Landkaart  

Central Karoo

Zuid Afrika > Western Cape > Central Karoo >

Flash map.
Plaatsen in "Central Karoo": Beaufort West - Matjiesfontein - Prince Albert

Alles over

Central KarooDuizenden jaren lang vormde de uitgestrekte vlaktes van de Karoo het domein van groepjes jagers-verzamelaars (Khoi & Khoi San). De vlaktes van de Grote Karoo vormden ooit een moeras. Het huidige klimaat is droog en zeer warm; de vlaktes zijn droog en verlaten. Slechts 250 mm regen valt er jaarlijks in het gebied. De rivieren staan daarom het grootste deel van het jaar droog: een zandbedding met hier en daar een doringboom. De San noemden de vlaktes Karusa - een woord dat dorstig en droog land betekent. Een hard land, maar voor wie weet te overleven, een mooi land. Het is een gebied van uitzichten, vergezichten en helder licht waardoor de bergen bij daglicht in blauwe gloed ondergedompeld raken om tijdens de zonsondergang in vurig rood te kleuren. In droge tijden raakt het land zwart, maar een regenbui laat het land dankbaar opbloeien met groen wuivend gras en kleine bloemen.
Ook al lijkt de Karoo op het eerste gezicht verlaten en dor, de werkelijkheid is anders. In het centrale deel zijn meer dan 9000 plantensoorten geïdentificeerd - meer planten dan menig West-Europees land binnen de grenzen kan rekenen. De grond is rijk aan mineralen en fossielen en de rotstekeningen van San laten een rijke geschiedenis zien.
Rijdend door de vlaktes van de Karoo zult u slechts weinig dorpjes zien en hier en daar een boerderij. De boerderijen herkent u duidelijk aan de bomen die het huis en de opstallen omgeven. Vaak wordt geleefd van schapen, vooral de merinosoort, die goed tegen droogte kan. Om het land werkelijk te begrijpen, is het nodig om een aantal dagen ondergedompeld te worden in het land. Ervaar hoe het leven overdag kalm voorbij glijdt, de kleuren van bergen en grond per uur veranderen en de nacht vol sterrenpracht is. Daarna zult u de droogte en soms dorre vlaktes voor altijd anders beleven.

Architectuur
De Centrale Karoo kent veel kleine dorpjes, soms met een hele eigen architectuur, zoals de zogenaamde korbeelhuisjes rondom Williston en Cararvon. De huisjes zijn in eerste instantie als rondavel gebouwd met één deur en een raam. Vanaf staanshoogte is echter een ander type dak gebouwd dan de traditionele rondavels uit de Oostkaap of Natal. Het dak is trapsgewijs opgebouwd en aan de bovenkant bedekt met een steen. Het huisje heeft enigszins de vorm van een (ietwat hoge) bijenkorf. De hoogte van de meeste huisjes bedroeg zo'n 7,5 meter. Binnen in het huis werden altijd twee nissen gebouwd: één voor de bijbel en de zangboeken, de ander voor medicijnen.
Uitvinders van deze bouwwijze zijn twee kleurlingmannen met de mooie namen Sjieling en Gedaan. Het is bekend dat er pas na 1850 is begonnen met deze bouwwijze, maar vanwege de geheel eigen stijl komen alle korbeelhuisjes voor op de monumentenlijst.

Sterrenpracht
Liefhebbers van sterren kunnen hun hart ophalen in de Centrale Karoo. Op de meeste avonden in het jaar zult u een flonkerend uitspansel treffen gedurende de nacht. Het is niet vreemd dat in dit deel van het land het nationale observatorium staat. In Sutherland is de Suid-Afrikaanse Astronomiese Observatorium (SAAO) gevestigd dat ook toegankelijk is voor bezoekers.
De 'ster van Afrika' komt ook uit de Centrale Karoo, maar verwijst in dit geval niet naar de sterrenhemel. Deze ster is een diamant van 83,5 karaat die gevonden is in 1869 op de boerderij Zandfontein nabij Hopetown aan de Oranjeriver Er volgde een stormloop van diamantzoekers, maar jammer genoeg voor hen, werd er niet veel aan waarde gevonden. Dezelfde Oranjerivier, maar iets noordelijker bij Douglas, had een aantal jaren eerder - in 1866 - de eerste diamant opgeleverd. Op de boerderij De Kalk speelde de 15-jarige zoon met een blinkende steen die na onderzoek een 21,25 karaats diamant bleek te zijn. De diamant heeft de naam Eureka meegekregen en ligt nu in het Mijnmuseum in Kimberley.

Te doen
De kleine dorpjes van de Centrale Karoo zijn de moeite waard om te bekijken. Soms lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan, maar tussendoor treft u kleine juweeltjes zoals Carnarvon, Victoria-Wes, de Aar, Matjiesfontein en Orania, het dorp waar alleen witte Afrikaners welkom zijn. In 1991 is het dorpje aangekocht door de Afrikaner Vryheidstichting die op dat moment werd geleid door professor Carel Boshoff, de schoonzoon van H.F. Verwoerd. Oud-president Verwoerd (die overigens in het parlement is vermoord) staat bekend als de architect van de Apartheid.
Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in nationale parken als Tankwa Karoo National Park in het westelijke deel van de streek, nabij Namaqualand en het Karoo National Park bij Beaufort West.

Fotogalerij

Zuid Afrika!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Provincies

Zuid Afrika!

Interessante links