Landkaart  

Overberg

Zuid Afrika > Western Cape > Overberg >

Flash map.
Plaatsen in "Overberg": Arniston - Betty's Bay - Bonnievale - Bontebok National Park - Botrivier - Bredasdorp - Caledon - Cape Agulhas - De Hoop Nature Reserve - De Kelders - Elgin - Elim - Gansbaai - Gordon's Bay - Grabouw - Greyton - Hermanus - Kleinmond - Malgas - Napier - Pringle Bay - Stanford - Struisbaai - Suurbraak - Swellendam - Villiersdorp - Witsand

Alles over

OverbergHet land over de berg Afrikaanse benamingen spreken vaak tot de verbeelding. Bij Nooitgedacht is het verhaal achter de vindplaats bijna voelbaar. In Overberg zit een zelfde geschiedenis, ook al lijkt deze wat minder tastbaar. De naam Overberg is gegeven door de VOC aan het gebied dat achter de bergen bij Stellenbosch - de Hottentots-Hollandbergen - lag. In de 17e eeuw vormden deze bergen een lastig struikelblok bij de uitbreiding van VOC-gebied richting het oosten. Een oud spoor dat door de Khoi werd gebruikt, is jarenlang als verbinding in gebruik geweest. De Khoi noemde het pad 'Gantouw ' - het pad van de elanden. Tegenwoordig verbindt de Sir Lowry's pas de Kaap met de Overberg. Hoewel vooral vrachtauto's moeite hebben met de steile pas, is de tocht over de bergen nu een makkelijk te nemen barrière

Geografische afbakening
In het noorden wordt de Overberg begrensd door de Langebergen. Deze bergen vormen de zuidelijke grens van de Kleine Karoo. In het oosten grenst het gebied aan de Tuinroute die net voor Mosselbay begint. Het gebied zelf wordt enerzijds gedomineerd door de grillige kustlijn in het zuiden. Mooie baaien omringd of bedekt met rotsen lijken tot pootjebaden uit te nodigen, maar dit is verraderlijk. De stroming is sterk en het water vaak koud, om nog maar te zwijgen van de stromen die kunnen woeden. Bij Cape Agulhas liggen talrijke scheepswrakken en in het Scheepwrakmuseum in Bredasdorp is samengesteld van wrakken die rondom Kaap Agulhas zijn gestrand. De kustlijn kent een rijk zeeleven. Walvissen, dolfijnen, zeehonden, pinguïns bevolken de kustlijn. Vooral De Hoop Nature Reserve is een uitstekend gebied om de zeebewoners te spotten. Wat dichterbij biedt de streek rondom Hermanus en Gansbaai alle kans om walvissen te zien.
Het binnenland van de Overberg ten zuiden van wordt gedomineerd door graan en schapen. Fruitteelt, vooral appels, peren en pruimen, is te vinden rondom Elgin & Grabouw. Fynbos is door de hele streek in overvloed te vinden. De streek is niet dichtbevolkt en dat is te merken in het wegennetwerk. Vooral in het zuidelijke deel kunt u veel plaatsen allen via gravelwegen bereiken. Het is verstandig om in uw planning hier rekening mee te houden.
Pittoreske dorpjes en stadjes biedt de streek ook. Zonder twijfel is Swellendam het mooiste dorp uit de streek. Met een mooie collectie Kaap-Hollandse huizen en de Langebergen op de achtergrond leveren pittoreske plaatsjes op. Kleine juweeltjes zijn Genadedal, Greyton en Mc Gregor. Aan de kust is Arniston een karakteristiek vissersdorp. De witgekalkte vissershuisjes geven het dorp haar karakter.
De Overberg biedt meer dan voldoende 'wegbreek'- mogelijkheden voor mensen die rustige en niet-toeristische routes zoeken. Op diverse plaatsen worden bijzondere excursies of activiteiten aangeboden. Vaak moet u dit vooraf reserveren. Niet vanwege de kans op volgeboekte activiteiten, maar eerder omdat anders de excursie wegens gebrek aan bezoekers niet doorgaat. Een fenomeen is ook het pontje over de Brede Rivier bij Malgas. De pont ligt aan staalkabels en wordt getrokken door twee mensen. Het is één van de laatste mensgetrokken vaartuigen ter wereld.

Klimaat
Typisch Mediterraans klimaat met warme, droge zomers en natte, koele winters. In de winter ligt de gemiddelde temperatuur op 16 graden. Op regenachtige dagen zakt de thermometer naar 12 graden, op zonnige dagen kan de 20 graden makkelijk gehaald worden. Als de wind vanuit het noordwesten opsteekt, is het onaangenaam toeven aan de kust. Warme truien, regenjassen en warme schoenen heeft u in deze periode absoluut nodig.
De gemiddelde temperatuur in zomerse maanden als december en januari ligt rond de 23 graden. De zuidoosterwind kan ook in deze maanden flink waaien, maar dan brengen de winden juist overdag een prettige verkoeling. De avonden kunnen nog steeds koel aanvoelen, zeker op een winderige dag. Meer noordelijke plaatsen zoals Swellendam en Robertson zijn overwegend warmer en droger qua klimaat, veroorzaakt door ondermeer de Riviersonderendberge die net boven de N2 liggen.

In het onofficiële symbool van Overberg kunt u een kraanvogel, glooiende korenvelden en een regenboog herkennen. Er bestaan 15 verschillende soorten kraanvogels in de wereld waarvan 3 soorten voorkomen in Zuid Afrika: de Blue Crane, de Trey Crowned en de Wattled Crane. Behalve op het symbool van Overberg ziet u deze nationale vogel ook op het 5 cent muntje. De kraanvogel behoort tot het erfgoed van Zuid-Afrika en wordt goed beschermd. Zo mochten slechts de stamhoofden de veren van de Blauwe Kraanvogel in hun hoofdtooi dragen.
De Blauwe Kraanvogel is vaal blauw van kleur met een witte 'pet ' op z'n kop en heeft zacht bruine ogen. Wanneer ze zich bedreigd voelen, zetten ze hun hoofdveren op zodat het lijkt of hun hoofd groter is net zoals de cobra. Kraanvogels zijn dol op granen, reden waarom u deze magnifieke vogels regelmatig zult tegenkomen in de Overberg regio.

Cape Agulhas - Kaapstad: 220 km
Swellendam - Kaapstad: 200 km
De Kloof Luxury Estate

Plaats: Swellendam
Soort: Boutiquehotel of -Guesthouse
Beoordeling: *****
Schulphoek Seafront Guesthouse

Plaats: Hermanus
Soort: B&B / Guesthouse
Beoordeling: *****
Rothman Manor

Plaats: Swellendam
Soort: Boutique Guesthouse
Beoordeling: *****
Crayfish Lodge

Plaats: De Kelders
Soort: B&B / Guesthouse
Beoordeling: *****
Waterkloof Guesthouse

Plaats: Witsand
Soort: B&B / Guesthouse
Beoordeling: *****
Agulhas Country Lodge

Plaats: Cape Agulhas
Soort: Country Lodge
Beoordeling: ****
Lang Elsies Kraal Rest Camp

Plaats: Bontebok National Park
Soort: Restcamps & Campings
Beoordeling: ****
Aan de Oever Guesthouse

Plaats: Swellendam
Soort: Guesthouse
Beoordeling: ****
Hermanus Beach Villa

Plaats: Hermanus
Soort: Guesthouse
Beoordeling: ****
The Rose Garden B&B

Plaats: Swellendam
Soort: B&B / Guesthouse
Beoordeling: ***
Roosje van de Kaap

Plaats: Swellendam
Soort: B&B / Guesthouse
Beoordeling: ***
Whalesong Lodge

Plaats: De Kelders
Soort: B&B / Guesthouse
Beoordeling: onbekend
Abseil Afrika
Plaats: Gordon's Bay
Soort: Avontuur
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
Arabella Golf Estate
Plaats: Hermanus
Soort: Golf
Prijs volwassenen: 720,00
Prijs kinderen: Onbekend
Parapax Tandem Paragliding Fli
Plaats: Hermanus
Soort: Avontuur
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend

Fotogalerij

Zuid Afrika!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Highlights

Highlights van Overberg
  • Ga walvis spotten in Hermanus, De Kelders of Gansbaai
  • Maak een boottocht vanuit Gansbaai. Kies uit een walvistocht of ga haaiduiken
  • Laat de wind waaien op het meest zuidelijke puntje in Cape Agulhas

Provincies

Zuid Afrika!

Interessante links