Alles over  

Kaapstad/Waterfront

Zuid Afrika > Western Cape > Greater Cape Town > Kaapstad/Waterfront >Thema's: Culinair, Cultuur, Leuke dorpjes, Meet the locals, Shoppen

Kaapstads oorspronkelijke havendok is sinds de jaren '90 voor een belangrijk deel omgebouwd tot een toeristische trekpleister. Het Victoria & Alfred Waterfront (kortweg: Waterfront) bestaat uit verbouwde hallen vol met restaurants en winkeltjes en is beslist één van Kaapstads belangrijkste toeristenattracties van Kaapstad. Ook bij de Capetonians zelf is het Waterfront populair. Er zijn talloze goede restaurants, de winkels zijn open tot 21.00 uur en buiten vindt u terrassen, optredens van jazzbandjes, zanggroepen, mimespelers of worden optredens gegeven in het openluchttheater. Interessant is de historische wandeling die dagelijks om 11 uur vanaf het Chavonnes Battery Museum bij de klokketoren vertrekt. De wandeling van 45 minuten stopt ondermeer bij het Robinson Dock, het pomphuis, de Breakwater gevangenis en het Victoria Basin.

Water
Op het water gaan de economische activiteiten gewoon door en liggen er schepen uit allerlei windstreken. Verder zijn er diverse organisaties die zeiltochtjes aanbieden richting Robbenisland. Houdt u er rekening mee dat deze zeiljachten een gewoon pleziervaartje maken, als sundowner of tijdens de lunch. De schepen mogen niet aanleggen op Robbenisland. Dit is alleen voorbehouden aan de schepen van het museum zelf die vertrekken vanaf de Nelson Mandela Terminal aan de noordzijde van het Waterfront nabij de rode klokkentoren. Dit is het nieuwste deel van het Waterfront. Als u van het oudere deel naar het nieuwere deel gaat, moet u een passagiersbrug over. Houdt er rekening mee (vooral als u op tijd bij de boot naar Robbenisland moet zijn) dat de brug regelmatig dicht gaat omdat de (economische) scheepvaart altijd voorrang heeft.

Robben Island
Robben Island ligt 12 kilometer uit de kust vanaf het Waterfront. Het eiland is het symbool van de strijd tegen Apartheid omdat hier de gevangenis heeft gestaan waar politieke gevangenen werden opgesloten. Veel strijders hebben hier vanaf de jaren '60 lange gevangenisstraffen uitgezeten, waaronder Nelson Mandela, Zuid-Afrika's eerste democratisch gekozen president. Tijdens een toer over het eiland wordt u rondgeleid door de gevangenisblokken waar ondermeer Mandela zijn tijd op het eiland heeft doorgebracht. Deze toeren worden op dit moment nog steeds uitgevoerd door gidsen die voormalig als gevangene op het eiland zaten. U kunt hen alle vragen stellen die u wilt en krijgt zo een beeld van het leven op Robben Island gedurende de Apartheidsjaren.
De excursie bestaat verder uit een bustoer over het eiland. U bezoekt ondermeer de steengroeve waar gevangenen te werk werden gesteld. Door het scherpe licht van het zandsteen zijn de ogen van Mandela bijvoorbeeld aangetast en mag er nog altijd geen foto met flits van hem gemaakt worden. Let u ook op de hoop met stenen die aan het begin van de groeve ligt. Deze stenen zijn neergelegd door ex-gevangenen die in 1995 een herdenking meemaakten op het eiland onder leiding van Mandela. De stenen symboliseren een nieuw begin voor Zuid-Afrika. De eilandtoer laat u verder een oud kerkhof zien waar leprapatienten uit de 17e - 19e eeuw zijn begraven, het dorp waar de bewakers woonden en een privé gevangenis voor Robert Sobukwe die in 1961 tot eenzame opsluiting werd veroordeeld. Hij was oprichter van de Pan African Congres (PAC), een militantere beweging dan het ANC.
De tocht naar Robben Island neemt circa een half uur per boot in beslag. Kaartjes zijn verkrijgbaar in de Nelson Mandela Terminal. U kunt de kaartjes ook telefonisch bestellen, maar heeft dan wel uw creditcardgegevens nodig. De totale excursie neemt circa 3,5 tot 4 uur in beslag.

Overige attracties
Op het Waterfront vindt u verder het Two Oceans Aquarium met meer dan 300 diersoorten uit de zee, een Imax-theater voor spectaculaire natuurfilms, het Zuid-Afrika Maritiem Museum en natuurlijk een uitgebreide variatie aan restaurants en eetcafé's. Een markt met veel standjes vol Afrikaanse snuiterijen vindt u aan de westzijde in de Red Shed Craft Market.

Informatie, vervoer en verblijf
Er zijn twee goede informatiekantoren aanwezig (zowel in de Victoriahal als in de Nelson Mandela Terminal) waar excursies in de omgeving met locale touroperators geboekt kunnen worden. Overzichtskaartjes van het gehele complex zijn hier ook verkrijgbaar, evenals op de website www.waterfront.co.za. Zowel aan de noord- als zuidkant is er parkeergelegenheid in parkeergarages of op openluchtterreinen. Bij het Alfreds Complex is de taxi- en busstandplaats. Op het Waterfront zijn diverse grotere hotels te vinden en enkele zelfcatering appartementscomplexen. Indien u liever in een kleinschalig guesthouse verblijft, kunt u zoeken naar accomodatie in de wijk Greenpoint dat tegen het Waterfront aanligt (zie Greenpoint).

Table Mountain Trail
Wandel door historisch Kaapstad, slaap op de flanken van de Tafelberg: de Table Mountain Wandeltocht maakt deel uit van Hoerikwaggo Trail, een wandelpad in wording van Kaapstad-centrum naar Kaap de Goede Hoop die in totaal 6 wandeldagen zal beslaan. De Table Mountain Wandeltocht is een 3-daags arrangement over een deel van de route. De tocht begint op het Waterfront waar u uw gids en medewandelaars ontmoet. Gezamenlijk loopt u door de stad waar de gids u een historische rondleiding geeft. Overnachting is op de flanken van de Tafelberg, in de Platteklip huisjes. De tweede dag gaat de tocht per kabelbaan naar de top van de Tafelberg waar een uitgebreide wandeltocht volgt en u overnahct in Overseer's Cottage, bovenop op de berg met de stad aan uw voeten. De derde dag volgt een afdaling naar Kirstenbosch waar de toer eindigt. U moet vanaf hier zelf voor transport zorgen. Inbegrepen is alle accommodatie met bedlinnen, douches en maaltijden

Kaapstad/Waterfront - Kaapstad/City Centre: 4
Kaapstad/Waterfront - Stellenbosch: 65
Dock House Boutique Hotel & Spa

Soort: Boutique Hotel
Beoordeling: *****
Atlantic Adventures

Soort: Avontuur
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
Classic Cape Charters

Soort: Diversen / Overig
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
Cruise iQ

Soort: Diversen / Overig
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
Robben Island Tour

Soort: Historische excursies/Monumenten
Prijs volwassenen: 220,00
Prijs kinderen: 110,00
Table Mountain Trail

Soort: Wandelen, fietsen, quadbikes & segway
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
Two Oceans Aquarium

Soort: Diversen / Overig
Prijs volwassenen: 70,00
Prijs kinderen: 32,00
V&A Waterfront

Soort: Shoppen
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
Waterfront Boat Company

Soort: Avontuur
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
Waterfront Boat Company

Soort: Diversen / Overig
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
Western Cape Dragon Boat Assoc

Soort: Diversen / Overig
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
Baia Seafood Restaurant

Soort: Vis
U kunt hier terecht voor: Lunch, Diner
Emily's

Soort: Internationaal
U kunt hier terecht voor: Lunch, Diner
Harrie's Pancakes

Soort: Onbekend
U kunt hier terecht voor: Onbekend

Fotogalerij

Zuid Afrika!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Highlights

Muziek, theater, lekker eten, de zee: op het Waterfront is altijd wel iets te beleven.

Provincies

Zuid Afrika!

Interessante links