Route van het SeizoenOp safari, kust & cultuur in KwaZulu Natal

De route van het seizoen op safari, kust & cultuur speelt zich af in de streken Zululand en de Elephant Coast van de groene provincie KwaZulu Natal. In deze twee streken vindt u eigenlijk alles. Er zijn allerlei safarimogelijkheden, u kunt hier genieten van fijne stranden en kunt kennis maken met de Zulu-cultuur in Zululand.

Zululand is geen precies begrensde streek of regio. In feite is het een gebied waar van oudsher de Zulustam woont die er ook nu nog volgens vaste tradities en waarden leeft. Het bekendste gebied in Zululand is het Umfolozi/Hluhluwe Game Reserve waar de Big Five leeft.

De
Elephant Coast is een bijzondere streek waar oceaan en land elkaar ontmoeten voor bijzondere safari's. Het heeft een subtropisch klimaat, eindeloze zandstranden en is weelderig groen. In de diverse wildparken kunt u op jeepsafari of op wandelsafari. Aan de oceaan worden door diverse lodges snorkel-, duik- en kayakexcursies georganiseerd. De lagune bij St. Lucia is bij uitstek geschikt om een bootcruise te maken en nijlpaarden en krokodillen te zien.

Kortom, de twee streken zitten vol met leuke en nieuwe ervaringen, wachtend op u om ze te ontdekken!


Safari
Nationale Parken
Kwazulu Natal is het gebied bij uitstek voor het maken van safari’s. Hier vindt u een diversiteit aan wildparken met ieder hun eigen karakter. U kunt de parken met uw eigen (huur) auto betreden. In dit gebied van Kwazulu Natal liggen meerdere parken zoals het 
 • Umfolozi/Hluhluwe Game Reserve. Dit is het enige park in Kwazulu Natal waar de Big Five leeft. Bovendien leeft hier de hoogste concentratie neushoorns van het zuidelijk halfrond.
 • Itala Game Reserve ligt in het uiterste noorden van Kwazulu Natal en is een prachtig beschermd park, en wordt ook wel het mooiste park van Zuid Afrika genoemd. De leeuw leeft hier niet, maar wel giraffen, neushoorns, olifanten, servals en luipaarden
 • Het Greater St. Lucia Wetland Park ligt bij St Lucia. De grootste attractie van het park is het St. Lucia Meer. Tijdens een boottochtje kunt u flamingo’s, pelikanen, zeearenden, nijlpaarden en krokodillen spotten.
 • Andere Nationale Parken in deze twee streken zijn: Mkhuze National Park, Tembe Elephant Park, Ndumo Game Reserve.
Priveparken
Als u liever luxe op safari gaat kunt u kiezen voor een zogenaamd ‘private game reserve’. Deze reservaten hebben over het algemeen luxe accommodatie, waarbij alle maaltijden zijn inbegrepen en 2 jeepsafari’s per dag. U heeft hier meestal een wat grotere kans om dieren te spotten omdat er ervaren rangers meegaan op de safari’s.
 • Mkhuze Falls Game Reserve beslaat een oppervlakte van 10.000 hectare. De Big Five leeft hier en landschappelijk gezien is het een mooi park. Vanuit de verschillende accommodaties worden safari’s onder begeleiding georganiseerd.
 • Pongola Game Reserve biedt naast het maken van de ‘normale’ jeepsafari’s ook mogelijkheden tot bootcruises, wandelsafari’s, fietssafari’s, paardrijdsafari’s en speciale leerprogramma over olifanten. Hier leeft veel wild, de luipaarden en hyena’s worden regelmatig gesignaleerd.
 • Andere Prive parken: Bonamanzi Private Game Park, Phinda Game Reserve en Ubizane Wildlife Reserve,

Kust
De Noordelijke helft van Kwazulu Natal biedt een adembenemende kust, zoals bij Kosi Bay Nature Reserve. Men zegt dat de meren van Kosi Bay de meest heldere meren van Zuid-Afrika zijn en de stranden worden ook wel de mooiste en rustige van Zuid Afrika genoemd. U kunt hier prachtig duiken door het koraalrif in de meren en verder vindt u hier bijzondere flora en fauna. Voor een ontspannen verblijf aan het strand kunt u terecht in Sodwana Bay. In deze beschutte baai kunt u optimaal genieten van een heerlijk klimaat, schitterende koraalriffen en prima mogelijkheden om heerlijk te zwemmen. Ook kunt u terecht in Cape Vidal en Kosi Bay als u lekker op het strand wilt liggen en in de zee wilt zwemmen. Bij Mabibi zijn enkele uitstekende rotszwembaden.


Cultuur

De streek waar u zich bevindt is het gebied van de Zulu. In deze streek kunt u nog volop kennismaken met de Zulu-cultuur. U kunt hier een bezoek brengen aan de authentieke kralen. Voorbeelden van plaatsen waar u nog een bezoek kunt brengen aan deze kralen zijn Duma zulu en Shaka’s Kraal. Ook al zijn deze dorpen meestal ingericht op het ontvangen van bezoekers, het zijn voorbeelden van Zulu-kralen waar u de gewoontes en geschiedenis van de Zulu’s verteld krijgt en waar u kunt zien welke dansen tot de cultuur behoren. In deze dorpen worden enkele rondleidingen per dag gehouden waar u tegen betaling aan kunt deelnemen.Route

Een voorbeeld van een mooie route door deze twee streken kan beginnen in Durban.

Dag 1 en 2  St Lucia
Dag 2 en 3  Umfolozi/Hluhluwe Game Reserve
Dag 4 en 5  Kosi Bay
Dag 6 en 7  Keus uit verschillende privé of nationale parken zoals Itala of Mkuze Falls

Vanuit Durban rijdt u naar St Lucia. Hier verblijft u 1 a 2 dagen en in deze tijd kunt u het St Lucia Wetland Park bezoeken, naar Cape Vidal om heerlijk van het strand te genieten of u gaat alvast een bezoek brengen naar Umfolozi/Hluhluwe Game Reserve. Vanuit St. Lucia kunt u doorgaan naar het Umfolozi/Hluhluwe Game Reserve of u gaat naar Hluhluwe, een plaatsje dichtbij het game reserve. Ook hier verblijft u weer 1 a 2 dagen om zo het hele park goed te kunnen ontdekken en de Big Five te spotten. Na het verblijf bij dit prachtige Game Reserve vertrekt u weer richting het strand. Onderweg maakt u een stop bij Duma Zulu om de Zulu cultuur op de snuiven. Hierna rijdt u weer naar Kosi Bay en geniet u onderweg van een aaneenschakeling van meren, moerasland, koraalriffen en beschutte stranden. In Kosi Bay kunt u nog genieten van ongerepte natuur en zo weer helemaal tot rust en tot uzelf te komen. Verder kunt u in de riviermonding van het Kosi Meer prachtig koraalrif bekijken dat tevens rijk is aan flora en tropische vissen die specifiek in dit gebied voorkomen. Na 2 dagen tot rust komen bent u er weer klaar voor om op safari te gaan. U kunt u zelf kiezen of u naar een privé park wilt, zoals Mkuze Falls Game Reserve, of naar een National Park, zoals Itala Game Reserve. Hier kunt u het bezoek aan KwaZulu Natal op een mooie en spannende manier afsluiten.


Accommodaties in Zululand
 La Rochelle Inn - Richard’s Bay  Ntshondwe Camp – Itala Game Reserve
 Mpila Camp - Umfolozi/Hluhluwe GR  Hilltop Camp - Umfolozi/Hluhluwe GR
Hlathikhulu Bush Lodge - Umfolozi/Hluhluwe GR  Munywaneni Bush Lodge - Umfolozi/Hluhluwe GR
 Mtwazi Lodge - Umfolozi/Hluhluwe GR  Masinda Lodge - Umfolozi/Hluhluwe GR
 Nselweni Bushcamp - Umfolozi/Hluhluwe GR  Gqoyeni Bush Lodge - Umfolozi/Hluhluwe GR
 Muntulu Bush Lodge - Umfolozi/Hluhluwe GR  Mkuze Falls Chalet Camp - Mkuze Falls GR
Mtubatuba Boutique B&B – Mtubatuba
Wendy’s Country Lodge – Mtubatuba

 
Accommodaties in Elephant Coast
 Rhino River Lodge – Hluhluwe  Bushwillow - Hluhluwe
 Mantuma Main Camp – Mkhuze NP  Umkhumbe Tented Bush Lodge - Mkhuze NP
 Inhlonhlela Bush Lodge - Mkhuze NP  Bhangazi Bush Lodge – Cape Vidal
 Cape Vidal Camp – Cape Vidal  Ndumo Campsite – NR
 Ndumo Camp - Ndumo GR  Ndumo Wilderness Camp - Ndumo GR
 Sodwana Bay Cabins – Sodwana Bay  Sodwana Bay Camp – Sodwana Bay
 Estuary Campsites - St. Lucia  Maphelane Campsite – St Lucia
 Whale Song Lodge – St Lucia  Amazulu Lodge – St Lucia
 Makakatana Bay Lodge – St Lucia  Lidiko Lodge – St Lucia
 Hippo Hideaway – St Lucia  Afrikhaya Guesthouse – St Lucia
 Serene Estate Guesthouse – St Lucia  Maputaland Bush Camp – Kosi Bay
 Santa Lucia - St Lucia  


Greater Krugerpark Route;  Wilde dieren met jongen, prachtige afwisselende natuur en ontmoetingen met lokale mensen en culturen!
Het Krugerpark is natuurlijk het bekendste park van Zuid-Afrika. Op een oppervlakte die zo ongeveer de helft van Nederland beslaat kunt u hier prachtige safari’s maken!
De periode van oktober t/m december is een prachtige periode om deze regio te bezoeken. Vanaf september begint de lente in Zuid-Afrika, waardoor er veel groeit en bloeit – én er zijn natuurlijk veel jonge dieren te zien in het park en omgeving, wat een fantastische ervaring en mooie plaatjes oplevert.
Maar in de omgeving rond het Krugerpark is nog veel meer te beleven. Denk bijvoorbeeld aan de Panoramaroute, de Magoebaskloofof de Kunstroute rondom Makhado en Elim.
U kunt in dit gebied een prachtige afwisselend rondreis maken waarbij zowel safari als natuurschoon en cultuur aan bod komen.

Streken in het Greater Krugerpark Gebied

Ga direct naar:
Accommodaties in het Krugerpark-noord
Accommodaties in het Krugerpark-zuid
Accommodaties in Private Game Reserves
Accommodaties langs de Panoramaroute en Lowveld
Accommodaties in Magoebaskloof & Valley of the Olifants
Accommodaties in omgeving Makhado & Vendaland (Soutpansbergen)

Safari
Het is mogelijk om met uw eigen (huur)auto het park in te rijden en zelf de safari’s te maken, maar kunt u ook meegaan op de safari-auto’s van het park, die ’s morgens vroeg en aan het einde van de middag safari-ritten van zo’n 2,5 á 3 uur maken. Op een aantal plaatsen in het Krugerpark kunt u wandelsafari’s maken en vanuit het Olifantscamp Restcamp is het zelfs mogelijk om deel te nemen aan mountain-bike safari’s!
Het Krugerpark is geopend vanaf ca. 07.00 tot 18.00 uur. U betaalt entree bij de ingang (R180 per persoon) en heeft dan de hele dag de tijd om in het park rond te rijden. Er zijn door het park heen verschillende zogenaamde ‘restcamps’ met een restaurant waar maaltijden en drankjes geserveerd worden. De meeste Camps hebben ook een winkel waar basisbenodigdheden verkrijgbaar zijn.

Overnachting
U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om meerdere dagen te blijven en in het park te overnachten. Als u hiervoor kiest raden we u aan dit tevoren te reserveren! De accommodatie in het Krugerpark is eenvoudig maar een aantal huisjes heeft faciliteiten om zelf te koken. Als u in het park verblijft is de dagelijkse conservation fee (entree) al inbegrepen.

Privé parken
Als u liever luxe op safari gaat kunt u kiezen voor een zogenaamd ‘private game reserve’. Deze reservaten hebben over het algemeen luxe accommodatie, waarbij alle maaltijden zijn inbegrepen en 2 jeepsafari’s per dag. U heeft hier meestal een wat grotere kans om dieren te spotten omdat er ervaren rangers meegaan op de safari’s.

Klik op de links hieronder voor meer informatie over het Krugerpark en de private game reserves in de omgeving. Accommodaties en excursies vindt u onder de plaatsen.

Accommodaties in Krugerpark-noord
Punda Maria Restcamp Letaba Restcamp
Shingwedzi rest camp Olifantskamp Restcamp


Accommodaties in Krugerpark-zuid
Crocodile Bridge Restcamp Letaba Restcamp
Skukuza Restcamp Satara Restcamp
Lower Sabie Restcamp Berg-en-Dal Restcamp
Orpen Restcamp Satara Restcamp

Accommodatie in Private Game Reserves
Elephant Plains Game Lodge - Sabi Sand Arathusa Safari Lodge - Sabi Sand
Amukela Game Lodge - Hoedspruit Casart Game Lodge - Balule Game Reserve
Monwana Game Lodge - Thornybush Burhula Lodge - Balule Game Reserve
Simbavati River Lodge - Timbavati Shiduli Private Game Lodge - Karongwe
Buhala Game Lodge - Malelane Bushwise Safaris & Safari Lodge - Malelane
Kurhula Lodge - Balule Game Reserve Mopane Bush Lodge - Mapungubwe National Park


Rondom het Krugerpark

Accommodaties langs de Panoramaroute en Lowveld

Komati River Chalets - Komatipoort Trees Too Guest House - Komatipoort
Buckler's Africa - Komatipoort Serenity Forest Eco Reserve - Malelane
Shandon Lodge - Nelspruit Oliver's Restaurant & Lodge - White River
Porcupine Ridge Guest House - Sabie Villa Ticino Guest House - Sabie
Misty Mountain - Sabie Plumbago Guest House - Hazyview
Hotel Numbi - Hazyview Tranquil Nest - Hazyview
Iketla Lodge - Ohrigstad Hops Holow Guest House  - Lydenburg
Tomjachu Bush Lodge - Nelspruit Chestnut Country Lodge - Hazyview
Lone Creek River Lodge - Sabie Biyamiti Camp - Malelane

Accommodaties in Magoebaskloof & Valley of the Olifants
Zuleika Country House - Hoedspruit Hongonyi Private Game Lodge - Hoedspruit
Pezulu Tree House Game Lodge - Hoedspruit Sorabi Rock Lodge - Hoedspruit
Kurisa Moya Nature Lodge - Magoebaskloof
Tzaneen Country Lodge - Tzaneen
Kuhestan Farm Cottages - Magoebaskloof Kings Walden Guest House - Tzaneen
Loerie Lodge - Phalaborwa La Lechere Guest House - Phalaborwa
Fairview River Lodge - Tzaneen Tshukudu Game Lodge - Hoedspruit
Cheerio Trout Fishing Resort -  Haenertsburg African Freestyle - Hoedspruit

Accommodaties in omgeving Makhado & Vendaland (Soutpansbergen)
Madi a Thavha Mountain Farm - Makhado/Louis Trichardt
Leshiba Wilderness - Makhado/Louis Trichardt
Shiluvari Lakeside Lodge - Makhado/Louis Trichardt
Bivack Bush Safari - AlldaysJuli, augustus, september 2009

Plaatsen aan de Namaqualand Route

Clanwilliam * Nieuwoudtville * Garies * Kamieskroon * Namaqua NP *Springbok * Kleinzee * Port Nolloth * Richtersveld NP


Accommodaties en Excursies
Desert Rose - Springbok Mountain View - Springbok
Skilpad Restcamp-Namaqua NP Port Indigo - Port Nolloth
Richtersveld Wilderness Camps Richtersveld NP Camping
Sendelingsdrif - Richtersveld NP The Rectory - Clanwilliam
Beefwood Corner - Clanwilliam Ndedema Lodge - Clanwilliam
Clanwilliam Lodge - Clanwilliam Bushmanskloof - Clanwilliam
Diamanten excursie - Kleinzee Rooibos Tour - Clanwilliam
Rooibos/bloementour - Clanwilliam .

Algemene informatie

Namaqualand, in de Noordkaap, is een fantastische streek om in de periode tussen juli en oktober te bezoeken. In deze maanden verandert het gewoonlijk zo droge woestijngebied in oneindige bloemenvelden in allerlei soorten en kleuren. Samen met de indrukwekkende bergen, de ongerepte kustlijn, het rijke vogelleven en de woestijndieren vormt een bezoek in deze periode daarom een bijzondere ervaring die u niet snel zult vergeten. Er zijn voldoende andere bezienswaardigheden en activiteiten in het gebied om een afwisselende reis samen te stellen.


Reistijd en klimaat

De bloementijd is een fenomeen in deze streek van Zuid-Afrika en trekt jaarlijks talloze bezoekers die het natuurverschijnsel komen bewonderen.
De oorzaak voor de prachtig gekleurde bloemenvelden zijn de winterregens die in dit gebied voorkomen. Afhankelijk van wanneer de regen precies valt begint het bloemenseizoen in juli, augustus of september, waarbij u tussen half augustus en half september de grootste kans heeft om de bloemen op hun mooist te zien.
Hoewel het in juli en augustus nog winter is, heerst er overdag - zeker in het binnenland - doorgaans een prettige temperatuur. Op zonnige dagen kan de temperatuur makkelijk tot 20- 25 graden oplopen. Vanaf september-oktober zijn de dagen zelfs warm en ligt de temperatuur vaak tussen de 25-30 graden. Maar de nachten kunnen koud zijn. Houdt u (vooral in juni t/m augustus) rekening met temperaturen net boven het vriespunt.

Route

Namaqualand ligt op zo´n 5,5 uur rijden van Kaapstad en ca. 12 uur rijden van Johannesburg. Vertrekt u vanuit Kaapstad, dan zult u daar al bloemen zien, waaronder de protea, die het hele jaar bloeit.
Vanuit Kaapstad kunt u een mooie route noordwaarts rijden, bijvoorbeeld via het wijngebied (Stellenbosch of Franschhoek) of langs de westkust (bijv Paternoster of het West Coast NP). waar in deze periode de veldbloemen ook al mooi kunnen bloeien. Clanwilliam, dat eigenlijk nog in de Westkaap provincie ligt, vormt een mooie stopover bestemming waar de bloemenpracht vaak ook al bijzonder is. Ten noorden van Clanwilliam rijdt u Namaqualand binnen.
De mooiste bestemmingen om de bloemen te zien zijn Garies, Kamieskroon, het Namaqualand National Park, Springbok, Port Nolloth en Nieuwoudtville, alhoewel de laatste plaats geografisch gezien niet in Namaqualand ligt, maar in de Hantam Karoo.

Onderweg kunt u een uitstapje maken naar Kleinzee, aan de zogenaamde 'Diamond Coast', waar u een interessante diamantenexcursie kunt maken.
In het uiterste noorden van de Bloemenroute vindt u nog het Richtersveld Nationaal Park (tegenwoordig samengevoegd met het Fish River Canyon Park in Namibië tot het Ais Ais Transfrontier Park).
Vanuit Richtersveld kunt u weer oostwaarts rijden via Pella, bijvoorbeeld langs Augrabies en het Kgalagadi Transfrontier Park naar Upington of Johannesburg.
Voor meer informatie over de regio kunt u kijken onder de streek Namaqualand.

Tips
 • Voor precieze informatie over waar en wanneer de bloemen bloeien kunt u kijken op: www.south-north.co.za/flowers
 • De mooiste bloemenlandschappen laten zich zien op zonnige dagen tussen 10 uur 's morgens en 3 uur 's middags. De bloemknoppen openen zich rond deze tijd en sluiten zich aan het einde van de middag weer
 • Omdat de meeste bloemen zich openen richting de zon kunt u het beste van West naar Oost rijden
 • Zorg dat u uw accommodatie van tevoren geboekt heeft, vooral in september. Deze periode is zeer populair zowel onder Zuid-Afrikanen als internationale bezoekers
 • Veel boeren in het gebied hebben wilde bloemen op hun terrein. Kijk uit naar bordjes met ‘Blomme’.

Fotogalerij

Zuid Afrika!

 • Inzoomen
 • Inzoomen
 • Inzoomen
 • Inzoomen
 • Inzoomen
 • Inzoomen
 • Inzoomen
 • Inzoomen
 • Inzoomen
 • Inzoomen
 • Inzoomen
 • Inzoomen
 • Inzoomen
 • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

Interessante links