Alles over  

Beaufort West

Zuid Afrika > Western Cape > Central Karoo > Beaufort West >Beaufort West vormt een oase in het droge en dorre landschap van de Grote Karoo. In de heuvels rondom het dorp zijn verschillende waterbronnen die sinds vroege tijden aantrekkingskracht hadden op rondtrekkende stammen en later (blanke) boeren. Het dorp heeft daardoor al vroeg een goede openbare watervoorziening gehad. Vanaf het ontstaan van het dorp rond 1820 is er een stelsel aan sloten aangelegd die voor watertoevoer zorgde naar de huizen.
Voor 1820 werd de streek bewoond door boeren die aan het begin van de 19e eeuw behoefte kregen aan meer verzorgingscentrum met winkels en een kerk. De NG kerk kocht voor het doel één van de boerderijen - Hooivlakte - op en stichtte er het administratieve hart van het dorp. Een kerk en huizen werden gebouwd, een stratenplan ontwikkeld - Beaufort West was een feit.
Een grappig feit is dat Beaufort West als eerste gemeenschap in het land een echte municipaliteitsstatus kreeg. In 1937 werd in het Kaapse Parlement een Gemeentelijke Wet aangenomen waardoor Beaufort West de eerste echte gemeente werd van de provincie - eerder dus dan Kaapstad. In 1875 werd het dorp voorzien van telegraaflijnen en in 1880 volgde de spoorlijn.

Ook het moderne Beaufort West heeft nog steeds een belangrijke functie voor de omgeving. De schapenboeren uit de streek (die soms boerderijen met 20.000 hectare bezitten) trekken naar het dorp voor inkopen of andere zaken. Door de bouw van de Beaufort-Wesdam in de Gamkarivier blijft de zo kenmerkende watervoorziening ook een belangrijk onderdeel van het dorp.

hartspecialist Barnard
Beaufort West heeft een aantal beroemde namen opgeleverd. De meest bekende is ongetwijfeld Zuid-Afrika's eerste hartchirurg Barnard. Barnard voerde als eerste ter wereld in het Groote Schuur Hospitaal van Kaapstad een hartoperatie uit. Hij is geboren en getogen in Beaufort-West. Zijn vader was predikant in de Nederduitsch Gereformeerde Kerk - een gebouw dat nu als museum dient. Barnard is in 2001 overleden en begraven in de tuin van zijn geboortehuis.

Veel mensen zullen Beaufort West echter kennen uit de liedjes van Gert Vlok Nel. Zijn liedjes hebben het dorp een bijna mytische status gegeven, vooral als tegenhanger van het snelle, jachtige en luxe leven in Kaapstad. Het leven van Gert Vlok Nel is verfilmd in 'Beautiful in Beaufort West', een film die door de VPRO in december 2006 is uitgezonden en winnaar is geworden van een Gouden Beeld.

Karoo National Park
Buiten het dorp ligt het Karoo National Park, opgericht in 1979 om de flora en fauna in dit deel van het land te beschermen. In het park leven voornamelijk (grote) troepen bokken (waaronder gemsbok, eland, gnoe en springbok), maar ook zwarte neushoorns en zebra's. Verblijf is mogelijk in de zelfcateringhuisjes die in typische Karoostijl zijn gebouwd. Het park wordt qua landschap gedomineerd door de Nuweberg (1.900 meter). De wandelroute Springbok brengt u in drie dagen en twee nachten naar de top van de berg. Kortere routes zijn er ook, zoals de Pointed- en Fossielroute. Langs deze laatste wandelroute kunt u diverse fossielen aantreffen.

Fotogalerij

Zuid Afrika!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Provincies

Zuid Afrika!