Alles over  

Clanwilliam

Zuid Afrika > Western Cape > West Coast > Clanwilliam >Een hele bijzondere streek vormt het gebied rondom Clanwilliam. Dit is rooiboswereld: de enige streek ter wereld waar rooibosthee groeit. Het dorpje zelf is ook zeer aangenaam en ligt bovendien aan de voet van de Cederbergen: een gebergte van zacht gesteente met veel ijzeroxide waardoor grillige vormen zijn ontstaan die vooral aan het einde van de dag fel rood opkleuren. In deze bergen zijn talrijke rotstekeningen terug te vinden. U kunt een wandeling maken die u naar diverse van deze tekeningen leidt. Bovendien kunt u een toer boeken op een rooibosplantage: een absolute aanrader! (zie excursies).

Rooibos
Rooibos is een inheemse plant die alleen wil groeien in de Cederbergen. De gekleurde bevolking maakte er als eerste thee van. Rond het midden van de 19e eeuw werd de thee door veel mensen gedronken. In 1904 begon Benjamin Ginsberg de plant te verhandelen en vanaf 1930 werd het gewas rond Clanwilliam geteeld. De thee wordt op dezelfde manier bereid en geserveerd als gewone thee en is erg gezond. .

Het dorp
Het rustige dorpje Clanwilliam aan de voet van de Cederbergen, behoort tot de tien oudste dorpen van Zuid-Afrika. De eerste boerderij werd hier in 1726 gebouwd. Ook tegenwoordig worden hier nog diverse landbouwproducten verbouwd. De belangrijkste is de rooibosthee, maar sinaasappels en ander fruit zijn van groot belang.
Veel van Clanwilliams attracties zijn rondom de rooibosthee gecentreerd. Zo vindt u in het dorp van Clanwilliam is de rooibosthee-cooperatie gevestigd. Het is mogelijk de fabriek te bezoeken. U krijgt hier inzicht in het productieproces en samenstelling van deze thee. Ook in het dorpsmuseum zijn display's over de thee. Het museum is gevestigd in de oude gevangenis. Tegenover de gevangenis ligt het informatiecentrum dat dagelijks geopend is. Telefoon: 027 - 482 - 2024, fax: 027 - 482 2361. Mail: cederberg@lando.co.za of surf naar www.clanwilliam.info.

Nog een belangrijke trekpleister van het dorp is de dam dat aan het einde van het dorp ligt. Vooral Kapenaars komen hier graag in het weekend naar toe om met hun boten op het stuwmeer te varen. De dam heeft natuurlijk ook belangrijke watertoevoerfunctie. Zowel voor de huishoudens als bedrijven vormt de dam een onmisbare schakel in de watervoorziening. U zult merken dat de waterstand van de dam een belangrijk dagelijks gespreksonderwerp is.
Naast de ingang tot de dam, ligt de toegang tot Ramskop, de botanische tuin van Clanwilliam. In de maanden juli tot september bloeien hier de prachtigste Namaqualandbloemen. De droge aarde in dit gebied verandert in een kleurrijk schouwspel. Regen en zonneschijn bepalen in belangrijke mate de overvloedigheid aan bloemen in het hele gebied, maar in deze botanische tuin heeft u in de genoemde periode (ongeveer tot 15 septembr) wel een goede kans op fleurigheid. Er wordt een kleine entreesom gevraagd. Overigens: in het witte kerkje in de Hoofdstraat van het dorp wordt elke 2e volle week van september een bloemenshow georganiseerd. Deze is gratis toegankelijk.
Als u tijd over heeft, is een bezoek aan de Veldskoen Fabriek een aanrader. De Strassberger schoen is een bekende en veel gedragen schoen in Zuid-Afrika, gefabriceerd in Clanwilliam. Het is vooral een belevenis omdat u - op verzoek - een kijkje kunt nemen in de fabriekshal waar werknemers met nog steeds veel handwerk, de schoenen in elkaar zetten (zie excursies).
Voordat u op zoek gaat naar rotstekeningen in de Cederbergen vormt een bezoekje aan Living Landscape een goede inleiding. In dit bezoekerscentrum wordt u door een locale gids ingelicht rondom het universitaire onderzoek naar rotstekeningen en de algemene betekenis van deze schilderingen (excursies).

Cederbergen
Clanwilliam ligt aan de voet van de Cederbergen. Vanuit het dorp heeft u een goed zicht op de rode rotsen die zich achter het dorp verheffen. U kunt zelf gemakkelijk de bergen inrijden. Het grootste deel van het wegennet is wel gravel; in regentijd is het daarom raadzaam om de bergen alleen per 4x4 in ter rijden. Bij droog weer kunt u zonder problemen met een 4 x 2 rijden.
Als u de bergen inrijdt, komt u vanzelf bovenop de Pakhuis-pas. Er zijn hier prachtige wandelingen te maken en daarbij vindt u hier het graf van Leipoldt, een bekende Zuid-Afrikaanse dichter. Het graf van Leipoldt is vrij te bezoeken. Het ligt aan de linkerkant van de weg als u vanuit Clanwilliam komt. Een klein parkeerplaatsje is de beste aanwijzing dat u er bent. Elk jaar, in de laatste week van april, vindt het Leipoldtfestival plaats in het dorp. Er vinden dan allerlei festiviteiten plaats waaronder een literaire lezing.
U kunt vanaf hier natuurlijk uw weg zoeken om te wandelen, maar u kunt ook kiezen voor de wat meer officiele paden. In dat geval doet u er het beste aan om bij het toeristenbureau in het dorp wandelroutes op te vragen. Daarna dient u zich te melden bij de receptie op de camping bovenop de Pakhuispas waar u een vergunning krijgt en een kleine bijdrage betaalt.
In de Cederbergen zijn talloze rotstekeningen te vinden, al moet u wel weten waar ze zijn. Een redelijk toegankelijke wandeling vormt de Sevilla Trail (zie excursies).

Wuppertal
Een bijzonder uitstapje vormt de rit naar Wuppertal. Als u over de Pakhuispas rijdt en de weg alsmaar blijft volgen, komt u vanzelf in Wuppertal, een voormalige missiepost. Missieposten waren voor de Khoi Khoi en Khoi San bijzonder belangrijk, omdat ze daar een veilige verblijfplaats vonden. In het Zendingsmuseum in Kaapstad wordt uitgebreid over deze geschiedenis verteld. Het komt erop neer dat tijdens de invoering van de pasjeswet (eind 18e eeuw/begin 19e eeuw) de Khoi zo goed als vogelvrij werd verklaard omdat het hen aan een vaste woon- en verblijfplaats ontbrak. Die vonden ze wel in missieposten zoals Wuppertal. Laat u overigens vooraf wel informeren of de weg naar Wuppertal begaanbaar is voor een 'normale' auto. Onder sommige weersomstandigheden heeft u namelijk een 4x4 nodig.
Onderweg op en over de Pakhuispas is ook nog heel wat te beleven. Vanuit Clanwilliam komt u allereerst langs Kliphuisie, bovenop de pas. De accommodatie heeft een klein theehuisje waar u thee of koffie kunt drinken.
Na circa 15 kilometer krijgt u Pakhuys Country Winery voor een goed glas Shiraz of andere wijn. Nog eens een paar kilometer verderop, net voorbij de Brandewynrivier, ligt de farm Travellers Rest waar u een permit kunt krijgen om de rotstekeningen van Sevilla Trail te bezichtigen. Deze wandeling kunt u het beste vroeg in de ochtend maken.

Wijn
Een mooie uitstap vanuit Clanwilliam vormt ook de wijnroute langs de Olifantsriviervallei richting Strandfontein en Doringbaai. De Olifantsrivier is al enkele jaren bekend om goede wijnen.
Minder bekend zijn de wijnfarms die zich in het warme deel van de Cederbergen bevinden, zoals Pakhuys Country Winery. Dit wijnhuis bevindt zich voorbij de Pakhuispas richting Wuppertal.
The Rectory Guesthouse

Soort: B&B / Guesthouse
Beoordeling: ***
Elandsberg Eco Tourism

Soort: Vakantiehuizen & Appartementen
Beoordeling: ***
Alpha Excelsior Guestfarm & Cottages

Soort: Guest Farm
Beoordeling: onbekend
Rooibos Ltd

Soort: Boerderij & Country Life
Prijs volwassenen: 0,00
Prijs kinderen: 0,00
Rooibos&Bloemen Tour

Soort: Boerderij & Country Life
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
Green Door Cafe

Soort: Internationaal
U kunt hier terecht voor: Lunch
Nancy s Tearoom

Soort: Lokaal
U kunt hier terecht voor: Lunch
Olifantshuis

Soort: Lokaal
U kunt hier terecht voor: Diner
Reinholds Restaurant

Soort: Internationaal
U kunt hier terecht voor: Diner

Fotogalerij

Zuid Afrika!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Provincies

Zuid Afrika!

Interessante links