Alles over  

Barrydale

Zuid Afrika > Western Cape > Klein Karoo > Barrydale >Thema's: Leuke dorpjes, Natuur

Tussen de Tradouwspas en de Langebergen ligt het pittoreske dorpje Barrydale. Het dorp is erg aantrekkelijk voor kunstenaars, gepensioneerde Zuid-Afrikanen en Kapenaars die op een rustige plaats een tweede huis willen. Barrydale maakt deel uit van de Route 62 en wordt meestal tot de Kleine Karoo gerekend: het dorp ligt immers tussen Montagu aan het begin van de Kleine Karoo en Oudtshoorn, de hoofdstad van deze regio. Klimatologisch gezien is Barrydale echter geen zuiver Karoo-dorp. De regenval is jaarlijks wat hoger dan in de omliggende dorpen waadoor de vallei vruchtbaarder is.

Tradouwspas
Aan de noordkant van het dorp liggen de Langebergen. Aan de zuidkant slingert zich de Tradouwspas naar Swellendam. De weg volgt het spoor dat de Khoi en San gebruikten als voetpad over de bergen en noemde de route 'het pad van de vrouwen'. Er zijn meerdere verhalen rondom deze naam, maar het verhaal dat wij het vaakst gehoord hebben, geeft als uitleg dat dit pad vooral door vrouwen werd gebruikt en dan vooral door vrouwen die na de geboorte hun kinderen moesten aangeven bij het magistraat dat in Swellendam gevestigd was. Met baby en al trokken zij de bergen over om deze formaliteit af te handelen. Zeker in de 18e en 19e eeuw was het belangrijk de kinderen te laten registeren omdat niet geregistreerde mensen niet als burgers met rechten werden gezien. Veel Khoi en San mensen zijn hierdoor tot een slavenbestaan gedoemd geraakt.
De pas is tussen 1868 en 1873 door de befaamde Thomas Bains ontworpen en gebouwd door krijgsgevangenen die halverwege de pas een onderkomen hadden. Rond die tijd is ook Barrydale als dorp ontstaan; voor die periode woonden voornamelijk boeren in de regio zonder dorpse voorzieningen. Zoals met veel dorpen heeft de Nederduits Gereformeerde Kerk het voortouw genomen en in 1878 grond gekocht om een kerk te bouwen. In 1880 werd Barrydale als gemeenschap in gebruik genomen. In 1921 is het een burgerlijke gemeente geworden.

Het Dorp
Een wandeling door het dorp neemt u mee naar een tijd uit het liedje Ons dorp van Wim Sonneveld. Stille straten, een kerkgebouw dat domineert en vriendelijke mensen zorgen voor de wat slaperige sfeer in dit kleine dorp. Huizen uit de begintijd van het dorp kunnen nog gezien worden in de Van Riebeeckstraat, zoals het Langhuis en en Tradouw Guesthouse. Rondom het dorp loopt een laag muurtje van stenen dat de afbakening betekende tussen boerenland en dorpsgebied.

Wijn
Rondom Barrydale ligt een aantal kleinere wijnfarms, zoals de Joubert-Tradouw Kelder (circa 12 kilometer voorbij Barrydale richting Montagu) en de coöperatieve kelder Barrydale Wine Celler.
Richting Ladismith is in de zogenaamde Limoenshoek de farm The Manger gevestigd: een spirituele farm met labyrinth en 7 meter hoge pagode, opvangcentrum voor gewonde en getraumatiseerde wilde dieren. De farm is toegankelijk maar wel op basis van een afspraak. Telefoon: 028 - 572 1643.

Tradouw & Garcia Pass De Tradouwpas verbindt Barrydale met Swellendam en is bovendien een mooie route om te rijden. Er zijn diverse stopplaatsen gebouwd vanwaar u een mooi uitzicht heeft.
De Garcia's pas is zowel vanuit Barrydale als Ladismith te rijden. Zoals veel passen in de Kaap dateert de Garcia's pas die tussen Ladismith en Riversdale loopt van de jaren 80 uit de 19e eeuw. De bouw is begonnen in 1873 en de pas is op 31 december 1877 opengegaan. Tot 1918 is tol geheven op de pas; het tolhuis (op 600 m) is nu een nationaal monument. Er vertrekken hier diverse wandelroutes waarvoor u moet reserveren (en een vergunning moet krijgen) bij: Riversdale Municipality,
De Garcia's pas bereikt u vanuit Barrydale via de R 62 richting Ladismith. Neem na 16 kilometer de gravelweg naar Riversdale via Brandrivier, in totaal 34 kilometer. U kunt ook vanuit Ladismith de pas op. Neem de R 323 (16 kilometer west van Ladismith op de R 62). De weg leidt eerst door de Wapadskloof en later over de pas.

Barrydale - Swellendam: 38 km
Barrydale - Montagu; 61 km
Barrydale - Ladismith: 70 km
Bistro Blues Steak House

Soort: Vlees
U kunt hier terecht voor: Diner
Clark of the Karoo

Soort: Internationaal
U kunt hier terecht voor: Ontbijt, Lunch
Getafix

Soort: Onbekend
U kunt hier terecht voor: Onbekend
Joubert-Tradauw Deli

Soort: Frans
U kunt hier terecht voor: Lunch

Fotogalerij

Zuid Afrika!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Highlights

Als u over de R 62 (de pittoreske Route 62) rijdt vanaf Worcestor naar Oudtshoorn komt u vanzelf door Barrydale, een charmant dorpje met een aantal goede lunchrestaurants en pittoresk gelegen tegen de flanken van de Tradouwspas.

Provincies

Zuid Afrika!