Alles over  

De Rust

Zuid Afrika > Western Cape > Klein Karoo > De Rust >Thema's: Leuke dorpjes, Meet the locals

Midden in de Klein Karoo is dit dorpje een parel van rust en landelijkheid. De hoofdstraat van De Rust doet Victoriaans en authentiek aan. Een aantal kleine winkels en galerieën houden de typische sfeer in stand. Rondom De Rust vindt u de Swartbergen die het landschap van deze streek bepalen en waar de Swartbergpas u over de bergen van Oudtshoorn naar Prince Albert leidt. Deze gravelpas is beslist één van de mooiste passen van het land. Aan de noordkant van het dorp begint de Meiringspoort die u tussen de kliffen van deze zelfde Swartbergen doorbrengt. De weg is geasfalteerd en volgt de meanderende rivier die meestal kabbelt maar eens in de paar jaar flink overstroomt. Vaak heeft dat flinke schade aan het wegdek ten gevolg.

De belangrijkste economische activiteit in De Rust is nog steeds de landbouw. Veel struisvogels, maar ook luzern, uienzaad en aardappels domineren het landschap. Daarnaast is de wijnbouw niet onbelangrijk en wordt hier vooral port en desertwijn gemaakt. In het dorp kunt u ondermeer een ezelstochtje maken. Het tochtje neemt u een stukje mee de Meiringspoort in. Vooral in deze contreien van de Karoo is de ezelskar voor de locale bevolking nog altijd een belangrijk vervoersmiddel. Ongeveer 7 kilometer buiten het dorp richting Willowmore ligt aan de rechterkant de Stompdrifdam, gebouwd als waterbuffer die zowel huishoudens als boeren in de omgeving van water voorziet. Als het waterniveau het toelaat worden sunsetcruises op de dam georganiseerd.

Aan de zuidkant van het dorp, richting Oudtshoorn, liggen aan de rechterkant de Rooikoppie-heuvels. Deze heuvels zijn tot nationaal monument verklaard vanwege hun kleur en samenstelling. U kunt er een wandeling naartoe maken. Voordat u aan de wandeltocht begint, moet u toestemming vragen bij Mons Ruber Wine Estate aan de overkant van de weg. De wandeltocht naar de heuvels begint direct achter de spoorlijn. Bij Mons Ruber kunt u overigens diverse wijnen proeven zoals port en jerepigo (desertwijn). Aan de andere kant van de weg, zo'n vier kilometer verder richting Oudtshoorn, ligt Domain Doornkraal waar een brede selectie aan rood en wit te proeven is.

Swartbergroute Vanuit De Rust kunt u een dagtocht tussen en over de Swartbergen maken. Rijdt hiervoor het dorp noordwaarts uit richting Klaarstroom. U rijdt nu door de Meiringspoort. Halverwege ziet u aan de rechterkant een parkeerplaats waar een wandeling begint naar een waterval. De wandeltocht is redelijk makkelijk en neemt circa 15 minuten in beslag.

De Rust - Oudtshoorn: 35 km
De Rust - George: 100 km
De Rust - Graaff Reinet: 295 km
De Rust - Port Elizabeth: 325 km
Gastehuis Die Gat

Soort: B&B / Guesthouse
Beoordeling: ****

Fotogalerij

Zuid Afrika!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Highlights

De Rust is een typisch plattelandsdorpje waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. De Victoriaanse sfeer van de huizen (en inrichting), de rust van het platteland en gemoedelijkheid van de inwoners maken het dorp tot een prettige stop.

Provincies

Zuid Afrika!