Alles over  

Ladismith

Zuid Afrika > Western Cape > Klein Karoo > Ladismith >Thema's: Duurzaam, Flora, Leuke dorpjes, Natuur

In het midden van de Kleine Karoo met de Swartbergen op de achtergrond ligt het dorpje Ladismith. Het dorp is klein, maar heeft een vriendelijke uitstraling. Ladismith en Ladysmith in KwaZulu-Natal worden nogal eens door elkaar gehaald. Niet ten onrechte, want beide plaatsen zijn vernoemd naar Lady Juana Maria de los Dolores de Leon Smith, de Spaanse vrouw van Kaapse gouverneur Harry Smith. Om verwarring te voorkomen is de spelling van de naam van het Kaapse dorp in 1879 veranderd in Ladismith
De eerste farms in de regio dateren van rond 1750. Een kleine eeuw later heeft de Nederduitsch Gereformeerde Kerk er een kerk gebouwd en het dorp gesticht. De kerk uit 1873 vormt een herkenbaar middelpunt van het dorp. Verder beschikt het dorp over een synagoge in de Van Riebeeckstraat voor de Joodse gemeenschap die tot in het begin van de 20e eeuw hier aanwezig was. De gemeenschap werd vooral aangetrokken door de struisvogelindustrie die in Ladismith, net als in Oudtshoorn, aan het begin van de 20e eeuw zeer floreerde. In 1914 is de industrie geheel ingestort, grotendeels door het uitbreken van de WO I in het Europese afzetgebied. De huidige farms houden zich tegenwoordig meestal staande met gemengde producten zoals luzern, uienzaad, wijn, aardappels, veeteelt en diverse vruchten.
Omdat Ladismith een redelijk oud dorpje is, treft u hier veel verschillende bouwstijlen aan: van Gerogiaans tot Karoo-stijl en Victoriaans. Ook een overblijfsel uit het verleden is de spoorlijn die nu niet meer in gebruik is, maar voorheen het afvoerkanaal was voor de landbouwproducten richting Kaapstad. In 1981 werd de streek getroffen door een ernstige overstroming; sindsdien is de spoorlijn niet meer in gebruik.

De Seweweekspoort
De Seweweekspoort vormt een portaal tussen de Karoo en de Kleine Karoo en is waarschijnlijk één van de meest spectaculaire bergravijnen in het land. Het is een prachtige gravel weg die tussen de koepelvormige zandstenen bergen slingert - en op sommige plaatsen zo smal wordt dat de rivier er maar nauwelijks doorheen kan stromen. Aan beide zijden van de weg rijzen de geplooide bergwanden van de Swartbergen loodrecht naar boven terwijl uw pad continue gedomineerd wordt door de Seweweekspoortpiek, de hoogste berg van de Swartbergreeks (2.325 m).
Hoewel de meeste Zuid-Afrikanen de naam van de poort zullen kennen, hebben nog maar weinigen de weg tussen Ladismith en Laingsburg gereden. Mensen die de weg wel hebben genomen, weten dat de poort tot één van de mooiste routes in het land behoort. De bekende dichter Leipoldt heeft de poort zelfs als één van de zeven Kaapse wonderen beschreven. Hij was dan ook een groot liefhebber van bergketens met ruwe plooien en uitgesleten rotsen. Zelf ligt hij op zijn eigen verzoek in Clanwilliam op de Pakhuispas begraven waar het zachte rode gesteente zich heeft verbrokkeld in talloze rotsblokken.
De poort is overigens ook bekend omdat in de jaren 1950 vlakbij de weg een zeldzame protea bloem herontdekt is, nadat men dacht dat deze uitgestorven was. In de jaren daarna zijn er meer voorbeelden van zeldzame bloemen gevonden, vooral tegen de hogere bergwanden.
De weg door de Seweweekspoort is gebouwd in de tweede helft van de 19e eeuw, zoals de meeste passen en wegen in Kaap. In 1862 werd begonnen een weg te maken door de 15 km lange Kloof tussen de Swartberg en de Kleine Swartberg. Wegenarchitect Thomas Bains kon niet anders dan in de nauwe doorgang de loop van de Seweweekspoortrivier te volgen; de weg werd daardoor helaas ook regelmatig weggespoeld door overstromingen. Dit was één van de redenen waarom Thomas Bains besloot om versneld de Swartbergpas (verderop tussen Oudtshoorn en Prince Albert) te bouwen.

Garcia's pas
Zoals veel passen in de Kaap dateert de Garcia's pas die tussen Ladismith en Riversdale loopt van de jaren 80 uit de 19e eeuw. De bouw is begonnen in 1873 en de pas is op 31 december 1877 opengegaan. Tot 1918 is tol geheven op de pas. Het tolhuis op 600 meter hoogte is nu een nationaal monument. Er vertrekken hier vandaan diverse wandelroutes waarvoor u moet reserveren (en een vergunning moet krijgen) bij de Riversdale Municipality,

Routes langs diverse passen
De Garcia's pas bereikt u vanuit Ladismith via de R 323 (16 km west van Ladismith op de R 62). Deze weg leidt eerst door de Wapadskloof en later over de pas. Vanuit BarrydaleBarrydale kunt u de pas ook bereiken: rijdt hiervoor over de R 62 richting Ladismith. Neem na 16 kilometer de gravelweg naar Riversdale via Brandrivier, in totaal 34 kilometer. De maximum hoogte ligt op 548 meter - niet zo hoog - maar desalniettemin heeft het mooie bochten en natuur. Op de top staat ondermeer het oude tolhuis. De pas volgt vooral de rivier en is gebouwd door gevangenen nadat de Tradouwpas klaar was. Hoewel de pas niet zo hoog is, was de pas moeilijk te bouwen en moesten veel stenen verplaatst worden. De bouw van de pas viel daardoor duurder uit. Onderweg is zowel fynbos, watervallen als Karoo landschap te zien.
De Seweweekspoort is bereikbaar vanaf Ladismith en Zoar. Vanaf Ladismith zult u op de R 62 een afslag treffen, ongeveer 10 kilometer voor het dorp als u vanaf Barrydale komt. Als u vanuit het dorp vertrekt, kunt u het beste de Van Riebeeckstraat uitrijden langs de kerk en langs het rugbyveld. Dan gaat u links. Blijf deze weg volgen en u krijgt vanzelf de aansluiting naar Laingsburg en Matjiesfontein.
Vanuit Zoar kunt u via Vleiland naar Laingsburg door de Seweweekspoort. Kies daarvoor de R62 richting Calitzdorp en net buiten het dorp zult u de afslag zien (links) naar de Seweweekspoort. Alle wegen zijn gravel. De afstand tussen Laingsburg en Ladismith of Zoar bedraagt rond de 90 kilometer. Als u een rondrit wilt maken komt het totaal op 180 kilometer. U heeft hier een flinke dag voor nodig.

Ladismith - Oudtshoorn: 98 km
Ladismith - Matjiesfontein: 125 km (gravel, via Seweweekspoort)
Ladismith - Kaapstad: 375 km
Mymering Guesthouse

Soort: B&B / Guesthouse
Beoordeling: ****

Fotogalerij

Zuid Afrika!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Highlights

Het dorpje Ladismith ligt aan de Route 62 en wordt als het ware omarmd door de typische heuvels van de Kleine Karoo met hun groene flanken. Buiten de heuvels strekt zich het vlakke Karoo-landschap uit met schaarse begroeiing. Het dorp geeft toegang tot de Seweweekspoort: een fantastische route door de Swartbergen.

Provincies

Zuid Afrika!