Alles over  

Calitzdorp

Zuid Afrika > Western Cape > Klein Karoo > Calitzdorp >Thema's: Flora, Leuke dorpjes, Natuur

De porthoofdstad van Zuid-Afrika is Calitzdorp. Het zonovergoten dorpje aan de Route 62 in de kleine Karoo produceert volgens kenners de beste port. Het warme, droge en zonnige klimaat komt overeen met de Douro-vallei in Portugal. Elk jaar, normaliter in juli, wordt een portfestival gehouden. In 2009 valt het festival echter tussen 24 en 27 april. Port proeven kunt u natuurlijk ook op andere dagen van het jaar. De drie grootste en meest bekende wijnkelders zijn De Krans, Boplaas en Calitzdorp Wijnkelder. Deze wijnkelder zijn van maandag tot en met zaterdag geopend. Daarnaast zijn er vier kleinere farms die alleen op afspraak open zijn, te weten: Withoek, Axehill, Peter Bayly Wines en TTT Kelders.

Wandeling door het dorp
Als u in wijnproeven even geen zin heeft, is een wandelingetje door het dorp ook leuk. Het dorp zelf is een knusse verzameling witte Kaaps-Hollandse en Victoriaanse huizen en als het niet te warm is zult u er een aangenaam wandelingetje van kunnen maken. Het is leuk om een kop koffie met schuimtaart te nuttigen in één van de gezellige koffie- en lunchrestaurants.

Ontstaan van het dorp
Het dorp is in 1853 ontstaan met het stichten van een Nederduitsch Gereformeerde Kerk omdat Oudtshoorn te ver weg lag voor de meeste boeren om zondags naar de kerk te gaan. Vooral op de zondagen dat het avondmaal werd gevierd werd niet graag gemist. De kerk maakt nog steeds het centrum uit van het dorp en is in 1991 tot nationaal monument verklaard. Vlakbij de kerk staat de oude lagere school, gebouwd in 1910. In 1912 werd de laatste hand gelegd aan de Standard Bank waar nu het museum is gevestigd.
Net als Oudtshoorn heeft Calitzdorp volop kunnen profiteren van de dure verenmarkt in de eerste twee decennia van de 20e eeuw, maar toen deze markt instortte, ging het dorp een moeilijke tijd tegemoet. De situatie werd een beetje beter nadat in 1924 de spoorlijn tot aan Calitzdorp werd aangelegd en in 1937 het dorp op het elektrische net werd aangesloten.

Swartbergen
Aan de noordkant van het dorp verrijzen in de verte de Swartbergen. Tussen het dorp en de bergen in ligt de 12.500 hectare Groenfontein Vallei. U kunt uiteindelijk via Groenfontein tot bij de Cango Caves in Oudtshoorn rijden. De route is van gravel en erg mooi. Het zijn vooral heuvels begroeid met fijnbos en kalm kabbelende beekjes die het landschap van Groenfontein domineren met de Swartbergen op de achtergrond.
Aan de zuidoostkant van het dorp ligt Calitzdorp Spa. Hier begint ook het Gamkaberg Nature Reserve, een 9.428 hectare reservaat dat in 1974 is opgericht om de Kaapse Zebra te beschermen. Er zijn diverse wandelingen en 4 x4 routes uitgezet. U kunt tussen zonsopgang en zonsondergang het park bezoeken. Bij de ingang betaalt u entree waarna u als dagbezoeker toegang krijgt tot de wandeltochten, het bezoekerscentrum en de picknickplaatsen. Voor een 4 x4 tocht moet u vooraf contact opnemen met Cape Nature Conservancy op 021- 483 4728. Het park heeft een selfcatering overnachtingsmogelijkheid.

Groenfontein-route De Groenfonteinroute begint vanuit de Hoofdstraat noordwaarts. Komend vanuit Oudtshoorn gaat u de eerste straat in het dorp rechtsaf. Er staan borden die u naar Groenfontein verwijzen. U wordt dan al snel een gravelweg op geleid. Blijf deze weg volgen. Tot Groenfontein is het ongeveer 25 kilometer. U kunt nu verder rijden via Kruisrivier naar Matjiesrivier waar u op de weg uitkomt tussen de Cango Grotten en de voet van de Swartbergpas. Ga op deze weg rechtsaf om bij Oudtshoorn uit te komen. Als u de Swartbergpas nog wilt rijden, moet u er rekening mee houden dat u hiervoor nog wel circa 1,5 uur nodig heeft (met stops). Als het te laat op de dag is, raden we u aan richting Oudtshoorn te gaan.

Calitzdorp - Oudtshoorn: 50 km
Calitzdorp - George: 115 km
Calitzdorp - Mosselbay; 125 km
Rose of the Karoo

Soort: Onbekend
U kunt hier terecht voor: Onbekend

Fotogalerij

Zuid Afrika!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Highlights

Calitzdorp is de porthoofdstad van Zuid-Afrika. De Kleine Karoo krijgt meer zonnenuren dan de wijngebieden rondom Stellenbosch waardoor uitstekende druiven rijpen voor desertwijnen en port. Het portfestival in 2009 is van 24 - 27 april.

Provincies

Zuid Afrika!