Alles over  

Kaapstad/Rondebosch

Zuid Afrika > Western Cape > Greater Cape Town > Kaapstad/Rondebosch >De wijk Rondebosch is zeer gewild als woonwijk. Het uitzicht op (de achterkant van) de Tafelberg is mooi en de wijk biedt heel makkelijk toegang tot het stadscentrum van Kaapstad. Bovendien is de Universiteit van Kaapstad (UCT) gevestigd in Rondebosch. Het is de oudste universiteit van Zuid-Afrika met een goede reputatie. De universiteit heeft altijd als zeer liberaal te boek gestaan, ook tijdens de Apartheidsjaren. In een tijd dat dit nog verboden was, kregen zwarte studenten op deze universiteit al toegang tot onderwijs.

Het ronde Doornbosje
Rondebosch heeft zijn naam gekregen van Jan van Riebeeck die zijn inspiratie kreeg bij het zien van een groepje doornbomen. 'Het ronde Doornbosje' noemde hij de plaats aan de Liesbeeck Rivier. Op 1 maart 1657 werd hier het eerste land uitgegeven aan 9 boeren - in die tijd Vrijburgers genoemd (zie geschiedenis Western Cape). De boeren leefden er samen met rondtrekkende Khoikhoi en San die sinds 500 voor Christus een bestaan opgebouwd hadden uit visserij en landbouw op kleine schaal. Met de komst van de VOC-boeren veranderde dit. Nieuwe gewassen werden geintroduceerd op land dat opeens niet meer toegankelijk was voor de rondtrekkende nomaden. Te samen met ziektes die vanuit Europa werden meegenomen, zoals de pokken, betekende dit het einde van een eeuwenlange samenleving.
Herinneringen aan deze VOC-tijd zijn bewaard gebleven in de Groote Schuur Residentie, een koloniaal gebouw dat door Jan van Riebeeck in 1657 is gebouwd als farm met opslagplaats. In 1891 is Cecil Rhodes eigenaar geworden van het gebouw dat hij door Herbert Baker heeft laten verbouwen tot residentieel verblijf. De presidenten van de Unie van Zuid-Afrika hebben sinds 1911 hier hun Kaapse verblijfplaats gehad. In 1990 is op 5 mei in de Residentie een convenant ondertekend door F.W. de Klerk en Nelson Mandela waarin zij afspraken vastlegden om van Zuid-Afrika op vreedzame wijze een volledige Democratie te maken.
Groote Schuur is niet zo makkelijk te zien vanaf de doorgaande route M3. Wel opvallend is de molen die pal aan de M3 staat, tegenover de Universiteit van Kaapstad. Moster's Molen is gebouwd als graanmolen. Al is de molen niet meer in werking, een bezoek is wel mogelijk. Elke zaterdag draaien vrijwillige molenaars de wieken. U kunt bellen voor een afspraak: 088 - 129 7168.
First Heart Transplant Museum

Soort: Musea
Prijs volwassenen: 200,00
Prijs kinderen: 200,00
Groote Schuur Residential

Soort: Kunst & Cultuur
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend

Fotogalerij

Zuid Afrika!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Provincies

Zuid Afrika!