Alles over  

Darling

Zuid Afrika > Western Cape > West Coast > Darling >Thema's: Cultuur, Leuke dorpjes, Natuur

Rust, platteland en cultuur komen in Darling harmonieus samen. Het dorpje in de Groenekloof-vallei heeft sinds de komst van Pieter Dirk Uys in 1996 met zijn Tannie Evita een grote verandering ondergaan. Pieter - Dirk Uys is sinds de jaren '70 een belangrijke cabaretier die zijn kritiek onder het Apartheidsregime verpakte in het personage Evita, een blanke Afrikaans sprekende vrouw getrouwd met een politicus van de Nationale Partij. Via haar mond bleek het mogelijk allerlei misstanden aan de kaak te stellen. In 1996 besloot Uys in Darling een theater te openen waar hij zijn alter ego voorstellingen kon laten verzorgen. Evita se Perron is sindsdien uitgegroeid tot een artistiek centrum waar tannie Evita Bezuidenhout regelmatig optreedt en publiekelijk een oogje op het reilen en zeilen van de democratie houdt. Op andere dagen is het restaurant geopend en kunt u de sfeer van het theater even proeven. In de maand september vormt het theater de uitvalsbasis voor het kleinkunstfestival Vorkamerfest, waar diverse bewoners van Darlin hun huis openstellen voor optredens van kleinkunstenaars uit verschillende werelddelen. Het feest wordt voor een belangrijk deel gesponsord door de Nederlandse stichting Doen, theater Carré en de Nederlandse ambassade in Zuid-Afrika. Op de website www.voorkamerfest-darling.co.za kunt u meer lezen over dit feest en kaartjes bestellen.

Voor de komst van Evita was Darling vooral bekend om de bloemen in het voorjaar en enkele wijnfarms in de omgeving zoals de Darling Cellars. De wijnroute is de laatste jaren in populariteit gegroeid met wijnfarms als Cloof, Groote Post, Oudepost Estate en Ormonde Estate. De bloemen van de omgeving staan jaarlijks in het zonnetje tijdens de Wildflower Show die sinds 1917 jaarlijks is georganiseerd. Natuurreservaten als Rondeberg en Sonquasfontein zijn goede locaties om de bloemenpracht in het vroege voorjaar te bekijken. De laatste jaren zijn er ook enkele Game Reserves bij gekomen zoals Buffelsfontein waar ondermeer leeuwen in een apart gedeelte te zien zijn en !Khwa ttu, een community project waarbij professionele San gidsen bezoekers leren om sporen te lezen.

Geschiedenis van Darling
Door de gunstige ligging en relatief hoge regenval is de Groenekloof, de vallei waar Darling deel van uitmaakt, sinds de 17e eeuw een geliefde locatie voor boeren. In 1682 was de streek al bekend bij de VOC-regenten door het pionierswerk van Oloff Bergh. Het dorp Darling werd echter pas in 1853 gesticht vanaf de boerderij Langfontein die op 12 februari 1853 door het Darling Dorpscomitée is aangekocht voor 50.000 gulden. Op dat moment telde de streek Groenekloof zo'n 29 boerderijen. De naam is afkomstig van Charles Henry Darling die op dat ogenblik de Kaap bestuurde.
Aan het einde van de 19e eeuw raakte Darling bekend vanwege de productie van boter, opgestart door de Zweden Nils Georg Moller en G. Threnstrom. Het bedrijf liep zo goed, dat ze in feite de vraag niet aankonden en in 1906 hun activiteiten verkochtten aan de locale coöperatie. In 1914 kreeg Darling haar boterfabriek die in 1950 naar Paardeneiland is verplaatst. In het Darling Museum is de geschiedenis van deze boterproductieperiode tentoongesteld. Het Hildebrand Monument met zijn scherpe punt naar boven is een gedenksteen ter herinnering aan een Boerencommando van C.P. Hildebrand dat zich zuidwaarts tot Darling wist te verplaatsen tijdens de Boerenoorlog. Darling was daarmee de meest zuidelijke plaats die bereikt is door de veel meer noordelijk opererende commandotroepen.

Evita se Perron
De menukaart, de omgeving: elk detail staat bij Evita se Perron in het teken van Tannie Evita Bezuidenhout, de meest beroemde Afrikaner vrouw binnen Zuid-Afrika. Evita is uitgegroeid tot een legende. Ze is een theaterheldin, ontsproten aan de verbeeldingskracht van Pieter Uys die via het karakter van Tannie Evita de misstanden in het land tijdens en na de Apartheidsjaren aan de kaak heeft gesteld.
In het voormalige stationsgebouw van Darling is het theater gevestigd dat tevens een restaurant bevat. Bijna dagelijks is Tannie Evita hier aanwezig om met bezoekers te praten en haar meest geslaagde Afrikaner maaltijden aan te prijzen.
Geopend vanaf dinsdag tot en met zondag tussen 10.00 en 16.00. De shows van Tannie Evita zijn op vastgestelde tijden. Het is aan te raden om te reserveren: 022 - 492 2851.

West Coast National Park
Vogels, bloemen en rust zijn de belangrijke ingredienten van het Kaapstad

Darling - Paternoster: 86
Darling - Malmesbury: 31
Darling - Yzerfontein: 23
Darling - Kaapstad/City Centre: 80

Darling Toeristenbureau is gevestigd in de Pastorie Straat. Telefoon: +27 (0)22 492 3361.
Cloof Wine Estate

Soort: Wijnproeverij
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
Darling Museum

Soort: Musea
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
Khwa ttu San-guided tours

Soort: Kunst & Cultuur
Prijs volwassenen: 150,00
Prijs kinderen: 75,00
Ouma's Treasures

Soort: Shoppen
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
Café Mosaic

Soort: Lokaal
U kunt hier terecht voor: Lunch, Diner
Evita se Perron

Soort: Lokaal
U kunt hier terecht voor: Lunch
Hilda's Kitchen at Groote Post

Soort: Lokaal
U kunt hier terecht voor: Lunch
Khwa Ttu Restaurant

Soort: Internationaal
U kunt hier terecht voor: Ontbijt, Lunch
Lelieblom Farm

Soort: Lokaal
U kunt hier terecht voor: Lunch, Diner
Simone Restaurant

Soort: Lokaal
U kunt hier terecht voor: Lunch, Diner

Fotogalerij

Zuid Afrika!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Highlights

Bezoek Evita se Perron waar Tannie Evita u meeneemt door de geschiedenis van haar land.

Provincies

Zuid Afrika!