Alles over  

Montagu

Zuid Afrika > Western Cape > Cape Winelands > Montagu >Komend vanaf Kaapstad vormt de Cogmanskloof het begin van de Kleine Karoo. Eenmaal door deze smalle tunnel ziet u de prachtige Langebergen oprijzen. Slechts een paar kilometer verder ligt het pittoresque Montagu, zo'n typisch Karoo-dorp met Victoriaanse en Kaaps-Hollandse huizen. Er zit een leuke 'padstal' direct aan de linkerkant als u Montagu binnenkomt en verder zult u hier leuke winkeltjes en goede restaurants treffen.
Voor wandelaars heeft Montagu overigens diverse wandeltochten te bieden, zoals de Lovers Walk en de Cogman's Kloof Trail. Niet te vergeten is het ritje met Montagu Tractor Rides dat sinds 1985 een populaire attractie is geworden. Op de protea-kwekerij worden elke woensdag en zaterdag trips georganiseerd die u per tractor naar de toppen van de Langebergen brengen. Mooie uitzichten, een beetje avontuur en de bijzondere protea maken deel uit van deze toer.
Montagu is binnen Zuid-Afrika vooral bekend om de muscadel, een zoete (dessert) wijn die ook internationaal bekendheid geniet.

10 bezienswaardigheden die je moet bezoeken:

 • 1. Huur een fiets + fietsroutes bij bijvoorbeeld The Cottage-winkel en fiets bijvoorbeeld naar Klein Pietie Patats (26 km) of naar Ouberg Bop (43 km).
 • 2. Pas op.. Wat?. Twee waarschuwingsborden in de Badstraat zijn zeer de moeite waard om een stop te maken. De familie Preston heeft hier 2 pas-op borden geplaatst om auto's te waarschuwen dat hier katten rondlopen. Kort nadat in 1995 een van hun dierbare katten in de straat is aangereden zijn deze borden hier gekomen.
 • 3. Rachel Keet. Neem een kijkje het hoofdmuseum van Montagu. In de kerk kun je hier de spullen van Rachel Keet bekijken. Rachel was de eerste voedvrouw van Montagu. Zij had bijvoorbeeld 2 verschillende soorten hoofdkapjes, een zwarte voor als een baby dood was geboren en een witte voor als een baby gezond was geboren. Verder staan er ook snorkoppies. Dit zijn porseleinen kopjes die voorkomen dat een man z'n snor niet in de thee komt tijdens het drinken. Een bijzonder museum.
 • 4. Kanonkop. Ga naar het einde van de Kohlerstraat. Hier ziet u een kanon staan die in 1988 uit de zee bij Simonstad is gehaald. Hier had het al meer dan 200 jaar op de bodem gelegen. Buiten dit bijzondere kanon heeft u vanaf deze plek ook en prachtig uitzicht over de stad en over Kogmanskloof.
 • 5. Op die top. Stop bij de Kogmansklooftunnel om lekker te picknicken. De Kogmansklooftunnel is in 1879 gebouwd om de gevaarlijke pas veiliger te maken. Neem na de picknick een kijkje in het fort bij de tunnel die gebouwd is tijdens de Anglo-Boere oorlog.
 • 6. Vogels spotten. Over meer dan 52 verschillende vogelsoorten kunt u bezichtigen bij de Leiwaterdam op de hoek van Bad- em Barrystraat. In één grote boom leven de vogels gemoedelijk naast elkaar en maken er één groot fluitspel van. Verkrijg bij het toerisme bureau in Montagu meer informatie over hoe bij de Leiwaterdam te komen.
 • 7. warmwaterbron. Wandel de 2,2 km route door de Badskloof naar de warmwaterbron. Vanaf dit punt kunt u goed zien hoe eeuwen geleden de rotswanden tegen elkaar aan hebben gezeten. Toets hier ook meteen even het geluid van de echo door heel hard "Hallooo" te roepen. Het toegangskaartje van de kloof kunt u verkrijgen bij de Ou Meul in Montagu-west.
 • 8. Jouberthuis. Bezoek het Jouberthuis en loop in de voetsporen van de schrijver Antji Krog en de Franse actice Juliette Binoche. Deze twee beroemdheden hebben al voor u dit museum bezocht en achter de voordeur van het huis pronkt dan ook hun foto's. In het museum zal de gids u laten zien en vertellen wat Pieter Gideon Joubert allemaal voor onwettige handelingen uitgehaald heeft.
 • 9. Arts & Craft route. Verkrijg bij de toerisme bureau van Montagu een folder over de Arts & Craft route van Montagu. Zo kunt u bijvoorbeeld langs gaan bij Yvonne Baay. Zij is een Nederlandse die in 1993 naar Montagu is gekomen en zij maakt teddyberen en andere zachte speelgoed. Elk speelgoed wat ze maakt is uniek en in haar kast prijkt een certificaat dat ze de eerste prijs gewonnen heeft in Robertson met haar speelgoed. Het bijzondere aan haar speelgoed is dat ze zijde gebruikt van de cocon van de Molopo rups.
 • 10. Natuurtuin In de natuurtuin van Montagu vindt u de grootste verzameling van verschillende soorten planten van Afrika. Wandel hier rustig rond en geniet van de flora en fauna.

 • Route 62
  Montagu maakt deel uit van de Route 62 - een route die loopt vanaf Tulbagh naar Uniondale langs de R 60 en R62. De weg leidt u van de vruchtbare wijnvelden langzamerhand naar de drogere delen van de kleine Karoo, Deze route vormt beslist de mooiste route tussen de Kaap en omgeving Oudtshoorn.
  7 Church Street

  Soort: Boutique Guesthouse
  Beoordeling: ****
  Four Oaks & Templetons Restaurant

  Soort: Internationaal
  U kunt hier terecht voor: Lunch, Diner
  Route 62 Farmstall & Restaurant

  Soort: Lokaal
  U kunt hier terecht voor: Ontbijt, Lunch

  Fotogalerij

  Zuid Afrika!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

  Nieuwsbrief

  Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

  U bevindt zich hier:

  Highlights

  Kijk hier voor meer informatie over Route 62

  Provincies

  Zuid Afrika!