Alles over  

Franschhoek

Zuid Afrika > Western Cape > Cape Winelands > Franschhoek >Voor culinair genieten in de wijnstreek is Franschoek 'the-place-to-be'. Gelegen in een vallei en omringd door bergen is Franschhoek uitgegroeid tot de culinaire hoofdstad van Zuid-Afrika. Uit de top 100 lijst zijn 8 restaurants in Franschhoek gevestigd. De hoofdstraat van dit knusse dorp is ook nog eens vol met restaurantjes en terrasjes. Tenslotte laten ook de guesthouses zich niet onbetuigd en bieden vaak kwalitatief goede maaltijden en comfortabele tot luxe kamers. Voeg daarbij de mooie omgeving (wijnranken op de flanken van de heuvels!), het heerlijke klimaat en Franschhoek is een fantastische plaats om een enkele dagen relaxed te vertoeven.
Het is niet moeilijk om uw weg in Franschhoek te vinden. Het plaatsje, gesticht door Franse Hugenoten vanaf 1687, is eigenlijk maar vanaf 2 aanrijroutes bereikbaar. Vanaf Paarl of Stellenbosch leidt de R 45 het dorp in langs mooie wijnfarms als l' Ormarins, La Motte en Grande Provence. Op deze farms kunt u vaak aan een wijnproeverij deelnemen of lekker lunchen. Zie hiervoor het tabblad excursies.
Aan de andere kant van het dorp komt de R 45 binnen via de Franschhoekpas die deel uitmaakt van de prachtige Vierpassenroute. De weg over deze Franschoekpas is gebouwd langs de sporen die migrerende kuddes wild hebben getrokken in vroegere tijden toen het pad bekend stondals Olifantspad. Vooral de verandering in vegetatie is opvallend. Op de pas zelf domineert vooral fynbos en bloeien volop protea's. In de wintermaanden kan hier veel regen vallen. Eenmaal op de top boven de vallei waarin het dorp ligt, verandert het landschap naar liefelijke wijnvelden. Voor de sportieveling heeft de pas ook wat te bieden, want naar de top van deze pas kan vanuit het dorp gelopen worden via een ongeveer 2 kilometer lange klim. Het pad loopt nog zo'n 10 kilometer door richting Villiersdorp (Cats se pad- wandelroute). Onder het kopje routes kunt u meer informatie over de gehele Vierpassenwegroute vinden.

Hugenoten
In het dorp is de Franse invloed nog duidelijk herkenbaar. Allereerst natuurlijk in de naam van het dorp zelf dat afstamt van de samenstelling Fransche Hoek - de hoek waar de VOC de Franse Hugenoten naartoe liet vertrekken om hun farms op te bouwen. Het is dan ook niet vreemd dat onder de bewoners van het dorp nog veel van oorsprong Franse achternamen te herkennen zijn zoals Du Toit en Villiers.
De Hugenoten werden in eigen land tijdens de 17e eeuw vervolgd en vluchtten in grote getalen naar het protestantse Nederland. Midden in het dorp ligt het Hugenoten Museum en het Hugenoten Monument. Het monument bestaat uit een bouwwerk van drie bogen van elk 12 meter hoog die de Heilige Drie-eenheid symboliseren. Voor de boog staat een vrouw met haar voeten op Frankrijk. In haar handen heeft ze een bijbel en gebroken ketting waarmee (het verlies van) vrijheid van geloof wordt gesymboliseerd. In het musuem naast het monument zijn diverse voorwerpen uit de afgelopen eeuwen te zien, zoals een Statenbijbel uit 1636. In juli vindt jaarlijks het Bastille Festival plaats, natuurlijk met talloze Frans getinte activiteiten.

Wijn
In en rondom Franschoek wordt volop wijn verbouwd. Er zijn dan ook talloze wijnboerderijen. Eén van de bekendste wijnlandgoederen is Boschendal. Dit ligt echter niet in Franschoek zelf, maar tussen Franschoek en Stellenbosch, in de Dwarsrivier Vallei. Rijdt hiervoor de R 45 richting Stellenbosch en ga zo'n 15 kilometer buiten het dorp linksaf richting Stellenbosch/Pniël. Na circa 2 kilometer ziet u Boschendal aan uw linkerhand. Het landgoed - eigendom van de American Anglo groep - kijkt uit op het Groot Drakensteijngebergte en heeft naast een restaurant (lekkere lunches) en wijnproeverij ook een leuke kruidentuin en museum. In de kamers van dit grote landhuis is een snufje van de geschiedenis terug te vinden.
In totaal liggen er 45 wijnfarms in en rondom Franschoek waarvan de meeste toegankelijk zijn voor proeverijen en zogenaamde keldertoeren waarbij u uitleg krijgt over het wijnmaakproces en de diverse type druiven. Op veel farms worden lunches verzorgd waarbij in de zomer vaak picknicklunches worden aangeboden. Kijkt u op het tabblad excursies en eetgelegenheden en stel een leuke route rondom Franschoek samen.

De vierpassenweg bestaat uit de Franschhoekpas, Viljoenspas, Sir Lowry pas en Helshoogtepas.
Iets buiten Franschhoek begint de prachtige Franschhoek Pass, onderdeel van de Vier-passenweg. Als u deze passen wilt zien neemt u vanaf Franschhoek de R321 richting Villiersdorp / Grabouw.
De weg over deze pas is gebouwd langs de sporen die migrerende kuddes wild hebben getrokken in vroegere tijden. Vroeger bestond het pad bekend als Olifantspad. Vooral de verandering in vegetatie is opvallend.
Naar deze pas kan vanuit het dorp ook gelopen worden (ongeveer een 2 kilometer lange klim). Het pad loopt nog zo'n 10 kilometer door richting Villiersdorp (Cats se pad- wandelroute).
Eenmaal op de R 32 gaat u rechts over de Theewaterskloofdam en de Viljoenspas richting Grabouw.

  • Informatiecentrum, Hugenotenstraat 70. Telefoon: 021 - 876 3603
  • Medicare: 021 - 876 4316
La Providence

Soort: Guest Farm
Beoordeling: *****
Centre-Ville Guest House

Soort: B&B / Guesthouse
Beoordeling: ****
Graham Beck Wines

Soort: Wijnproeverij
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
Hiking @ Mont Rochelle

Soort: Wandelen, fietsen, quadbikes & segway
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
Allora Ristorante

Soort: Internationaal
U kunt hier terecht voor: Lunch, Diner
Bouillabaisse Seafood Restaurant

Soort: Vis
U kunt hier terecht voor: Lunch, Diner
Dieu Donné Restaurant

Soort: Internationaal
U kunt hier terecht voor: Lunch, Diner
Klein Genot Restaurant

Soort: Lokaal
U kunt hier terecht voor: Diner
Le Bon Vivant

Soort: Internationaal
U kunt hier terecht voor: Lunch, Diner
Residence Klein Oliphantshoek Restaurant

Soort: Lokaal
U kunt hier terecht voor: Onbekend
Rickety Bridge Restaurant in the Vines

Soort: Lokaal
U kunt hier terecht voor: Lunch, Diner
The French Connection

Soort: Frans
U kunt hier terecht voor: Lunch, Diner
The Riverside

Soort: Onbekend
U kunt hier terecht voor: Onbekend

Fotogalerij

Zuid Afrika!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Highlights

Franschoek is de culinaire hoofdstad van Zuid-Afrika met 8 restaurants die tot de top 100 behoren.

Provincies

Zuid Afrika!

Interessante links