Alles over  

Die Hel

Zuid Afrika > Western Cape > Klein Karoo > Die Hel >Thema's: Duurzaam, Meet the locals, Natuur

Wat gebeurt er als drie families decennialang in een amper bereikbare vallei gaan wonen, totaal aangewezen op zichzelf en elkaar? Het zou een thema kunnen zijn voor een nieuwe realitysoap. We kunnen ons de verhalen over saamhorigheid en verbondenheid met jaloezie en venijn als smaakmakende tegenhangers al goed voorstellen. Een dergelijk verhaal lijkt misschien alleen in de verbeelding te kunnen bestaan, maar makers van het programma doen er goed aan eerst een kijkje te nemen in Die Hel, bij Oudtshoorn, waar decennialang een drietal families daadwerkelijk zo goed als afgesloten van de buitenwereld samen heeft geleefd.


Die Hel is onderdeel van de Gamkaskloof, een vallei omsloten door rotsen waar net voldoende plaats is voor de Gamkarivier. De kloof is bereikbaar vanaf de Swartbergpas die tussen Oudtshoorn en Prince Albert loopt. Komend vanuit Oudtshoorn vindt u de afslag zo'n 3 kilometer voorbij de top. Een rit over 58 km gravelpad leidt naar Gamkaskloof, een 16 km lange vallei. De rit is niet makkelijk: de weg kronkelt, is smal en de afgrond is soms angstwekkend diep en dichtbij. Maar de tocht is ook indrukwekkend, met prachtige vergezichten, rotsen die langszij oprijzen, de kleuren van zon en steen en tussendoor de bloeiende protea's waarvan de velden vol staan. De tocht kan hels zijn, de natuurlijke schoonheid is hemels.

De weg naar Die Hel geopend
De weg naar Die Hel ligt er pas sinds 1963. Voor die tijd kon je aan de kant van Calitzdorp/Ladismith met een ladder de vallei uitklimmen of te voet, eventueel met een ezel, de lange tocht door de vallei naar de Swartbergpas lopen. Wonen in de vallei betekende pure afzondering. In die afzondering heeft een aantal families decennialang geleefd. Voor 1800 was de vallei vooral het domein van San- en Khoi Khoi jagers. Na die tijd heeft zich een aantal boerenfamilies gevestigd die aangetrokken werden door de vruchtbare grond.

De verhalen vanaf die tijd gaan over de families Mostert, Marais & Cordier die totaal op elkaar aangewezen waren en de vallei alleen verlieten als dit echt moest. Volgens de overleveringen gebeurde dit gemiddele één keer per jaar om producten te gaan verkopen in Oudtshoorn, Prince Albert of Ladismith, een huwelijkskandidaat te zoeken of een nieuwe schoolmeester aan te stellen. Bezoek kregen de bewoners nauwelijks. Het verhaal gaat dan ook dat belasting nooit werd betaald vooral omdat de belastingambtenaar de moeite niet nam om erop uit te gaan. Kennelijk dateert de naam Die Hel uit deze periode waarin niemand zich aan de 'helse' tocht waagde. Maar in de jaren '60 ontstond er bij de families ook meer behoefte aan een open verbinding met de buitenwereld. Kinderen die vertrokken om te studeren, kwamen nauwelijks meer thuis. Ouderen die toch liever van een ouderentehuis gebruik wilden maken, wisten dat zij hun oude huis nooit meer konden zien tenzij er een weg zou komen waarover een auto kon rijden. Toen de weg eenmaal klaar was, veranderde het leven in de kloof aanzienlijk. Steeds meer kinderen trokken weg en vonden elders werk. In 1992 vertrok uiteindelijk het allerlaatste familielid. Enkele jaren was de kloof helemaal leeg.

Een nieuw begin
Eind jaren '90 is één van de familieleden, Annigje Joubert - Mostert terug gekeerd naar Die Hel. Zij verlangde naar de stilte en eenzaamheid van haar kloof en voorzag dat Die Hel aantrekkingskracht had op toeristen. Zonder al te veel moderne hulpmiddelen heeft ze een aantal huizen opgeknapt, die nu dienen als trekkershut voor meerdaagse wandelingen, en natuurlijk woont ze er zelf ook weer. Zij en haar familie leven voor een groot deel van de omgeving: zo wordt van de vruchten jam of andere lekkernijen gemaakt die vervolgens worden verkocht.

De rit
Als u de rit gaat maken, moet u op een volledige dagrit rekenen. De weg is zo smal en soms zo steil, dat u gemiddeld niet harder zult kunnen rijden dan 20-25 kilometer per uur. Het kost u dus zo'n 2,5 uur om in Die Hel te komen. Diezelfde tijd heeft u ook voor de terugweg nodig. Als u last heeft van hoogtevrees raden we het beslist af om zelf Die Hel in te rijden. "Jy hoop dat God jou sal bystaan as 'n teenryer aankom". Deze uitspraak staat in hét boek over Die Hel, geschreven door Sue van Waart. De rit vereist zonder twijfel goede rijvaardigheden.
In Die Hel is wel iets te koop zoals vruchten en wat frisdrank, maar het is handig om een lunchpakket mee te nemen en voldoende water bij u te hebben. Er is ook geen benzine te koop; vul daarom uw tank in Prince Albert of Oudtshoorn voordat u op pad gaat. Een laatste advies: verwacht geen spektakel in Die Hel. Misschien vindt u het er zelfs een beetje saai. Afgezien van de huizen waarin de families Mostert, Marais en Cordier hebben gewoond, zijn er geen bezienswaardigheden. Er zijn geen terrasjes waar uitgebreide lunches worden geserveerd. En ook Annigje Joubert heeft niet altijd zin of tijd om uitgebreid te praten. Een rit naar Die Hel is daarom een rit naar eenzaamheid, stilte en overweldigende natuur. Maar het is hoe dan ook een rit die lang in het geheugen blijft hangen.

Behalve de weg naar Die Hel toe loopt er geen ander pad in of uit de kloof. Wel zijn er diverse wandelpaden aanwezig. Die Hel maakt ondermeer deel uit van de Swartberg Hiking Trail, een 60 km lange wandelroute. Meer informatie kunt u krijgen bij Erika Swanepoel op 044 - 203 6325 of eswanepoel@capenature.co.za. Boekingen lopen via Cape Nature op bookings@capenature.co.za of 021 - 659 3500.

Die Hel - Oudtshoorn: 105 km
Die Hel - Prince Albert: 71 km

Fotogalerij

Zuid Afrika!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Highlights

Die Hel is de naam voor een moeilijk bereikbare vallei tussen Oudtshoorn en Prince Albert. Decennialang heeft hier een aantal families in complete afzondering gewoond. U kunt de huizen zien waar zij woonden en de sfeer proeven. Maar bedenk wel: een rit naar Die Hel is een rit naar de stilte waar vaak alleen de wind hoorbaar is.

Provincies

Zuid Afrika!