Alles over  

Oudtshoorn

Zuid Afrika > Western Cape > Klein Karoo > Oudtshoorn >Thema's: Leuke dorpjes, Meet the locals, Natuur, Safari

Oudtshoorn is de hoofdstad van de Kleine Karoo en ligt ingenesteld tussen de Outeniquabergen in het zuiden en de Swartbergketen in het noorden. Bezienswaardigheden hier zijn de struisvogelfarms, de krokodillen- en cheetahfarm en de Cango Caves (grotten). De grotten liggen aan de voet van de Swartbergpas, richting Prince Albert. In de grotten zijn mooie stalagmieten en stalagtieten te zien in diverse kamers. U kunt de grotten dagelijks bezoeken tijdens een standaardtour van een uur waarin 6 kamers bezocht worden of een avonturentour van 90 minuten waarin u ondermeer door nauwe gangen moet kruipen.

Swartbergpas
Vanaf de Cango Grotten is de Swartberpas gemakkelijk bereikbaar. Neem vanaf de grotten direct de eerste weg rechts richting Prince Albert en blijf de weg volgen. U zult hoger en hoger gaan klimmen met deze smalle gravel weg en zult worden beloond met een fantastisch panorama over de Matjies Riviervallei. De pas is gebouwd door Thomas Bain en uitgeroepen tot een nationaal monument. De totale lengte van de route bedraagt 24 km en de top ligt op 1.577 meter. In de winter kan de pas wegens sneeuwval gesloten zijn. Aan de andere kant van de pas zult u een heel ander landschap te zien krijgen; u zit dan echt middenin de Swartbergen.
Net voorbij de top (3 km) wijst een bordje de weg naar 'De Hel'. Een rit over 58 km grindpad leidt naar de Gamkaskloof; een 16 km lange vallei. Pas sinds 1963 loopt een weg naar deze verlaten vallei. Meer dan vijftig jaar heeft hier een aantal boerenfamilies gewoond, compleet afgesloten van de buitenwereld. Ze worden niet voor niets 'de vergeten mensen' genoemd. Ze voorzagen geheel in hun eigen onderhoud. De rit is zeer interessant, maar u heeft wel een hele dag nodig als u dit wilt gaan doen. Zowel heen- als terugrit nemen zo'n 2,5 tot 3 uur in beslag.

Verenhoofdstad
Oudtshoorn wordt ook wel de verenhoofdstad van Zuid-Afrika genoemd. De naam stamt nog uit de tijd dat de veren van de struisvogels wereldwijd in trek waren. In de periode vanaf 1900 tot 1915 was de veren boa een modetrent onder de rich & famous waardoor Oudtshoorn gouden tijden beleefde. Menig struisvogelboer bouwde in die tijd een groot huis, die in de volksmond verenpaleizen werden genoemd. De huizen zijn vaak van zandsteen gebouwd dat in de Langebergen veel voorkomt. In het centrum van Oudtshoorn is het C.P. Nelmuseum het meest aansprekende voorbeeld van deze bouwstijl. Het museum met de privé collectie van Charles Paul Nel laat een cultureel-historische collectie zien waarmee de zo belangrijke verenjaren van de Oudtshoorn zijn vastgelegd. Geopend van maandag tot en met zaterdag tussen 09.00 en 17.00 uur.
Voor een voorbeeld van een verenpaleis kunt u een bezoek brengen aan Safari Ostrich Farm. Naast deze grotere farm is er een aantal kleinere farms zoals Cango Ostrich Farm op weg naar de Cango Grotten, waar een verenpaleis ontbreekt, maar de ontvangst warm en persoonlijk is.
Andere interessante gebouwen zijn het Le Roux Townhouse Museum en Arbeidsgenot, het huis waarin de schrijver Langenhoven jarenlang heeft gewoond. Langenhoven was de tekstschrijver van het voormalige Afirkaanse volkslied. In 1994 is het volkslied vervangen.

Klein Karoo Kunstfestival
Op cultureel gebied heeft Oudtshoorn veel te bieden. Jaarlijks vindt in het centrum van het stadje het Klein Karoo Nationaal Kunstfestival plaats (KKNK), een echt Zuid-Afrikaans festival met talloze optredens voornamelijk in het Afrikaans. Ook Nederlandse artiesten zijn hier elk jaar wel te vinden. Stef Bos en Herman van Veen zijn graag geziene gasten. Het festival vindt meestal in de laatste week van maart en eerste week van april plaats.

Locale cultuur
De Klein Karoo is van oudsher een streek waar blanke boeren en kleurlingarbeiders woonden. De kleurlingen woonden veelal in huisjes op de farms of settelden zich in de kleurlingwijken rondom Oudtshoorn en Van Wyksdorp dat richting De Rust ligt. In de kleurlingwijk van Oudtshoorn die u vindt als u via de hoofdweg richting Beaufort West rijdt, aan de rechterkant, is een postbussenroute opgezet. Op diverse plaatsen in de wijk kunt u de meest kleurrijke en vreemde vormen postbussen tegenkomen op de erven van de meestal kleine huizen. De route is toevallig ontstaan nadat een locale kunstenaar een nieuwe postbus had gemaakt en een aantal zijn voorbeeld volgden. De route kunt u in een klein half uurtje rijden en biedt een mooi inkijkje in het dagelijkse leven van een kleurlingwijk.
Oudtshoorn heeft ook veel Xhosa-bewoners waarvan Ma Betty Jantjies wel de bekendste is. Ze woont in Bongolethu Township en ziet zichzelf als een Xhosa-purist. In haar Authtentic Xhosa Village laat ze bezoekers zien waar het in haar cultuur om gaat. Tijdens een bezoek kunt u verhalenvertellers, dans en een tradtionele geneesman (sangoma) verwachten. Bovendien speelt de Xhosa-keuken een belangrijke rol. Het is mogelijk om op afspraak te lunchen of te dineren.

Vanuit Oudtshoorn zijn diverse mooie routes te rijden, maar de Swartbergpas is beslist één van de mooiste. Deze 1577 meter hoge gravelpas leidt u over de Swartbergen naar Princ eAlbert. De uitzichten zijn magnifiek. U kunt zelfs een tocht maken naar Die Hel - een vallei waar ooit twee families decennialang hebben gewoond. Houdt u rekening met een lange dag als u Die Hel bezoekt. De weg over de Swartbergpas is maar half zo lastig te rijden als de route naar Die Hel die kronkelachtig, met diepe afgronden en zeer smal is.

Oudtshoorn - Kaapstad: 450 km
Oudtshoorn - Calitzdorp: 50 km
Oudtshoorn - De Rust: 35 km
Oudtshoorn - George: 65 km
Altes Landhaus Country Lodge

Soort: Country Lodge
Beoordeling: *****
De Zeekoe

Soort: Guest Farm
Beoordeling: ****
Adley House

Soort: B&B / Guesthouse
Beoordeling: ****
Berluda Farmhouse and Cottages

Soort: Guesthouse
Beoordeling: ****
Avondblij Guest House

Soort: B&B / Guesthouse
Beoordeling: ***
Art Karoo

Soort: Kunst & Cultuur
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
Avocado Pierre

Soort: Onbekend
U kunt hier terecht voor: Diner
Buffelsdrift Game Lodge

Soort: Lokaal
U kunt hier terecht voor: Lunch, Diner
De Opstal Restaurant

Soort: Lokaal
U kunt hier terecht voor: Ontbijt, Lunch, Diner

Fotogalerij

Zuid Afrika!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Highlights

Oudtshoorn wordt wel de struisvogelhoofdstad van de wereld of de verenhoofdstad van Zuid-Afrika genoemd. De stad is vooral bekend geworden vanwege de struisvogelfarms. Behalve een bezoek aan een farm biedt Oudtshoorn heel veel natuurschoon zoals de Swartbergpas. Vanuit Oudtshoorn naar Kaapstad leidt de mooiste weg over de Route 62

Provincies

Zuid Afrika!

Interessante links