Alles over  

Ngwenya

Zuid Afrika > Swaziland > Swaziland - Streken > Ngwenya >Deze plaats vormt de drukste grensovergang van Swaziland naar Zuid-Afrika v.v. De zogeheten Oshoek/Ngwenya border is bereikbaar via 16 kilometer nieuw aangelegde snelweg. De plaats Ngwenya zelf is de thuisbasis van de beroemde glasfabriek en heeft meerdere winkels waar handgemaakte souvenirs aangeboden worden. Eén van de interessante bezienswaardigheden van deze plaats is de Ngwenya Mountain. Hier vindt men de oudste mijn ter wereld die maarliefst 43,000 jaar oud is. Men zegt hier dat de berg lijkt op een luierende krokodil, vandaar ook de naam Ngwenya, wat krokodil betekent in het siSwati, de oorspronkelijke taal van Swaziland. De bosjesmannen gebruikten de erts uit de mijnen om op lichamen en voorwerpen te smeren als een teken van vruchtbaarheid, kuisheid en heiligheid. Uit deze mijnen zijn later vele archeologische opgravingen gedaan waarbij vele voorwerpen gevonden zijn.

Naast de oude mijn is er ook een enorme canyon, omgeven door de imposante heuvels van Malolotja. Ondanks het feit dat de mijnen niet meer in bedrijf zijn, blijven ze een bezienswaardigheid.

 • Mlilwane Nature Reserve: Het Mlilwane Wildlife Sanctuary is een van de Big Game Parks van Swaziland. Ted Reilly begon op zijn boerderij dit eerste natuurreservaat in Swaziland, met als doel de wildstand te beschermen en uitgestorven wild opnieuw te introduceren. Het ging in 1964 open voor publiek.
  Er leven ondermeer buffels, giraffes, nijlpaarden, luipaarden, zebra's en tal van antilopen zoals koedoes, blesbokken en nyala's. Er is een mooie wandeling van 2 tot 2,5 uur die de moeite waard is.
 • Malolotja Nature Reserve: Dit Natuurreservaat is het grootste park van Swaziland. Hier vindt u een keur aan wild, vogels, vissen en andere flora en fauna. Dit park heeft vele activiteiten te bieden zoals wandelpaden en wandelroutes. In dit park ligt ook de hoogste waterval van Swaziland. Er zijn diverse mogelijkheden voor accommodatie zoals een camping en hutjes.
 • Maguga Area / Maguga Dam: Ten zuiden van Pigg's Peak ligt het Maguga gebied. Dit gebied is interessant vanwege landbouwactiviteiten. De Maguga Dam is een enorme ontwikkeling aan de Komati Rivier. Hierdoor is het mogelijk om irrigatiesystemen aan te leggen en zo te zorgen dat er een vooruitgang is in het verbouwen van producten. Er zijn diverse wegen in deze omgeving die prachtig zijn om te rijden.
 • Pigg's Peak: werd in 1884 gesticht door de goudzoeker William Pigg. Het plaatsje heeft een kleine markt en een klein handwerkcentrum. Onder meer bij Tintsaba crafts en Tekwane crafts kunt u mooie dingen kopen. Ten noorden ervan liggen de mooie Poponyana-watervallen.
 • Ezulwini Vallei: Ezulwini Vallei is een prachtige groene vallei van ongeveer 20 kilometer, die vanuit de hoofdstad min of meer de loop van de Mbabanerivier volgt. De naam Ezulwini betekent vallei van de hemel'.
  Lobamba is de plaats waar de residentie van de koninklijke familie is. Hier staat ook het parlement. In Lobamba vinden jaarlijks de Incwala-ceremonies en de rietdans plaats. Het kleine nationale museum (naast het parlementsgebouw, vlak bij de hoofdweg tussen Mbabane en Manzini) heeft een mooie verzameling cultuurhistorisch materiaal. Naast het museum staat een aantal traditionele bijenkorfhutten opgesteld. Van de hoofdweg naar Manzini loopt een zijweg naar Malkerns. Hier staat de bij toeristen zeer geliefde fabriek van de Swazi Candles, waar prachtige kaarsen in allerlei kleuren en vormen worden gemaakt. Bij 'Tishweshwe Crafts' kunt u terecht voor bijvoorbeeld rieten manden en matten.

 • Mkhaya Game Reserve: Het Mkhaya Game Reserve is een particulier wildreservaat, met als belangrijkste doel de bescherming van bedreigde diersoorten, zoals de witte en zwarte neushoorn. Mkhaya is een van de laatste gebieden ter wereld waar de witte en zwarte neushoorn op een plaats samen leven. Het reservaat wordt gesteund door internationale natuurorganisaties waaronder het Wereld Natuur Fonds. Met veel succes heeft het park de neushoornpopulatie doen groeien.
  Het reservaat speelt dus een belangrijke rol in de natuurbescherming in Zuidelijk Afrika en heeft al een aantal belangrijke resultaten geboekt. Zo zijn de rangers op verschillende plaatsen actief geweest op dieren die daar uitgestorven waren te herintroduceren. Mkhaya doet er dan ook alles aan om de neushoorn en alle andere bedreigende dieren die in dit reservaat leven te beschermen.
  Omdat Mkhaya zwaar wordt bewaakt is het voor veel dieren een veilige thuishaven geworden. Er komen behalve de witte en zwarte neushoorn ook de olifant, de Roan antilope, de tsessebe antilope, giraffe, buffel, nijlpaard, krokodil voor maar ook leven er grote roofdieren zoals het luipaard en de hyena. De zware bewaking heeft er overigens wel toe geleid dat zelf rijden in Mkhaya niet wordt toegestaan; een gamedrive mag alleen onder begeleiding van een ranger. Vooraf reserveren wordt aangeraden via (+268) 528 3943.
  Houdt u er rekening mee dat de dagtouren om 10 uur beginnen bij het ontmoetingspunt Phuzamoya. Om 16.00 uur wordt u weer terug gebracht. Lunch is inbegrepen. Kosten: 475 rand (2009). Kinderen onder 7 jaar kunnen niet mee op safari.
 • Swazi Candles: Eén van de bekende producten die in Swaziland geproduceerd wordt is de kaars. Kaarsen in alle kleuren en vormen worden hier nog met de hand gemaakt. Neemt u een kijkje bij het productieproces. Uiteraard is er ook een leuke winkel waar de indproducten als souvenir gekocht kunnen worden. Swazi Candels, PO Box 172, Malkerns, Swaziland. Tel: (+268) 528 3219, Fax: (+268) 528 3135

 • Rosecraft: Weverij waar verschillende artikelen vervaardigd worden zoals shawls, tapijten, kussenhoezen en dekens. Hier kunt u bekijken hoe het weven in zijn werk gaat. U kunt deelnemen aan het weven in de mountain-top workshop. Tel (+268) 550 4384. Geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 16.00 uur. U dient van tevoren te reserveren. Voor meer informatie kunt u kijken op www.swazirosecraft.com.


 • Ngwenya - Nelspruit (Za) 200 km
 • Ngwenya - St Lucia (Za) 350 km

 • Ngwenya - Piet Retief (Za) 140 km

 • Ngwenya - Big Bend (Swa) 130 km
 • Ngwenya - Pigg's Peak (Swa) 60 km

 • Ngwenya - Ezulwini Valley (Swa) 35 km

Ziekenhuizen:
 • Impolo Clinic, Manzini Tel: (+268) 505-7301
 • Mkhaya Clinic, Manzini Tel: (+268) 505-5339
 • Raleigh Fitkin Hospital Manizini Tel: (+268) 505-2211
 • Medisun Clinic, Ezulwini Tel: (+268) 416-2800
 • Mbabane Clinic: Tel: (+268) 404-2423
 • Mbabane Government Hospital Tel: (+268) 4042-111
 • Nhlangano Health Care Centre: Tel: (+268)207-8421
 • Pigg's Peak Government Hospital: Tel: (+268) 437-1111
 • Siteki Good Shepherd Hospital: Tel: (+268) 343-4133

Brandweer / noodgevallen: 933
Politie / noodgevallen: 999

Tourism Offices:
 • Ngweya/Oshoek Border: Tel (+268) 442 4206
 • Swazi Plaza: Tel (+268) 404 2531
 • Matenga Craft Center: Tel (+268) 416 2180
Ngwenya Glasfabriek

Soort: Kunst & Cultuur
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
Ngwenya Mine

Soort: Historische excursies/Monumenten
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend

Fotogalerij

Zuid Afrika!

 • Inzoomen
 • Inzoomen
 • Inzoomen
 • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Highlights

Bezoek de oudste mijn ter wereld in de bergen van Ngwenya en kom alles te weten over de geschiedenis van de mijnen en de mijnwerkers.

Provincies

Zuid Afrika!