Landkaart  

Klein Karoo

Zuid Afrika > Western Cape > Klein Karoo >

Flash map.
Plaatsen in "Klein Karoo": Barrydale - Calitzdorp - De Rust - Die Hel - Dysselsdorp - Groenfontein - Ladismith - Oudtshoorn - Uniondale

Alles over

Klein KarooDe plaats van weinig water dat is de betekenis van het Khoi Khoi woord 'karoo'. U bevindt zich dan ook in een halfwoestijngebied. De Kleine Karoo ligt ingesloten tussen vier bergketens: de Langebergen, Swartbergen, Outeniquabergen en Kamanassiebergen. De streek kan droog zijn, maar tegelijkertijd is de grond vruchtbaar. Een beetje regen kan een wereld van verschil maken. En door de bergen die overal zichtbaar zijn in combinatie met de charmante dorpjes is de Kleine Karoo een absolute aanrader.

Bergen
Aan de noordkant van het gebied - achter de Swartbergen - begint de Centraal Karoo. In het zuiden vormen de Outeniquabergen de grens tussen de Kleine Karoo en de Garden Route. In tegenstelling tot de Garden Route is de regenval hier minimaal. De bergen laten gemiddeld niet meer dan 250-400 mm per jaar door. Veel water moet komen van de sneeuw die in de winter op de bergen valt. Het grondwater in de Kleine Karoo is - anders dan in de Centraal Karoo - overwegend brak. Alleen hier en daar zult u een windmolen zien staan; teken dat hier het water wel drinkbaar is. De Kleine Karoo heeft een uitstekend klimaat voor struisvogels. Het is er warm en droog.

Struisvogelhoofdstad
Oudtshoorn is de hoofdstad van de Kleine Karoo. Rondom dit stadje liggen diverse struisvogelfarms die te bezoeken zijn. Op enkele farms kunt u bovendien de huizen zien die struisvogelboeren in de rijke jaren 1900 - 1915 hebben laten bouwen. De rijk gedecoreerde huizen worden ook wel verenpaleizen genoemd. In die tijd brachten de veren van de struisvogels het meeste geld in het laatje. Ten noorden van Oudtshoorn liggen de Swartbergen met de imposante Swartbergpas en de Cango Grotten aan de voet ervan. Rondom Oudtshoorn liggen rustige plattelandsdorpjes met Victoriaanse huizen, zoals De Rust, Barrydale en Calitzdorp. Dit laatste dorp is bovendien de porthoofdstad van Zuid-Afrika.

Route 62
De plaatsen in de Kleine Karoo worden aan elkaar verbonden door middel van de R 62 - een pittoreske route. Officieel begint de Kleine Karoo bij Montagu waar u via de indrukwekkende Cogmanskloof opeens tussen de bergen rijdt. Montagu wordt vooral gedomineerd door de Langebergen waarin diverse wandeltochten zijn uitgezet, waaronder de 14 km lange liefdeswandeling. Ook de tractorritten op woensdag en zaterdag buiten Montagu zijn populair.
Barrydale is vooral bekend geworden om de Tradouwspas die naar Swellendam leidt. Barrydale is een charmant dorpje dat steeds meer in trek komt bij gepensioneerden uit Kaapstad en kunstenaars. Voorbij Barrydale begint de Kleine Karoo echt goed, met dat typische weidse landschap en lage vegetatie. Het kan hier erg droog zijn. Als het hier eens goed geregend heeft, verandert het land in een bloementapijt en is het landschap bijna niet herkenbaar. Het weidse landschap mondt uit in Ladismith waar de bergen zich weer van dichtbij laten zien. Er zijn diverse ritten door de bergen te maken, zoals de route door de Seweweekspoort naar Laingsburg of de Garciapas richting Mosselbay. Geheel aan de oostzijde eindigt het gebied bij Uniondale - Willowmore in de Baviaanskloof, een streek die grotendeels alleen per 4WD bereikbaar is.

De route 62 vormt de langste wijnroute in Zuid-Afrika, beginnend in Tulbagh en eindigend in De Rust met talloze wijnfarms langs de route en een afwisselend landschap van groene wijnranken tot de lage struiken die zo typisch voor het Karoo-landschap zijn.
Daarnaast zijn er veel passen, kloven en andere natuurroutes te rijden. Kijkt u voor meer bijzonderheden bij de dorpen en plaatsen binnen deze streek.

Oudtshoorn - Montagu: 230 km
Oudtshoorn - George: 65 km
Oudtshoorn - Kaapstad: 450 km
Altes Landhaus Country Lodge

Plaats: Oudtshoorn
Soort: Country Lodge
Beoordeling: *****
Gastehuis Die Gat

Plaats: De Rust
Soort: B&B / Guesthouse
Beoordeling: ****
De Zeekoe

Plaats: Oudtshoorn
Soort: Guest Farm
Beoordeling: ****
Adley House

Plaats: Oudtshoorn
Soort: B&B / Guesthouse
Beoordeling: ****
Berluda Farmhouse and Cottages

Plaats: Oudtshoorn
Soort: Guesthouse
Beoordeling: ****
Mymering Guesthouse

Plaats: Ladismith
Soort: B&B / Guesthouse
Beoordeling: ****
Avondblij Guest House

Plaats: Oudtshoorn
Soort: B&B / Guesthouse
Beoordeling: ***
Art Karoo
Plaats: Oudtshoorn
Soort: Kunst & Cultuur
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend

Fotogalerij

Zuid Afrika!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Highlights

De Kleine Karoo is een bijzondere streek met zowel halfwoestijnlandschap als wijnvelden en andere gewassen. Door het droge klimaat is de streek uitermate geschikt voor struisvogels. De belangrijkste plaats, Oudtshoorn, wordt daarom ook wel eens de verenhoofdstad genoemd. De streek ligt tussen vier bergketens waardoor de natuur telkens kleurrijk en afwisselend is.

Provincies

Zuid Afrika!

Interessante links