Alles over  

Paarl

Zuid Afrika > Western Cape > Cape Winelands > Paarl >Paarl is op een leuke en beeldende manier aan zijn naam gekomen. In 1657 vertok Abraham Gabemma landinwaards vanaf Kaapstad om op zoek (jacht) te gaan naar een nieuwe bron van vlees. Na een regenstorm zag hij in de verte een berg met een grote granieten rots die glinsterde als een natte Parel. Hij noemde de berg Peerleberg (in het oud-hollands: paerleberg) en het dorpje wat zich in de loop der tijd aan de voet van deze berg ontwikkelde is Paarl geworden.
Nog voordat de Hugenoten in 1688 arriveerden, 30 jaar na de ontdekking van deze vruchtbare vallei, werden er door de VOC stukken grond gegeven aan pioneers uit Kaapstad die de handen goed uit de mouwen hebben gestoken. In 1699 werd bijvoorbeeld de 1e watermolen in gebruik genomen. In 1805 is de, inmiddels nogal bekende, Strooidak-kerk in gebruik genomen. Dit is de oudste kerk in Zuid-Afrika die vandaag de dag nog steeds in gebruik is.

Oude Pastorie
De oude Pastorie (onder de toren kerk) is een van de grootste schatten van Paarl op het gebied van architectuur. In 1937 is het gekocht door de Gemeente ter viering van het 250 jarig jubileum van de aankomst van de Hugenoten. Nu is dit het Paarl Museum, waar een interesante collectie oude Kaap-Hollandse meubels en een verzameling koper en zilverwerk. De oude Pastorie is oorspronkelijk gebouwd om tussen 1715 en 1872 de 11 predikanten van de Strooidak kerk te huisvesten. Het gebouw is toen verkocht aan de familie Thom en het werd gebruikt als kosthuis voor de jongens van het Paarl Gymnasium tot het in 1924 weer werd verkocht aan de gemeenteraad. In 1939 is het gebouw gerenoveerd en opende zijn deuren voor het eerst als Hugenoten Museum. In 1969 werd de naam veranderd naar Oude pastorie Museum en in 1995 is het omgedoopt tot zijn huidige naam, het Paarl Museum. Het museum huisvest een uitgebreide collectie oude boeken, antiquiteiten en documenten en foto's wat een goed beeld geeft van de ontwikkeling van het dorp Paarl en z'n culturele diversiteit. Het museum ligt in Mainstreet en is van maandag tot vrijdag geopend tusssen 9.00 en 17.00. Telefoon 021 8722651. Toegangsprijs is R 5,- voor volwassen. Bent u ouder dan 65 of student, dan wordt slechts om een bijdrage gevraagd.

KWV
Paarl is ook trots op het feit dat het hoofdkwartier van de Co-operative South African Wine Growers Association, plaatselijk beter bekend als KWV, hier huist. De KWV was de eerste wijncoöperatie in Zuid-Afrika. Eind jaren '90 is de organisatie geprivatiseerd, maar Zuid-Afrika dankt haar internationale faam op wijngebied grotendeels aan KWV. Veel van de KWV-wijnen hebben internationale erkenning gekregen. KWV is daarnaast ook bekend om haar brandy. Hoewel de eigenlijk destilleerderij in Worcestor staat, organiseert KWV Paarl wel brandyproeverijen waar u werkelijk uw hart kunt ophalen aan de vele soorten en de zeer uitgebreide toelichting!
Ook Paarl Vintners is een belangrijke organisatie binnen Paarl die aan de internationale bekendheid van het wijngebied heeft bijgedragen. Zo was Paarl Vintner bijvoorbeeld de oprichter van de eerste wijnroutegids in Braille, maar organiseerde ook een wijnproefcompetitie tussen medewerkers van wijnkelders.

Het Afrikaans en het Taalmonument
Paarl is het meest Afrikaanse dorp van Zuid-Afrika. In feite heeft Paarl een doorslaggevende rol gespeeld in de ontwikkeling van het Afrikaans. In 1875 is hier de Genootkap van Regte Afrikaners (GRA) ontstaan met als doel het Nederlands te vervangen door het Afrikaans. Afrikaans was al lang de lingua franca, maar het Nederlands domineerde nog altijd het schriftelijk verkeer, zowel op school, in correspondentie en natuurlijk in de kerk, waar de Statenvertaling uit de 17e eeuw op de kansel lag. De GRA is begonnen met het uitgeven van de eerste Afrikaanstalige krant, de Afrikaanse Patriot. In 1905 is de naam van het blad veranderd in Paarl Post - de naam die de krant vandaag nog steeds heeft.
Vanwege deze ontstaansgeschiedenis van het Afrikaans, is het niet zo vreemd dat juist in dit dorp het Taalmonument is gebouw. Het monuemnt is een ode aan Paarl dat zich zo sterk heeft gemaakt voor de vervanging van het Nederlands door het Afrikaans.
Het monument is niet zo moeilijk te vinden. Rijdt Paarl uit richting Stellenbosch en zodra u (bijna) de bebouwde kom achter u laat, krijgt u een afslag naar rechts die u naar het Taalmonument wijst. De weg kruipt langzaam naar boven. Entree is ongeveer 10 rand. Vanaf het monument heeft u een fantastisch uitzicht op de omgeving en kunt u bij een beetje helder weer zelfs de Tafelberg zien. Symbolisch gezien is het monument ook interessant omdat het de samensmelting laat zien van Europese taalinvloeden (waarvan het Nederlands heel belangrijk is geweest) met elementen uit zwarte talen, bruine talen (Khoi San/Khoi Khoi) en Maleisische invloeden. Al deze invloeden komen samen in een punt die naar boven reikt (open aan de bovenkant dus gevoelig voor invloeden van buitenaf) en gevoed wordt door een constante toevoer van water (symbool van doorgaande vernieuwing: het is een levende taal). De taal staat verder in verbinding met een andere punt die de symbolisering is van de Republiek van Zuid-Afrika.

Volgens sommigen is het monument een symbool van Apartheid, de politieke periode waarin Afrikaans de heersende taal was. Aan de andere kant is het monument vooral een ode aan de taal Afrikaans, een taal die zichzelf ontworsteld heeft aan het Nederlands en een geheel eigen status heeft gekregen. Op dit ogenblik is het zeker zo dat het Afrikaans als taal een moeilijke tijd doormaakt. Afrikaners worstelen met hun identiteit en weten niet goed of ze hun Afrikaans moeten opgeven voor het Engels, dan wel de strijd voor behoud moeten aangaan. Nog altijd is Afrikaans de derde taal van het land, na (Zulu) (23%) en Xhosa (18%). Afrikaans wordt door 13% als moedertaal gesproken. Het Engels neemt een 5e plaats in (na het Pedi) met 9%. Engels wordt wel veel gebruikt in de onderlinge communicatie.
In oktober 2000 is het 25-jarig bestaan van het monument gevierd met een multiraciaal en multilinguaal festival waarmee niet alleen het Afrikaans overheerste maar tevens eer werd gegeven aan de leentalen. Zuid-Afrika liet zich daar zien als de regenboognatie. Het taalmonument is dagelijks open van 08.15 tot 17.00 uur. In de zomermaanden vanaf oktober tot en met maart is het monument vier avonden per week tot 21.00 uur geopend (van dinsdag tot en met vrijdag). De ervaring leert echter ook dat de avondopenstelling zonder nadere aankondiging vervalt als het bezoekersaantal tegenvalt. Belt u daarom liever vooraf even als u uw avond bij het monument wilt besteden: 021 - 863 4809.

Wijnroute
Er zijn zoveel wijnkelders in Paarl en omgeving dat u zonder moeite zelf uw Paarl Wijnroute kunt samenstellen. Enkele Wijnkelders die u kunt bezoeken zijn;
KWV, Telefoon 021 807 3007, Main street, Wijnproeven Dagelijks om 10.00 uur, 10.30 en 14.30. Afwijkende tijden alleen volgens afspraak

Boland Kelder, Tel. 021 862 61 90, Drommedaris straat, Paarl
Avondale, Telefoon 021 863 1976, R 301 Franschoek-Paarl. Wijnproeven dagelijks van ma - za.
Fairview, Hebben altijd de Britse labour party voorzien van wijn voor al hun borrels, feesten en partijen, Fairview ligt net buiten Paarl en behalve wijn kunt u hier ook kaas proeven!. Telefoon 021 863 2450.

Zandwijk, Telefoon 021 863 2368, Pieter Hugo straat Paarl. Deze farm wordt door een joodse firma beheerd en maakt als enige kosjere wijnen. Deze worden tegenwoordig verkocht onder de naam 'Klein Drakensteijn'. Internationaal gezien was er teveel verwarring tussen de handelsnamen Zandwijk en Zandvliet.
Afrikaans Taalmuseum

Soort: Musea
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
Afrikaanse Taalmonument

Soort: Historische excursies/Monumenten
Prijs volwassenen: 25,00
Prijs kinderen: 10,00
Boschenmeer Golf Estate

Soort: Golf
Prijs volwassenen: 400,00
Prijs kinderen: Onbekend
Frixion Adventures

Soort: Avontuur
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
KWV Winetasting

Soort: Wijnproeverij
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
Nederburg Wines

Soort: Wijnproeverij
Prijs volwassenen: 15,00
Prijs kinderen: Onbekend
Pearl Valley Golf Estates

Soort: Golf
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
The Carriage Co

Soort: Diversen / Overig
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
Wineland Ballooning

Soort: Helicopter & Ballonvaarten
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
Zandwijk Wine Estate

Soort: Wijnproeverij
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
Laborie Tasting Room & Restaurant

Soort: Lokaal
U kunt hier terecht voor: Lunch
The Goatshed

Soort: Lokaal
U kunt hier terecht voor: Lunch

Fotogalerij

Zuid Afrika!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Provincies

Zuid Afrika!