Alles over  

Knysna

Zuid Afrika > Western Cape > Garden Route > Knysna >Thema's: Culinair, Leuke dorpjes, Natuur, Shoppen, Strand

Knysna ligt in het hart van de Tuinroute, ruwweg 260 kilometer ten westen van Port Elizabeth en ongeveer 500 kilometer oostelijk van Kaapstad aan de N2, die door het stadje loopt. De N2 richting George steekt de lagune af naar Belvidere, een klein vakantieoord met een kerkje in de Noormannenstijl, op de westoever van de lagune. Brenton-on-Sea ligt wat verder aan dezelfde weg.

De Knysna-lagune wordt gezien als de juweel van de Tuinroute. Deze lagune ontvangt tweemaal per dag voedselrijk water uit de Indische Oceaan en wordt gevoed met zoet water van de Outeniqua-bergen. De toegang vanaf de lagune naar de oceaan is heel smal, een gevaarlijk punt voor schepen. De enorme kracht van het water op de oceaan heeft al talloze schepen doen vergaan. De smalle ingang komt vanwege twee rotsen aan weerszijden van de lagune die als het ware de wacht houden over de doorgang naar de oceaan. Deze rotsen zijn beroemd geworden als de Knysna Heads. Het mooiste uitzicht over dit voorgebergte is te zien vanaf het einde van de weg dicht langs de oostelijke oever van de lagune (sla de George Rex Drive in), vanaf de parkeerplaats loopt een leuk wandelpad. Een andere mogelijkheid is een excursie maken naar het Featherbed Nature Reserve. Het is alleen per boot mogelijk om in dit reservaat te komen. De boot vertrekt bij de ferry niet ver van het Waterfront. De excursie duurt ongeveer 3 tot 3,5 uur waarbij bezoekers per trein naar boven worden genomen en wandelend terug kunnen gaan. Daarnaast worden dagelijks sunsetcruises georganiseerd over de lagune, een ontspannen tocht aan het einde van de middag. Wilt u meer weten over het kweken van oesters? Ga dan mee op een tour langs oesterfarms.
Stilzitten is in Knysna niet nodig. Het dorp nodigt tot een leuke wandeling uit en biedt enkele mooie historische gebouwen. Locale operators nemen u mee naar de locale townships. Enkele van deze gemeenschappen liggen op locaties tegen de berg met fantastisch uitzicht. Net buiten het dorp is het mogelijk in direct contact te komen met de olifanten van het Knysna Elephant Park. Elke dag worden hier excursies georganiseerd die het gedrag van olifanten uitleggen en bezoekers de kans geven deze dieren te voederen om te eindigen met een ritje op de rug van deze kolos. Het park ligt 22 km buiten het dorp richting Plettenberg Bay aan de N2.

Waterfont
Knysna is de toeristenplaats bij uitstek. Er zijn volop restaurants, winkeltjes en kroegjes te vinden. Altijd ontspannen is het Waterfront dat omgebouwd is tot winkelcentrum met enkele goede restaurants. Niet ver van het waterfront vertrekken diverse boten voor cruises over de lagune. Vanzelfsprekend is oester hét locale gerecht. In en rond het dorp zijn talloze uitstekende accommodaties te vinden, van kleine B&B tot 5* hotels. Zeker op Leisure Island ligt een aantal prachtige zeer comfortabele lodges met fantastisch uitzicht.

Regenwoud
Een interessant museum is het Millwood House waar een tentoonstelling is ingericht over de lokale geschiedenis van het dorp en de goudkoorts. De goudkoorts heeft zich afgespeeld in het woud buiten Knysna, in het plaatsje Millwood. Millwood is nog altijd interessant om te bezoeken vanwege de funderingen van enkele gebouwen, overgebleven machinerie en een kijkje in enkele mijnen. De enige overgebleven cottage wordt nu als thee- en koffiehuis gebruikt. Hier zijn ook boekjes over de geschiedenis te koop. Millwood is een mooie exponent van de goudkoorts: binnen 10 jaar is het stadje aan het einde van de 19e eeuw uit de grond gestampt en weer vergaan. De mijnen en het stadje zijn bereikbaar door de Phantom pasweg te nemen buiten Knsyna en net voor het dorp Rheenendal rechts te gaan richting Millwood, Goldfields en Bibby's Hoek. Geopend van 06.00 - 18.00 uur.


Onzichtbare olifant
Onzichtbaar maar Inspirerend zijn de olifanten van het regenwoud rondom Knysna. Tot ongeveer 1985 ging men ervan uit dat de olifanten verdwenen waren, maar sporen en uitwerpselen maakten langzaam maar zeker duidelijk dat er nog wel degelijk olifantleven in het woud voorkwam. In de loop van de jaren is er slechts een handjevol mensen dat de olifanten heeft gezien. De dieren zijn ongelofelijk goed aangepast aan hun omgeving. In het Diepwallebos kunnen olifantswandelroutes gemaakt worden. Te kiezen valt uit 6, 8 of 9 kilometer.

De zevenpassenweg
Deze loopt vanaf George naar Knysna. Vroeger was dit de doorgaande route, tegenwoordig is het vooral een mooie toeristische route (maar wordt maar weinig door toeristen gereden), want de weg leidt u via een aantal bruggen door regenwoud en langs mooie uitzichten over de Outeniquabergen. Vanaf George bereikt u de weg als volgt. U volgt de uitgaande route vanaf het stadcentrum naar Wilderness of de N2. U krijgt een aantal winkelcentra aan uw linkerhand. Als u bijna de bebouwing uitrijdt, ziet u een afslag naar links met 'Saasveld' erop. Deze weg neemt u en dan blijft u maar doorrijden; u rijdt vanzelf de zevenpassenweg op. Op een bepaald moment krijgt u vanzelf een afslag naar Wilderness (duurt langer dan u denkt) en weer veel verder volgt op een T-splitsing de afslag naar Hoekwill.
Voor het vervolg van de route gaat u hier linksaf richting Karatara. Na enkele kilometers krijgt u een bordje waarop naar de 800-jaar geelhoutboom wordt verwezen. Gaat u hier ook direct links en volg het pad. Na circa 1 kilometer kun je links de auto parkeren. Rechts loop je naar de boom. Als u de wandeling door het woud wilt maken, moet u wel even een vergunning meenemen. Aan de ingang, dus op kijkafstand van uw auto, staat een routebord met een houten lessenaar. Hierin ligt een boek (met pen) waarin u uw naam moet schrijven. Rangers houden zo in de gaten wie de wandeling maken en of ze er niet te lang over doen. Er is dus uiteindelijk altijd iemand die u een beetje 'in de gaten' houdt.
Blijf voor Millwood de zevenpassenweg gewoon volgen. Net voorbij Rheenendal volgt de afslag naar links voor Millwood. Ook hier gaat u weer een lang gravelpad op (na een paar honderd meter moet u aan de rechterkant opnieuw u zo'n vergunning schrijven). Eigenlijk geldt voor Zuid-Afrika altijd weer: geef niet te snel op, het komt vanzelf, maar het duurt vaak wat langer dan wij gewend zijn.

Knysna - Addo Elephant National Park: 325
Knysna - Wilderness: 35
Knysna - Oudtshoorn: 112
Knysna - Mosselbay: 112

Knysna ligt in het hart van de Tuinroute, een gebied vol regenwoud. Het klimaat is daarom zeer gematigd. In de winter liggen de temperaturen nog steeds op zo'n 19 graden, in de zomer enkele graden hoger. Wel is de regenval hoger dan in de meeste andere regio's van Zuid Afrika.
St James of Knysna

Soort: Boutique Hotel
Beoordeling: *****
Isola Bella Guest House

Soort: B&B / Guesthouse
Beoordeling: ****
Oyster Creek Lodge B&B

Soort: B&B
Beoordeling: ****
Double Dutch B&B

Soort: B&B
Beoordeling: ****
Lavender Hill Guesthouse

Soort: Guesthouse
Beoordeling: ***
Brenton View

Soort: B&B / Guesthouse
Beoordeling: ***
Bamboo, the Guesthouse

Soort: B&B / Guesthouse
Beoordeling: ***
BLISS self catering units and B&B

Soort: Vakantiehuizen & Appartementen
Beoordeling: ***
Forget-me-not B&B

Soort: B&B / Guesthouse
Beoordeling: ***
Lazy Leopard Forest Retreat

Soort: Self-catering
Beoordeling: onbekend

Fotogalerij

Zuid Afrika!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Highlights

Knysna is het hart van de Tuinroute. Ga lekker eten aan het Waterfront, wandelen in het regenwoud, varen over de lagune of shoppen in de leuke winkeltjes van het dorp.

Provincies

Zuid Afrika!