Alles over  

Kaapstad/Table Mountain

Zuid Afrika > Western Cape > Greater Cape Town > Kaapstad/Table Mountain >Thema's: Natuur

Tafelberg Bij Kaapstad hoort De Tafelberg. Onmiskenbaar. Uw weg vinden in en rond de stad draait om deze berg met platte rug. Hoe langer u er verblijft, hoe meer de Tafelberg als oriëntatiepunt zal fungeren. U zult ondermeer ontdekken dat de berg niet vanaf elk punt plat lijkt; het beste zie je de berg vanaf de stad, de noordelijke delen van de stad of Robbenisland. Kijkend vanaf de zuidelijke wijken zoals Constantia ziet de berg eruit als enige andere berg met scherpe punten. Beroemd is de Tafelberg om haar tafelkleed: een wolkendek dat op de berg hangt waardoor de top meestal niet toegankelijk is en de kabelbaan wordt gesloten. Ook als de wind erg sterk waait, zal de kabelbaan gesloten worden. In alle andere gevallen gaat de kabelbaan dagelijks en elke 10 minuten tussen 08.00 uur in de ochtend tot rondom zonsondergang, variërend van 18.00 uur in de wintermaanden tot 22.00 uur in hoogzomer. Houdt u er ook rekening mee dat er jaarlijks groot onderhoud plaats vindt waardoor de kabelbaan zeker 3 weken sluit. Het onderhoud vindt elk jaar tussen juni en augustus plaats. In 2011 is onderhoud gepland tussen 18 juli en 31 juli.
Eigenlijk is een bezoek aan Kaapstad niet compleet zonder een wandeling op de 1.086 meter hoge Tafelberg. Vanaf de top heeft u fantastische uitizchten over de wijde omgeving. De stad strekt zich uit richting de Tafelbaai met Robbenisland en verder richting de Twelve Apostelen met Camps Bay en Clifton. Aan de andere kant vouwt het Kaapse Schiereiland zich voor u uit waar de vuurtoren van Kommetjie - aan de westzijde van het Schiereiland - een goed oriëntatiepunt vormt. Kriskras over de bergrug lopen wandelpaden die uiteindelijk allemaal uitkomen bij een kloof - the Saddle. De kloof is niet afgezet, voorzichtigheid is daarom geboden. Deze natuurlijke setting draagt sterk bij aan de charme en natuurlijkheid van een bezoek aan Tafelberg. Aan de andere kant van de kloof ligt Devil's Peak. Het is mogelijk om Devil's Peak te beklimmen vanaf de Lower Cableway Road. Het beste kunt u de weg die langs het kabelbaangebouw gaat blijven volgen tot u niet verder kunt. Hier zult u overigens ook enkele buizen, kanalen en reservoirs zien waarin het regenwater dat van de berg afkomt wordt opgevangen. Een andere geliefde wandeltocht begint aan de andere kant van de berg, bij de Botanische Tuinen van Kirstenbosch. Het Skeleton pad of de Smuts- Route begint in de Botanische tuin en leidt u in 3 tot 4 uur langs een stroompje naar een oorspronkelijk bos en waterval. Bij de ingang van Kirstenbosch kunt u een routekaartje krijgen. Neem voldoende water mee en zorg ook voor goede kleding. Het weer rondom de Tafelberg kan zeer snel veranderen. Als u voor de wandelroute kiest, dient u zich op eventueel opkomend slecht weer wel voor te bereiden.
Klimmen in vroegere tijd Het beklimmen van de Tafelberg is een geliefd uitje voor zowel toeristen als Capetonians. Eeuwen geleden was dat ook al zo. In de VOC-tijd (17e en 18e eeuw) vormde het beklimmen van de Tafelberg ook al een uitje - wellicht omdat er voor de soldaten en vrijburgers nog niet zoveel andere vormen van ontspanning waren. Een beklimming was in die tijd nog wel iets gevaarlijker dan nu. Er werden namelijk regelmatig leeuwen gesignaleerd. In de stad was een mens overigens ook niet helemaal veilig; de leeuwen waren wel zo brutaal om zo nu en dan naar de bebouwing van Kaapstad af te zakken.

Signal Hill, Devils Peak en Lion's Head
De Tafelberg wordt geflankeerd door twee herkenbare pieken, Devils Peak en Signal Hill. Devils Peak ligt aan de oostzijde van de Tafelberg. Komend vanaf de luchthaven is dit deel van de berg goed te zien. Tussen de Tafelberg en Devils Peak gaapt een kloof die 'Saddle' wordt genoemd. Tijdens de vroege VOC dagen is de naam Duivelspiek ontstaan door een legende die Faustiaanse trekjes heeft. De hoofdrol is voor Van Hunk, een burger uit de stad, die dagelijks zijn pijp kwam roken op de berg om tijdelijk van zijn kijvende vrouw af te zijn. Op een dag krijgt hij gezelschap van een man in zwarte kleding die vraagt om een trekje van de pijp. Van Hunk voldoet aan het verzoek maar niet zonder op te scheppen dat niemand zo goed en lang kan roken als hij zelf. De vreemdeling gaat de strijd aan en er worden afspraken over de beloning gemaakt. Van Hunk krijgt een gouden munststuk als hij wint. Bij verlies moet hij zijn ziel afstaan aan de vreemdeling. Gedurende de hele nacht roken beide mannen achter elkaar waardoor zelfs een dik wolkendek zich boven de stad vormt. In de vroege ochtend houdt de vreemdeling het niet meer uit en schreeuwt dat hij verbrandt. Op dat moment valt zijn hoed en worden twee horens zichtbaar. De vreemdeling blijkt de duivel. Donder en bliksem volgen en terwijl Van Hunk zich naar beneden haast, is hij blij dat hij zijn ziel nog heeft. Over het muntstuk vertelt het verhaal niets meer.

Signal Hill en Lion's Head liggen aan de westkant van de Tafelberg. Vanaf de 350 meter hoge Signall Hill (signaalheuvel in het Afrikaans) heeft u een mooi uitzicht over de Tafelbaai, het Waterfront en wijken als Green Point. De Capetonians komen graag tegen zonsondergang op Signal Hill. Een mooie zonsondergang met een drankje in de hand is volgens Zuid-Afrikanen een probaat middel tegen stress. Vanaf de top kijkt u tevens uit op Lion's Head, een uitloper die veel weg heeft van een zich uitstrekkende leeuw. Volgens een andere theorie kan ook de aanwezigheid van leeuwen in de vroege VOC dagen geleid hebben tot deze naam.
Signal Hill is bereikbaar vanaf de kruising op Kloofnek die ook toegang geeft tot de Tafelberg. De weg slingert zich rond de heuvel tot de top. Halverwege is een karamat te zien. Karamats zijn graftombes van imams die voor de moslimgemeenschap in Kaapstad hebben gewerkt. De tombes zijn in een cirkel rondom Kaapstad gebouwd, zodat - volgens het moslimgeloof - zij een spirituele veiligheidsgrens vormen tegen allerlei kwade krachten. Op Signal Hill ligt Sayed Muhammad Hassan Gaibi Shah begraven.Als u rond het middaguur op Signal Hill bent en wordt opgeschrikt door een luide knal, hoeft u niet te schrikken. U hoort in dat geval het kanon dat nog dagelijks om 12.00 uur afgaat, behalve op zondag. Het kanon hielp de schepen om hun klokken gelijk te zetten.

Beklimmen van de Tafelberg
Het is mogelijk om naar de top van de Tafelberg te lopen. De snelste route is via de Plaateklip Gorge (kloof). De wandeling neemt zo'n 2 tot 3 uur in beslag. Het pad is goed maar wel steil. Het begin van het pad is circa 1,5 kilometer voorbij het Kabelbaanstation, tegenover een hoge muur waar u uw auto kunt parkeren op een parkeerplaats.
Het pad begint redelijk makkelijk en leidt door een schaduwrijk deel (Rooiels), langs een stroompje. Dit stroompje kan overigens snel en breed stromen bij regenval. Na circa 20 minuten komt u bij Breakfast Rock. Er is hier een kruising met Contour Path. Er staat een bordje. Vanaf hier is er geen schaduw meer.
Ga hier links, volg het Contour Path en ga op het volgende kruispuntje (na circa 100 meter) rechtsaf. Hier begint de steile klim. Het pad zig-zagt naar boven en regelmatig zult u shortcuts zien, maar het is beslist af te raden deze te nemen. Behalve dat ze extra steil zijn, wil men erosie voorkomen.
Op een bepaald punt vernauwt de kloof zich; het einde komt nu langzaam in zicht. Bovenaan gaat u rechtsaf en komt zo op het vlak van de Tafelberg uit. U kunt nu kiezen: ofwel u gaat terug met de kabelbaan (vergeet niet om geld mee te nemen) of loopt terug. Denkt u in dat geval aan uw knieën.

Waarschuwingen Verder: vergeet nooit om voldoende water en een trui mee te nemen. Het weer kan razendsnel omslaan, zelfs op hete januaridagen. Houdt er ook ten ALLEN tijde rekening mee dat de kabelbaan ineens kan sluiten. Ook op mooie dagen kan de wind ineens te sterk zijn. U moet in dat geval in staat zijn om terug te lopen; neemt u daarom voldoende tijd om eventueel te voet te kunnen terugkeren. Ook is het aan te raden om in groepjes te lopen. Mocht u verdwalen of hulp nodig hebben, dan kunt u de volgende nummers bellen:
 • Politie via vaste telefoonlijn: 10111
 • Politie als u belt met mobiel: 112
 • ambulance: 10117
 • Toerisme informatie en veilgheid: 083 - 123 2345

Openingstijden Tafelberg:
 • 1 februari 2011 t/m 28 februari 2011: 08.00 tot 19.30 (laatste kar gaat om 20.30 weer terug naar beneden)
 • 1 maart 2011 t/m 31 maart 2011: 08.00 tot 18.30 (laatste kar gaat om 19.30 weer terug naar beneden)
 • 1 april 2011 t/m 30 april 2011: 08.00 tot 17.30 (laatste kar gaat om 18.30 weer terug naar beneden)


Wegens onderhoud in 2011 is de kabelbaan gesloten van 18 tot en met 31 juli 2011. Heropening is op 1 augustus.
Overseers Cottage

Soort: Self-catering
Beoordeling: onbekend
Table Mountain

Soort: Bungee Jump & Kabelbanen
Prijs volwassenen: 205,00
Prijs kinderen: 100,00

Fotogalerij

Zuid Afrika!

 • Inzoomen
 • Inzoomen
 • Inzoomen
 • Inzoomen
 • Inzoomen
 • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Highlights

Tip: ga bij aankomst in Kaapstad zo snel mogelijk de Tafelberg op. Het weer kan snel omslaan en wordt de kabelbaan gesloten. De Tafelberg beklimmen is het veiligst met een gids. Onderhoud 2012 De kabelbaan is tussen 23 juli en 5 augustus gesloten voor onderhoud. Op 6 augustus 2012 gaat de kabelbaan - mits het weer dit toelaat - weer open.

Provincies

Zuid Afrika!

Interessante links