Alles over  

Matjiesfontein

Zuid Afrika > Western Cape > Central Karoo > Matjiesfontein >Rondom Matjiesfontein hangt beslist romantiek. Vraag een Zuid-Afrikaan naar dit dorp en u zult het verhaal horen over de spoorlijn, de Victoriaanse huizen maar bovenal het Lord Milner Hotel. Het witte hotel met drie kantelen oogt als een klein kasteel gelardeerd met Victoriaanse omlijsting. In feite draait het leven in Matjiesfontein rondom dit hotel dat zorgt voor toerisme en daarmee werkgelegenheid in de grote vlakke Karoo. De naam dankt het dorp aan het riet rondom het dorp waarvan matten gemaakt konden worden. Hoewel de Karoo droog oogt, is er toch voldoende water in de omgeving waardoor het de kans kreeg een pleisterplaats te worden.
De spoorlijn is cruciaal geweest in de ontwikkeling van dit dorp dat in feite uit niet meer dan een handvol gebouwen bestaat. De spoorlijn bereikte in 1878 Matjiesfontein. Een kleine vier jaar later stichtte James Douglas Logan een station en een dorp waar reizigers verversingen konden krijgen. De trein kende nog geen restauratiecoupé. Vooral de Engelse Aristocratie voelde zich tot Matjiesfontein aangetrokken: na aankomst in Kaapstad met een cruiseschip, trokken ze noordwaarts per trein naar Matjiesfontein - voor de verse en gezonde lucht! - om na enkele dagen in het statige Lord Milner Hotel verder noordwaarts te reizen of terug te gaan naar de kust. De reizigers bevonden zich in goed gezelschap; zowel Cecil Rhodes als de vader van Winston Churchill en de Zuid-Afrikaanse schrijfster Oliver Schreiner bezochten Matjiesfontein graag. Ook in onze moderne tijd is Matjiesfontein een geliefde stopplaats voor treinen als Rovos Rail & Blue Train.
In 1968 is het gehele plaatsje aangekocht door David Rawdon, een hoteleigenaar van ondermeer Lanzerac uit Stellenbosch. Hij heeft veel kosten en moeite gestoken in de restauratie van de gebouwen.

Het Lord Milner Hotel is natuurlijk een bezoekje waard als u naar Matjiesfontein afreist. Het hotel heeft een bar, coffeeshop en restaurant. Aan het begin van het dorp staat de cottage waar Oliver Schreiner haar boek heeft geschreven. Het huis is te bezichtigen. Verder treft u een klein transportmuseum aan met oldtimer auto's en treintoestellen. Het museum is op werkdagen open en vraagt een minimale entree van 5 rand. In het Marie Rawdon Museum (bij het stationsgebouw) is een klein museum ingericht met diverse voorwerpen uit de Victoriaanse tijd. Ook hier is een entree van 5 rand te betalen.

Dagelijks rijdt een rode Engelse bus door het dorp waarmee u van de ene bezienswaardigheid naar de andere vervoerd wordt. Vooral op hete dagen kan dit plezierig zijn.
Lord Milner Hotel

Soort: Lokaal
U kunt hier terecht voor: Ontbijt, Lunch, Diner

Fotogalerij

Zuid Afrika!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Provincies

Zuid Afrika!