Alles over  

Kaapstad/Simon's Town

Zuid Afrika > Western Cape > Greater Cape Town > Kaapstad/Simon's Town >Simon's Town is een klein stadje aan de oostkust van het Schiereiland met uitzicht op False Bay. Het plaatsje werd oorspronkelijk Simon's Vlek genoemd, naar Simon van der Stel, de Nederlandse gouverneur van de Kaapse Kolonie tussen 1677 en 1699. Van der Stel vond de locatie ideaal voor een haven, vooral voor schepen die tijdens de wintermaanden wilden binnenlopen of een tijdelijke verblijfplaats zochten. Het duurde echter nog tot 1743 voordat er een haven van omvang werd gebouwd, onder het bewind van Baron von Imhoff. De haven en docks zijn de fundamenten waarop de huidige marinebasis is gebouwd.
Een leuke manier om Simon's Town te verkennen is de stadswandeling van 1,5 kilometer die door het locale toeristenkantoor wordt georganiseerd. Een bezoek aan één van de vier musea is ook een goede manier om het stadje beter te leren kennen. In het Simon's Town Museum is de geschiedenis van het plaatsje te zien. Het museum is gevestigd in het een voormalig VOC bestuurshuis, de residentie aan Court Road. Verder heeft Simon's Town een erfgoedmuseum waar aandacht besteed wordt aan de de Maleisische invloeden en geschiedenis, een speelgoedmuseum en een marinemuseum nabij de vuurtoren. De oude Stempastorie was het woonhuis van de Nederduitse dominees waaronder Marthinus de Villiers. Hij schreef in 1919 het volkslied die Stem dat sinds 1994 is gebruikt als basis voor het nieuwe volkslied Nkosi Sikeleli Africa (God zegene Afrika) en bestaat uit diverse coupletten in diverse talen. Tijdens een stadswandeling komt u ongetwijfeld het standbeeld van de hond Just Nuisance tegen op het Jubilee Square. De hond was een goede vriend van de zeelieden in de periode rond de Tweede Wereldoorlog. De hond heeft na zijn dood zelfs een militaire begrafenis gekregen.
Pinguins
De meeste toeristen komen echter niet naar Simon's Town voor de historie of de musea. De grootste attractie van het plaatsje is op het strand gevestigd, bij Boulders Beach. Op een stuk strand van enkele honderden meters leven duizenden pinguïns bij elkaar. Het gaat om de zogenaamde Afrikaanse Pinguïn, ook wel Jackass Pinguïn genoemd. De diertjes zijn parmantig maar klein. Het is een mooi gezicht om de dieren uit het water te zien komen en al waggelend naar hun slaapplaats of nest te zien gaan.
De pinguïnkolonie bij Simon's Town is - zeker vanuit het oogpunt van natuurbescherming - een groot succes te noemen. In 1984 waren er slechts 2 broedparen over, maar van die schaarste is vandaag weinig meer te merken. Van een afstand zijn de dieren nu te horen en te ruiken. De visetende vogels ontsnappen bovendien gemakkelijk aan de scheidingshekken die voor hen zijn neergezet om een plekje te vinden in de tuinen van de aangrenzende huizen of elders op straat. De bewoners zijn niet altijd even blij met deze manoeuvres. Bezoekers die de pinguïns willen zien, kunnen terecht bij de ingang van het South African National Parks Board op Boulders Beach. Als u Simon's Town uitrijdt richting Kaap de Goede Hoop, krijgt u vanzelf de bordjes te zien die leiden naar een grote parkeerplaats (met souvenirskraampjes) en de toegang. Als u de hoofdweg iets verder blijft volgen, komt er nog een afslag naar Boulders Beach en het gelijknamige lunchcafé. Ook hier is een parkeerplaats met een toegang tot het nationale park. Via wandelpaden wordt u evenwel naar de hoofdingang geleid. Het is wel een leuke wandeling omdat u diverse hekjes passeert die toegang geven tot het strand.
Shark-spotters
In de maanden augustus tot en met november kunt u dagelijks tussen 08.00 en 18.00 uur de zogenaamde 'shark-spotters' tegenkomen op de stranden. In deze maanden komen de witte haaien dichterbij de stranden; het is gebleken dat aanvallen van haaien vooral dan plaatsvinden. Het is verstandig voorzichtig te zijn als u gaat zwemmen en in elk geval gebruik te maken van een strand waar shark-spotters actief zijn. In Simonstown kunt u het beste gebruik maken van het strand bij Boulders: de rotsblokken zijn op zich al een goede bescherming tegen haaien.
Apex Shark Expeditions

Soort: Walvissen/haaien/oceaanexcursies
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
False Bay Sports Shooting Asso

Soort: Avontuur
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
Heritage Museum

Soort: Musea
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
Historisch Museum

Soort: Musea
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
Marine Museum

Soort: Musea
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
Simon's Town Boat Company

Soort: Diversen / Overig
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
Simon's Town Sea Kayaking

Soort: Diversen / Overig
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
Southen Routes Tours&Transfer

Soort: Tour Operator
Prijs volwassenen: 550,00
Prijs kinderen: Onbekend
Black Marlin Seafood Restaurant

Soort: Vis
U kunt hier terecht voor: Lunch, Diner
Boulders Beach Restaurant

Soort: Internationaal
U kunt hier terecht voor: Ontbijt, Lunch
Seaforth Restaurant

Soort: Internationaal
U kunt hier terecht voor: Diner

Fotogalerij

Zuid Afrika!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Highlights

iKapa Honorary Rangers is een campagne gestart om de pinguïnkolonie die deel uitmaakt van het Tafelberg Nationaal Park op Boulders Beach te beschermen. Op dit moment (november 2008) zijn er ongeveer 120 000 vogels en om er zeker van te zijn dat dit aantal niet verder terug gaat lopen, hebben de rangers een sponsoractie opgezet. Deze actie houdt in dat sponsoren zogenaamde "nestkastjes" kunnen kopen voor de pinguïns. Deze kastjes zijn speciaal ontworpen om de eieren te kunnen beschermen tegen roofdieren. Daarnaast worden de jonge pinguïns beschermd tegen de hitte die voor uitputting kan zorgen en van grote invloed is op de populatie van deze charmante vogels. Het project heeft 100 nestkastjes ter beschikking gesteld voor de pinguïns en wil het publiek graag attent maken op de benarde toestand van de pinguïns. Men kan een nestkastje sponsoren door middel van een donatie van R200 (ongeveer € 25,-) per kastje. De leverancier van deze kastjes voegt hier nog eens R200 aan toe om de totale kosten van het kastje te dekken. Op een display bij Boulders Beach komt een kaart te hangen met daarop de namen van de sponsoren. Tevens ontvangen de sponsoren een "Friends of SANParks"-certificaat ter erkenning van hun bijdrage aan het behouden en beschermen van de Afrikaanse pinguïn. Indien u interesse in dit project heeft kunt u contact opnemen met onderstaande ranger van iKapa Honorary Rangers: * Johan Noeth: johan.noeth@gmail.com (tel. vanuit Nederland: +27 83 299 8474)

Provincies

Zuid Afrika!