Landkaart  

West Coast

Zuid Afrika > Western Cape > West Coast >

Flash map.
Plaatsen in "West Coast": Algeria - Aurora - Brittania Bay - Cederberg - Citrusdal - Clanwilliam - Darling - Dwarskersbos - Hopefield - Lambert's Bay - Langebaan - Malmesbury - Op-die-Berg - Paternoster - Redelinghuys - Riebeek Valley - Saldanha - Vanrhynsdorp - Velddrif - Vredenburg - West Coast National Park - Wuppertal - Yzerfontein

Alles over

West CoastEenmaal op weg vanuit Kaapstad in noordelijke richting verlaat u het 'Europese' Zuid-Afrika om langzaam de drogere Kaap te leren kennen. Rijdend over de N7 zult u na de buitenwijken en industrie van Kaapstad eerst de graanvelden van Swartland tegenkomen. Swartland staat verder bekend om een aantal goede wijnproducenten. Als u even afslaat richting de kust, komt u bij plaatsjes als Paternost en Saldanha. In het seizoen ziet u hier met een beetje geluk de walvissen voor de kust dobberen. In het naburige West Coast National Park leven talloze vogels, waaronder flamingo's.

Terug op de N7 en verder noordwaarts rijdend, verandert over de Piekenierskloofpas de vegetatie dramatisch. U bent nu in de droge streek rondom Citrusdal en Clanwilliam. Maar hoe droog ook, het oog wordt gestreeld door de citrusboomgaarden en een lage struik: de rooibosthee. Alle rooibosthee komt nog altijd vanuit deze streek. De Cederbergen die aan de flanken van Citrusdal en Clanwilliam liggen, zijn middelhoge bergen met veel ijzeroxide: als de zon ondergaat, kleurt de wereld rood. Bovendien is het een zacht gesteente met veel erosie en daardoor wonderlijke rotsformaties. Op diverse plaatsen zijn er korte en lange wandeltochten te maken. Onderweg heeft u bovendien kans op het zien van Bushmantekeningen.

Nog weer verder noordwaarts zult u het land droger en uitgestrekter zien worden. Op hete zomerdagen lijkt het misschien of er nauwelijks iets groeit op deze vlaktes, maar vergis u niet: de lentemaanden brengen hier de grote verrassing van een tapijt aan bloemen. Dit is Namaqualand waar jaarlijks dit natuurwonder tot stand komt.

Klimaat Het klimaat in de West Cape is zeer divers. De kustlijn wordt gedomineerd door de koude Atlantische Oceaanstromen. De wind kan er enorm waaien en omdat deze vaak vanaf de koude Oceaan komt, zijn de warme dagen hier meestal nog zeer aangenaam. Op koudere dagen wordt het hier zelfs koud.
Dat vormt een heel contrast met een streek als rondom Clanwilliam en Citrusdal waar de koude zeewind geen vat meer heeft. De temperaturen kunnen in deze dorpen makkelijk tot boven de 40 graden stijgen op zomerse dagen, maar ook in de winter blijven de dagen meestal aangenaam. De winternachten kunnen wel koud zijn, soms tot nabij het vriespunt. Het is een verassing om op zomerse dagen eens van Clanwilliam naar Lambertsbaai te rijden en het grote verschil te voelen tussen beide plaatsen. In Clanwilliam verlangt u misschien naar de verkoeling in Lambertsbaai, maar eenmaal in dit dorp waar koude winden vrij spel kunnen hebben, zult u wellicht de warme lucht van het 60 kilometer verderop gelegen dorp weer missen!


Wijn In de West Cape worden op diverse locaties wijnen geproduceerd, ook al lijkt het klimaat er overwegend veel te warm. De Swartbergregio rondom Malmesbury en Riebeeck Kasteel kent zelfs een aantal zeer goede producenten waar u een toer kunt bijwonen. Ook is de streek bekend om de olijven. In Riebeek Kasteel vindt jaarlijks een olijvenfestival plaats.
Verder noordwaarts valt de wijnproductie samen met het irrigatiegebied van de Olifantsrivier. Deze brede rivier staat vaak droog, maar dat betekent niet dat ze geen water meer heeft. Het meeste water wordt naar grote dammen gedwongen, zoals de dam bij Clanwilliam vanwaar een uitgebreid kanalensysteem het omliggende gebied van water - voornamelijk voor agrarische doeleinden - voorziet. Op deze wijze kan er ten zuiden van Citrusdal, in het hart van de zuidelijke Cederbergen, toch wijn worden geproduceerd - en nog van goede kwaliteit ook. Dat geldt ook voor het gebied ronom de Olifantsrivier bij Vredendal waar een aantal producenten is gevestgid.


Op brood en thee Swartland is van oudsher een belangrijke graanschuur van Zuid-Afrika. Vanaf het einde van de herfst en gedurende de wintermaanden groeit het graan hier langzaam op en kleurt het hele land lichtgroen. Vanaf september staan overal de gele halmen te wuiven waarna het graan wordt geoogst. In de maanden erna blijft het land meestal brak liggen om het rust te geven.
Rooibosthee komt voor in de wijde omtrek van Clanwilliam en Citrusdal. Clanwilliam heeft de belangrijkste cooperatie binnen haar dorpsgrenzen, maar tegenwoordig zijn er veel privé-producenten die zelf hun naaldjes tot thee verwerken en dit tot in het verre buitenland verkopen. Rooibosthee lijkt eigenlijk niet op thee: het zijn de naaldjes van de rooibosstruik die tot thee worden verwerkt. Het procede is door de Khoi San en Khoi Khoi al lang geleden ontdekt en tijdens de Eerste Wereldoorlog ook door de blanke bewoners overgenomen toen de invoer van zwarte thee uit het Oosten nagenoeg stil kwam te liggen. Rooibosthee is een zeer gezonde thee omdat het geen cafeine bevat.
Opvallend is verder dat de rooibosthee alleen in deze streek groeit. Wat precies de oorzaak hiervan is, wordt nog altijd onderzocht. Het is een combinatie van grondsamenstelling en klimaat, maar delen in Australië lijken veel op de streek rondom Clanwilliam, terwijl daar de thee niet wil groeien. Alle thee die wereldwijd te koop is, komt dus nog steeds uit de omgeving van de Cederbergen.

Clanwilliam - Kaapstad: 250 km
Kaapstad - Malmesbury: 70 km
Paternoster - Clanwilliam: 200 km
Yzerfontein - Kaapstad: 82 km
The Rectory Guesthouse

Plaats: Clanwilliam
Soort: B&B / Guesthouse
Beoordeling: ***
Elandsberg Eco Tourism

Plaats: Clanwilliam
Soort: Vakantiehuizen & Appartementen
Beoordeling: ***
Mosselbank B&B

Plaats: Paternoster
Soort: B&B
Beoordeling: onbekend
West Coast National Park

Plaats: Langebaan
Soort: Restcamps & Campings
Beoordeling: onbekend
Alpha Excelsior Guestfarm & Cottages

Plaats: Clanwilliam
Soort: Guest Farm
Beoordeling: onbekend
Cloof Wine Estate
Plaats: Darling
Soort: Wijnproeverij
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
Darling Museum
Plaats: Darling
Soort: Musea
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
Khwa ttu San-guided tours
Plaats: Darling
Soort: Kunst & Cultuur
Prijs volwassenen: 150,00
Prijs kinderen: 75,00
Ouma's Treasures
Plaats: Darling
Soort: Shoppen
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
Rooibos Ltd
Plaats: Clanwilliam
Soort: Boerderij & Country Life
Prijs volwassenen: 0,00
Prijs kinderen: 0,00
Rooibos&Bloemen Tour
Plaats: Clanwilliam
Soort: Boerderij & Country Life
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend

Fotogalerij

Zuid Afrika!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Highlights

Slenter langs de winkeltjes in Riebeek Valley Ontdek de rooibosthee en rotstekeningen in Clanwilliam Leef mee met Zuid Afrika in het theater van Darling Droom weg bij de walvissen aan de kust in Saldanha en Paternost

Provincies

Zuid Afrika!

Interessante links