dat voor.

Publieke feestdagen
1 januari Nieuwjaarsdag
1 maart Lokale verkiezingen
21 maart Dag van de mensenrechten Goede Vrijdag en Tweede Paasdag
27 april Bevrijdingsdag
1 mei Dag van de Arbeid
16 juni Jongerendag
9 augustus Nationale Vrouwendag
24 september Erfenisdag (Heritage Day)
16 december Verzoeningsdag
25 december 1e Kerstdag
26 december Day of Goodwill

De 'Public Holidays Act' (Act. No 36 van 1994) in Zuid Afrika bepaalt dat wanneer een publieke feestdag op een zondag valt, de daaropvolgende maandag een publieke feestdag zal zijn.

Roken
In Zuid-Afrika geldt een openbaar rookverbod. Op straat mag dus niet gerookt worden, evenmin mag u een sigaret opsteken in een openbaar gebouw, tenzij in het daarvoor bestemde rokersgedeelte. Tot de openbare gebouwen behoren ook de restaurants. Een wet sinds 2000 verplicht de restaurants om een strenge scheiding tussen roken en niet-roken in te stellen. Dat is nog niet overal even streng, maar scheiding is er wel. Om de kamers voor alle gasten fris te houden, mag er ook in de (slaap)kamers van de gastenhuizen niet gerookt worden.

Autorijden in Zuid-Afrika
Het belangrijkste verschil met Nederland is dat er in Zuid-Afrika links gereden wordt. De praktijk leert dat dat weinig problemen oplevert en dat het vrij snel went. Op de meeste wegen buiten de steden geldt een maximum snelheid van 100 of zelfs 120 km per uur. Langzaam verkeer rijdt vaak halverwege de vluchtstrook om het snellere verkeer te laten passeren, hoewel dit bij wet verboden is. Binnen de bebouwde kom mag u 60 km per uur rijden, op rotondes en kruispunten heeft het verkeer dat het eerst op de rotonde aankomt, voorrang. Kruisingen zijn meestal voorzien van stopborden.

Bij een 4-wegen kruising heeft diegene voorrang die als eerste aankomt. (Bron: Capetown 2001, Pass you Driver's Licence first time. "For light motor vehicles, not towing a trailer over 750 GVM") Wij raden u aan om zo min mogelijk in het donker te rijden; vaak ontbreekt de straatverlichting en veel, met name langzaam verkeer, rijdt onverlicht. Daarnaast lopen er vaak mensen en dieren langs de weg. Op het dragen van een veiligheidsgordel wordt streng gecontroleerd. Laat ook regelmatig uw olie- en waterpeil controleren. Een internationaal rijbewijs is wettelijk nog steeds verplicht.

Brandstof
Er zijn veel tankstations in Zuid-Afrika. Bovendien wordt er overal voor u getankt. Tevens zullen ze de ruiten van uw auto wassen, wat na een rit over een gravelweg geen overbodige luxe is. Als u een lange rit moet maken door dun bevolkt gebied, raden wij u aan te tanken zodra dit mogelijk is. Zorg ervoor dat uw tank zo vol mogelijk zit als u weer uit een dorp of stad wegrijdt. Dit geldt voor alle provincies, alleen aan de Kaap is het dichter bevolkt.

Voor de huurauto's is meestal loodvrije benzine nodig. Microbussen daarentegen rijden vaak op diesel. Laat ook regelmatig uw oliepeil checken. Dit doen de pompbediendes voor u. Betalen is in principe alleen mogelijk met contant geld. Bij noodgevallen is betalen met creditcard natuurlijk wel mogelijk; u zult dan wel de bijkomende kosten dienen te betalen (circa 5%). De brandstofprijs in 2007 ligt rond 8 rand per liter.

Banden en autopech
Als u veel op gravel rijdt, is de kans op een lekke band groter. Laat de kapotte band zo snel mogelijk repareren. Controleer ook uw bandenspanning. Op geasfalteerde wegen moeten uw banden meer op spanning zijn dan op gravelwegen. Vooral als u lange ritten over gravel en/of zand moet maken, is het aan te raden de bandenspanning lager te houden. Bij de tankstations beschikken ze over staatjes waarin u de juiste bandenspanning voor de diverse wegen kunt afleiden.

Als u grotere reparaties heeft, zoals een kapotte band of andere kostenposten, dient u eerst contact op te nemen met uw autoverhuurmaatschappij om te overleggen waar de reparatie het beste kan plaatsvinden. Dit voorkomt exorbitante reparaties met daarbij behorende rekeningen. Vraagt u om een kwitantie als u de reparatie moet afrekenen; deze dient u als bewijs in te leveren bij de autoverhuurmaatschappij.

Wegennet
Het wegennet in Zuid-Afrika is overwegend goed. De meeste kilometers zult u op geasfalteerde wegen rijden. Houdt u er rekening mee dat vooral in het Noorden van het land het dunne asfalt snel weggespoeld kan worden door regenbuien: er komen daardoor snel gaten in het wegdek. Naast het geasfalteerde wegdek zijn er nog talloze niet-geasfalteerde wegen die in normale omstandigheden desondanks goed berijdbaar zijn. Wij zijn niet meer gewend aan deze gravelen zandwegen.

U zult in het begin dus wel even last hebben van het gehobbel en getik van steentjes tegen de wielen. De mooiste routes lopen evenwel vaak via dit type wegen en als u eraan gewend bent geraakt, is het ook hier prima rijden. Pas uw snelheid wel aan en rijdt overwegend niet harder dan zo'n 60 tot 70 kilometer per uur. Indien het geregend heeft, raden wij u aan met lokale mensen te praten over de geschiktheid van de weg. Bij erge regenval of sneeuw moet u ten allen tijde afzien van een rit over gravel of zand.

Op safari
Op safari gaan is een bijzondere belevenis, zeker als u de dieren spot, die u graag wilt zien. Desalniettemin is er geen garantie dat de dieren ook u graag willen zien. Safari is een zoektocht naar dieren - en die kan zowel succesvol als teleurstellend verlopen. Sommige mensen zijn zo gelukkig om de Big Five in één dag te zien -  maar dat gebeurt zelden. Vaker gebeurt het dat u maar een aantal dieren van de Big Five ziet; als u de leeuw en het luipaard ziet, moet u zich echt gelukkig prijzen. Wij kennen mensen die in Zuid-Afrika geboren en getogen zijn, maar nog nooit een luipaard hebben gezien. Ook ons overkomt het zien van een luipaard zelden tot nooit.

De kans op het spotten van de Big Five is in privé-parken meestal iets groter dan in de nationale parken omdat de ranchers twee keer per dag het gebied intensief afzoeken, ze de daar aanwezige dieren redelijk goed kennen én met elkaar in contact staan via radio's. Toch is dit geen garantie dat u alle dieren zult zien. Zelfs voor ranchers in deze parken, blijft vooral het luipaard een uitdaging! Sommigen zullen met eigen auto op safari gaan in de nationale parken. Ook dat is een bijzondere belevenis. U stopt waar en wanneer u wilt - en het zelf spotten van een leeuw is een hele mooie ervaring.

Zelf safari's rijden is in principe niet gevaarlijk - maar u moet zich er wel van bewust blijven, dat u in het rijk van de dieren bent. Zeker olifanten en zwarte neushoorns kunnen agressief gedrag vertonen; houdt u daarom gepaste afstand (zo'n 30 -100 meter). Eén van de mooiste belevenissen (vinden wij...) is het meemaken van een wandelsafari. Veel dieren ziet u overwegend niet: de dieren hebben u veel eerder gezien, dan u hen. Dat betekent dat de kans op het spotten van dieren kleiner is dan bij een autosafari. Maar het mooie van een wandelsafari zit in de spanning van het onverwachte, de natuur om u heen en de sporen die de dieren hebben achtergelaten. En soms is daar opeens de kans om een dier in het oog te kijken.

Meer te weten komen over Zuid Afrika? De Cultuur Bewust!-gids geeft toeristen en zakenlieden belangrijke informatie met betrekking tot de cultuur van alledag in Zuid Afrika.Een must voor iedereen die naar Zuid Afrika gaat voor vakantie, studie of werk.


Alarmnummers
Mocht u in noodgeval een ambulance nodig hebben, dan kunt u het volgende alarmnummer bellen: 10177, en voor hulp per vliegtuig ( Flying Squad) of de politie : 10111. Het alarmnummer 112 werkt ook.

Betaalmiddelen
De Zuid-Afrikaanse munteenheid is de Rand. In Nederland kunt u op het vliegveld Randen kopen, en op verzoek, ook bij sommige banken. Handiger is het om in Zuid-Afrika geld te pinnen. Dat kan met onze normale bank- of giropas. De banken die onze passen in bijna al hun machines accepteren zijn: Absa, Eerste Nationale Bank (First National), Standard Bank en in sommige gevallen ook de Nedbank. U vindt tenminste één van deze automaten in bijna iedere middelgrote plaats.

Kleinere dorpen zoals De Rust hebben wel een automaat, maar deze is alleen geschikt voor Zuid-Afrikaanse bankpassen. U doet er verstandig aan om bijvoorbeeld in Oudtshoorn te pinnen, voordat u naar De Rust rijdt. Naast de bankpas is een creditkaart een handig betaalmiddel. Veel restaurants, winkels en overige openbare voorzieningen accepteren creditkaarten. De meest gebruikte kaarten zijn Visa en Mastercard/Eurocard. American Express en Diners worden meestal wel geaccepteerd, maar niet van harte.

Bij benzinestations kunt u in noodgevallen wel met een creditkaart betalen, maar gebruikelijk is dat niet. Zorgt u daarom voor voldoende geld als u gaat tanken. U kunt natuurlijk ook Travellers Cheques inwisselen of contant geld wisselen. Bij de grotere wisselkantoren gaat dit redelijk snel, maar bij de banken kan deze handeling nog wel eens heel wat tijd in beslag nemen. Meestal moet u dan ook uw paspoort bij de hand houden.

Fotograferen en films
In bijna alle plaatsen kunt u film- of diarolletjes kopen. Cassettebandjes voor uw video-camera zijn in de grotere plaatsen ook altijd te koop, in de kleinere plaatsen in mindere mate. Houdt u er rekening mee dat de batterijen van uw video en/of digitale camera sneller leeg zijn dan u verwacht. Neem bij voorkeur een extra batterij mee zodat u altijd een extra volle batterij bij u heeft onderweg. Het is nogal frustrerend om na twee dagen speuren de leeuw voor uw auto niet te kunnen filmen vanwege een lege batterij.

Ook fotograferen is een vak apart in Zuid-Afrika. Het licht is er overwegend scherper dan bij ons. Onze ervaring is dat filmrolletjes met 400 ASA overwegend te lichte foto’s geven (tenzij het donker weer is en u op safari bent). Normaliter raden wij u filmrolletjes van 200 ASA aan.

Gewoonten
Zuid-Afrika wordt wel de regenboognatie genoemd. Niet voor niets: praktisch alle huidskleuren zijn er aanwezig. Elke bevolkingsgroep heeft weer zijn eigen cultuur, gewoontes, geschiedenis en identiteit. Voor een deel kleurt dat letterlijk uw reis, want u zult waarschijnlijk versteld staan van de hoeveelheid verschillende bevolkingsgroepen en culturen.

Aan de andere kant moet u er ook rekening mee houden dat sommige gewoontes voor ons onbegrijpelijk kunnen overkomen. Zuid-Afrika is de regenboognatie. Even veelkleurig en veelzijdig als de regenboog, maar ook even complex. Verschil van cultuur, identiteit en gewoontes vormt ook voor iedere Zuid-Afrikaan deel van zijn dagelijks leven. Dat uitgangspunt maakt een gesprek toegankelijker en makkelijker.

TAX refund (BTW teruggave)
De Zuid-Afrikaaanse BTW (VAT=Value Added Tax) bedraagt 14%. Bij aankopen van meer dan 250 Rand kunt u de BTW op het vliegveld terugvorderen. Hiervoor gelden echter wel regels namelijk: goederen moeten kunnen worden aangetoond, van elk artikel moet een BTW-bon (tax invoice) worden bewaard. De bon moet uitgeschreven zijn door de verkoper. Verder moet het voorzien zijn van het VAT-nummer, de naam en het adres van de verkoper, een precieze beschrijving van het gekochte artikel, het belastingnummer, de verkoopdatum, prijs van het artikel, en de woorden TAX-invoice en het BTW bedrag.

De VAT kantoren zijn te vinden op de luchthavens van Kaapstad en Johannesburg. Ga voor vertrek met de rekeningen en de artikelen naar het VAT Refund Office. Daar wordt na controle een cheque uitgeschreven ter hoogte van het BTW-bedrag. Deze cheque kan bij het inchecken bij een ander VAT-loket in eigen valuta worden uitbetaald. Houdt u dus wel de gekochte spullen bij uw handbagage!!

Kleding
Zuid-Afrikanen kleden zich over het algemeen informeel, ook in restaurants. Hoewel u zich in Afrika bevindt, is het er zeker niet altijd warm. Neem daarom altijd – in elk jaargetijde – een lange broek, (warme) trui, sokken en regenjas mee. Ook goede wandelschoenen zijn een must.

Voltage
In Zuid-Afrika wordt gebruik gemaakt van 220/230 volt wisselstroom. Er wordt echter gebruik gemaakt van 3-polige stekkers, die u in Nederland niet kunt krijgen. In principe is er in iedere kamer wel een stekker aanwezig, maar het gebeurt ook regelmatig dat die wordt/is meegenomen. Wij raden u daarom aan om zo snel mogelijk een stekker te kopen in een winkel. Ze zijn te koop in de meeste supermarkten, apotheken, soms benzinestations of andere winkels. Kosten: circa 15 Rand. Het is beter om de stekker niet op de luchthaven te kopen omdat u daar zeker 50 rand voor een stekker betaalt.

Verzekeringen
Zorgt u voor een goede reis- en ongevallenverzekering met werelddekking en onbeperkte dekking voor geneeskundige kosten. Een goede ongevallendekking is ook verstandig. Indien u betrokken raakt bij een ongeval is er grote kans dat uw tegenpartij niet financieel krachtig is. In dat geval kunt u een beroep doen op het Roadfund in Zuid-Afrika, maar dat is een langdurige geschiedenis en bent u beter af met een eigen goede ongevallenverzekering.

Als u reist met meerdere reisgenoten is het verstandig bij de zelfde verzekeringsmaatschappij verzekerd te zijn. Informeert u anders of de maatschappijen u als elkaars medereiziger zien. Zo voorkomt u dat bij eventuele repatriëring medereizigers moeten achterblijven.

Indien u een reis – of onderdelen van uw reis – vooraf boekt en betaalt, is het verstandig ook een annuleringsverzekering af te sluiten. De dekking van deze verzekering gaat door tijdens uw reis. Indien u de reis moet afbreken, krijgt u een vergoeding die meestal naar rato van het aantal overgebleven dagen wordt berekend. Ook in het geval van vertrek- of aankomstvertraging kunt u een beroep doen op uw annuleringsverzekering (zie de voorwaarden van uw polis).

Zaklamp
We adviseren u om een zaklamp mee te nemen. Zeker in accommodaties als bushlodges of de Kalahari wordt de stroom opgewekt via generatoren die rond 22.00 uur worden stopgezet. Maar ook op andere plaatsen kan een zaklamp zeer nuttig zijn.

Mobiele telefoon en telefoneren
Uw mobiele telefoon zal in Zuid-Afrika automatisch het signaal van de sterkste Zuid- Afrikaanse provider oppakken: Vodaphone of SA MTN. Desondanks zult u op diverse plaatsen komen waar u geen ontvangst meer heeft, omdat u te ver van een signaalmast verwijderd bent. Dit geldt voor de meeste nationale parken, maar ook voor dun bevolkte gebieden. Als het goed is, blijft het wel mogelijk het alarmnummer te bellen. U kunt op de luchthavens via de balies van Vodaphone en MTN ook telefoons huren. Meestal is de huur gratis en moet u de gesprekskosten en verzekering betalen. U kunt de telefoon weer inleveren op de luchthaven vanwaar u vertrekt. In Johannesburg is de Vodaphone-balie bijvoorbeeld in de aankomsthal. Vaak moet u hier ook de sleutels van uw auto inleveren (als u de auto via Comet Car Rental heeft). De goedkoopste manier om te telefoneren is via een telefoonkaart. Deze kunt u op meerdere plaatsen kopen en gebruiken. Bijvoorbeeld de Telcom-kaart van 50 rand levert u zo’n 3 kwartier belplezier op. Sommige guesthouses hebben een kaarttelefoon die bruikbaar is voor de gasten. Als u vanuit Zuid-Afrika belt, moet u 09 kiezen als uitgaand internationaal nummer. Belt u bijvoorbeeld naar Gemsbok Reizen, kies dan: 09 31 73 599 7283.

Souvenirs
Op zeer veel plaatsen in Zuid-Afrika kunt u souvenirs kopen. Winkels, stalletjes, thuisverkoop - de souvenirs liggen op veel locaties op u kopers te wachten. Creativiteit viert hoogtij in Zuid- Afrika. Onder de blanke (boeren) vrouwen wordt enorm veel aan huisnijverheid gedaan. De kwaliteit blijft zeker niet steken bij huis-tuin-en-keuken werk. U kunt op diverse plaatsen zeker mooie en waardevolle voorwerpen vinden. Soms in de vorm van houtsnijwerk, quilt of naaldwerk. Op andere plaatsen treft u schilderkunst of beeldhouwwerken.

In veel dorpen, zeker aan de Kaap, zult u locale koffierestaurantjes tegen komen die zijn opgezet door vrouwen uit het dorp. Zij serveren er koffie met zelfgebakken taarten en quiches of andere lekkernijen. Daarnaast treft u er zelfgemaakte voorwerpen aan. Naast kunstzinnige voorwerpen zult u ook zelfgemaakte chutney's, jam of geconfijte vruchten treffen. Binnen de zwarte culturen wordt veel gedaan aan houtsnijwerk en pottenbakken. Ook schilderkunst speelt een belangrijke rol.

Culturen in Zuid-Afrika

De verschillende zwarte culturen hebben elk hun eigen gewoontes, maar vertonen ook diverse overeenkomsten zoals:

* Eten en drinken: het traditionele stapelvoedsel is maïs, vooral bereid als pap.
* Lobolo of bruidsschat: als een man wil trouwen, moet hij de vader van de bruid lobolo betalen, een bruidschat. Met de vader onderhandelt hij over de hoogte die in rundvee uitbetaald moet worden.
* Polygamie is in alle zwarte culturen toegestaan, al staat het soms op gespannen voet met de christelijke traditie die velen ook aanhangen.
* De voorvadergeesten spelen nog steeds een grote rol, zowel in de steden als op het platteland. Na de door van een familielid moet een koe of os geslacht worden om de ontvangst van de geest bij de voorvaderen te vieren.
* Ubuntu: “Umumtu ngubuntu, ngabantu" betekent: Ik ben omdat jullie zijn. (I am because you are) of: Ik ben een persoon door middel van andere personen. Ubuntu is onderliggend aan de kenmerkende welwillendheid van alle inwoners van Zuid Afrika. Ubuntu heeft zijn oorsprong in de traditionele gemeenschap waar iedereen nog afhankelijk van elkaar is en je het niet kan overleven als de gemeenschap je uitwerpt.
* Tijd: Tijd is een grote stressfactor. De Westerse maatschappij heeft een extreem bewustzijn van stiptheid. De Afrikaan vindt het minder interessant. Werktijd is voor hem van zonsopkomst tot net voor zonsondergang in afwezigheid van Westerse tijdinstrumenten. Te laat zijn wordt gezien als tolerantietijd, ook wel bekend als 'African time.'
* Initiatie (inwijding): Bij alle groepen, buiten de Zulu, wordt initiatie toegepast bij beiden jongens en meisjes. De details verschillen van groep tot groep, de jongens worden allemaal besneden maar niet de meisjes. Er is geen clitoridectomie. Het gaat vooral over de overdracht van tradities en gebruiken, waaronder de Ubuntu die het belangrijkste is.
* Waarzeggers & kruidendokters: Overal, ook in de steden spelen de sangoma (waarzegger) of ngaga/ inyanga (kruidendokter) een belangrijke rol. Soms zijn allebei rollen verenigd in een persoon. Allebei worden tot hun taak 'geroepen' door dromen en visioenen en hebben hun vak normaalweg van een familielid geleerd door een lang leerlingschap. Ze hebben heel goed contact met de voorvadergeesten en zijn het medium waardoor mensen met hun voorvadergeesten communiceren. Waarzeggerij wordt door middel van het werpen van gebeente gedaan vooral de enkel en knokkelbotten. De ngaga/inyanga zegt dat hij niet de symptomen van een ziekte behandelt maar hij behandelt de oorzaak van de ziekte door een holistische benadering toe te passen. Diensten die geleverd worden zijn bijvoorbeeld: terugbrengen van partners die vreemd zijn gegaan, opheffen van slecht geluk, hulp om liefde te winnen, afkicken van alcohol en drugs, aantrekken van meer klanten. Tokoloshe: De tokoloshe is een boze geest geschapen door een tovenaar. ‘s Avonds worden alle deuren op slot gedaan en vrouwen plaatsen hun bedden op bouwstenen zodat de kleine tokoloshe niet in hun bedden kan kruipen. Het is namelijk niet bekend hoe tokoloshe eruit ziet, wel dat hij klein is.

Verstedelijking
Apartheid probeerde om de verschillende groepen binnen hun toegewezen gebieden te houden. Er wordt echter geen rekening gehouden met de vraag naar arbeid in de steden enerzijds en het tekort aan werk in deze toegewezen gebieden. Reeds vanaf de ontdekking van goud en diamanten, verhuisde de zwarte bevolking naar de steden. In de steden zijn zij verwijderd van hun familie en worden tradities vervangen door westerse waarden. Onder het oppervlak ligt er echter steeds de traditionele benadering zoals de vrees om 'gezicht te verliezen' voor de mensen. De meerderheid van de zwarte bevolking is al verstedelijkt, waardoor nog maar weinig mensen traditionele kleding dragen buiten de toeristische culturele dorpjes. Voor grote familiefeesten wordt er nog steeds naar de plattelandse gebieden teruggegaan. Sangoma's krijgen steeds hun kruiden vanaf het platteland.

Wilt u meer lezen over de culturen in Zuid Afrika? In onze webshop Opdiestoep.nl staan een aantal boeken die meer vertellen over Zuid Afrika en haar geschiedenis vol culturen.

U vertrekt binnenkort naar Zuidelijk Afrika. Uw reis is geboekt, maar wat heeft u nog meer nodig? Hieronder vindt u een checklist van belangrijke papieren tot handige tips en een aantal leuke producten om mee te nemen op reis.

Ter voorbereiding: Reispapieren
 • Paspoort : Zorgt u ervoor dat uw paspoort nog minimaal 1 maand geldig is na terugkomst uit Zuid-Afrika en 6 maanden als u de omliggende landen in Zuidelijk Afrika bezoekt, inclusief Swaziland. Bovendien dient uw paspoort te beschikken over minstens 2 lege bladzijden naast elkaar waarop het toeristenvisum gestempeld kan worden.
 • Visum: In Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, Mozambique en Mauritius krijgt u bij binnenkomst een toeristenvisum. Hiervoor gelden geen extra kosten en dit hoeft u dus niet vooraf aan te vragen. In Zambia betaalt u bij binnenkomst een visum. Een single entry visa kost US $ 50,00 per persoon, een double entry visa is $ 80,00 en een multiple entry visa $ 160,00. Zambia kent helaas geen gratis transit visa, dus ook wanneer u op doorreis bent dient u de visumkosten ter plaatse te betalen.
 • Reisverzekering: Een goede reisverzekering is onmisbaar tijdens een verre reis. Een annuleringsverzekering raden we u ook aan. Als u een doorlopende reis- en annuleringsverzekering heeft, zult u misschien een aanvullende annuleringsverzekering moeten afsluiten omdat de doorlopende verzekering een bepaald bedrag per reis vergoedt. De Europeesche Verzekeringen biedt één van de beste en meest uitgebreide verzekeringsmogelijkheden. Klik hier om een verzekering af te sluiten
 • Huurauto: Zorgt u ervoor dat uw huurauto all-risk verzekerd is! De papieren voor uw huurauto ontvangt u bij aankomst. Op uw huurauto is meestal nog geen inzittendenverzekering afgesloten. Deze kunt u ter plaatse afsluiten tegen circa 10 rand per auto per dag (zie onze Autopagina
 • Internationaal rijbewijs: Dit is in de meeste landen in Afrika verplicht of aan te raden. Het International Rijbewijs is verkrijgbaar via de ANWB
Tip: Maak kopieën van uw reispapieren en bewaar deze los van uw originele papieren en/of scan de papieren in en mail uzelf alle documenten. Gezondheid
 • Inentingen en Malariapreventie: Maak hiervoor een afspraak bij de GGD of Travel Doctor
 • Reisapotheek / EHBO set
 • Medicijnen
 • Klamboe (in sommige accommodaties is dit wel aanwezig)
 • Zonnebril met UV-glazen, voldoende zonnebrand en een hoed
 • Waterflesje voor onderweg
 • Voor meer handige tips zie GGD of Travel Doctor
Contact Houden
 • Maak een kopie van uw vlucht- en verblijfsgegevens voor het thuisfront
 • Adressen en telefoonnummers van vrienden en familie in Nederland
 • In de meeste gevallen heeft u in Afrika bereik met uw Nederlandse telefoon. Als uw mobiele telefoon simlock-vrij is kunt u ter plaatse een pre-paid simkaart kopen. Deze zijn op bijna alle vliegvelden te koop, maar veel voordeliger verkrijgbaar in bijna alle supermarkten
Overige tips Handige Telefoonnummers
 • Reisagent
 • Alarmnummer verzekering
 • Alarmnummers ter plaatse
 • Ambassades en consulaten ( www.mfa.nl )
 • Telefoonnummers van uw bank voor het blokkeren van pinpas/creditcard

Elke 3 maanden kiest opreisnaarzuidafrika.nl een 'Route van het seizoen'. Dit is een route die in het betreffende seizoen een bezoek meer dan waard is. Vanwege de vrij grote klimaatverschillen in tussen het noorden en het zuiden in Zuid-Afrika, heeft elk gebied zo een bepaalde periode waarin het het best bezocht kan worden. Zo is de periode bij uitstek voor Namaqualand bijvoorbeeld september, omdat deze streek bekend staat om haar oneindige bloemenvelden die in deze periode in bloei staan.
In de Zuid-Afrikaanse lente (ca. september - november) worden veel jonge dieren geboren. Oktober t/m November is daarom een uitstekende periode om op safari te gaan. Vandaar dat in in dit seizoen de Greater Krugerparkroute extra in de belangstelling staat!

Fotogalerij

Zuid Afrika!

 • Inzoomen
 • Inzoomen
 • Inzoomen
 • Inzoomen
 • Inzoomen
 • Inzoomen
 • Inzoomen
 • Inzoomen
 • Inzoomen
 • Inzoomen
 • Inzoomen
 • Inzoomen
 • Inzoomen
 • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

Interessante links