Alles over  

Mlilwane Wildlife Sanctuary

Zuid Afrika > Swaziland > Swaziland - Streken > Mlilwane Wildlife Sanctuary >Het Mlilwane Wildlife Sanctuary is één van de Big Game Parks van Swaziland. Ted Reilly begon op zijn boerderij dit eerste natuurreservaat in Swaziland, met als doel de wildstand te beschermen en uitgestorven wild opnieuw te introduceren. Het ging in 1964 open voor publiek. Er leven ondermeer buffels, giraffes, nijlpaarden, luipaarden, zebra's en tal van antilopen zoals koedoes, blesbokken en nyala's. Het ruim 4.500 hectare park ligt tussen Mbabane en Manzini en biedt een heuvelachtig landschap in het noorden en graslanden in het zuiden. De graslanden lopen uit in het Nyonyane Gebergte met de 'executie-rots' - de plaats waar Swazikoningen hun oordeel velden over ongehoorzame onderdanen. De koninklijke familie heeft in dit deel tevens haar familiegraf. Verder zijn er talrijke bushman rotstekeningen gevonden. Achter de bergen ligt Mantenga waterval. In het park zijn diverse activiteiten mogelijk zoals wandelsafari's, jeepsafaris en ritten te paard of met een mountainbike. Accommodatie is beschikbaar in het koloniale guesthouse Reilly's Rock Hilltop Lodge, in het eenvoudige restcamp met hutten, de Sondzela Backpackers Lodge, of de twee Beehive Villages: rondavels met rieten dak gebouwd als traditionele Swazi-dorpen. In het restcamp is een restaurant aanwezig, het Hippo Haunt Restaurant. Verder vindt u hier een bezoekerscentrum met informatie over de Swazilcultuur en de strijd tegen neushoornstropers. Bij entree van het park dient u toegang te betalen: u bent in een nationaal park. Tenslotte biedt Millwane de mogelijkheid om met een gids een buurdorp te bezoeken. In deze Swazi Homestead ontmoet u Inkhosikati, een vrouwelijk hoofd.

 • Malolotja Nature Reserve: Dit Natuurreservaat is het grootste park van Swaziland. Hier vindt u een keur aan wild, vogels, vissen en andere flora en fauna. Dit park heeft vele activiteiten te bieden zoals wandelpaden en wandelroutes. In dit park ligt ook de hoogste waterval van Swaziland. Er zijn diverse mogelijkheden voor accommodatie zoals een camping en hutjes.
 • Maguga Area / Maguga Dam: Ten zuiden van Pigg's Peak ligt het Maguga gebied. Dit gebied is interessant vanwege landbouwactiviteiten. De Maguga Dam is een enorme ontwikkeling aan de Komati Rivier. Hierdoor is het mogelijk om irrigatiesystemen aan te leggen en zo te zorgen dat er een vooruitgang is in het verbouwen van producten. Er zijn diverse wegen in deze omgeving die prachtig zijn om te rijden.
 • Pigg's Peak: werd in 1884 gesticht door de goudzoeker William Pigg. Het plaatsje heeft een kleine markt en een klein handwerkcentrum. Onder meer bij Tintsaba crafts en Tekwane crafts kunt u mooie dingen kopen. Ten noorden ervan liggen de mooie Poponyana-watervallen.
 • Ezulwini Vallei: Ezulwini Vallei is een prachtige groene vallei van ongeveer 20 kilometer, die vanuit de hoofdstad min of meer de loop van de Mbabanerivier volgt. De naam Ezulwini betekent vallei van de hemel'.
  Lobamba is de plaats waar de residentie van de koninklijke familie is. Hier staat ook het parlement. In Lobamba vinden jaarlijks de Incwala-ceremonies en de rietdans plaats. Het kleine nationale museum (naast het parlementsgebouw, vlak bij de hoofdweg tussen Mbabane en Manzini) heeft een mooie verzameling cultuurhistorisch materiaal. Naast het museum staat een aantal traditionele bijenkorfhutten opgesteld. Van de hoofdweg naar Manzini loopt een zijweg naar Malkerns. Hier staat de bij toeristen zeer geliefde fabriek van de Swazi Candles, waar prachtige kaarsen in allerlei kleuren en vormen worden gemaakt. Bij 'Tishweshwe Crafts' kunt u terecht voor bijvoorbeeld rieten manden en matten.

 • Mkhaya Game Reserve: Het Mkhaya Game Reserve is een particulier wildreservaat, met als belangrijkste doel de bescherming van bedreigde diersoorten, zoals de witte en zwarte neushoorn. Mkhaya is een van de laatste gebieden ter wereld waar de witte en zwarte neushoorn op een plaats samen leven. Het reservaat wordt gesteund door internationale natuurorganisaties waaronder het Wereld Natuur Fonds. Met veel succes heeft het park de neushoornpopulatie doen groeien.
  Het reservaat speelt dus een belangrijke rol in de natuurbescherming in Zuidelijk Afrika en heeft al een aantal belangrijke resultaten geboekt. Zo zijn de rangers op verschillende plaatsen actief geweest op dieren die daar uitgestorven waren te herintroduceren. Mkhaya doet er dan ook alles aan om de neushoorn en alle andere bedreigende dieren die in dit reservaat leven te beschermen.
  Omdat Mkhaya zwaar wordt bewaakt is het voor veel dieren een veilige thuishaven geworden. Er komen behalve de witte en zwarte neushoorn ook de olifant, de Roan antilope, de tsessebe antilope, giraffe, buffel, nijlpaard, krokodil voor maar ook leven er grote roofdieren zoals het luipaard en de hyena. De zware bewaking heeft er overigens wel toe geleid dat zelf rijden in Mkhaya niet wordt toegestaan; een gamedrive mag alleen onder begeleiding van een ranger. Vooraf reserveren wordt aangeraden via (+268) 528 3943.
  Houdt u er rekening mee dat de dagtouren om 10 uur beginnen bij het ontmoetingspunt Phuzamoya. Om 16.00 uur wordt u weer terug gebracht. Lunch is inbegrepen. Kosten: 475 rand (2009). Kinderen onder 7 jaar kunnen niet mee op safari.
 • Swazi Candles: Eén van de bekende producten die in Swaziland geproduceerd wordt is de kaars. Kaarsen in alle kleuren en vormen worden hier nog met de hand gemaakt. Neemt u een kijkje bij het productieproces. Uiteraard is er ook een leuke winkel waar de indproducten als souvenir gekocht kunnen worden. Swazi Candels, PO Box 172, Malkerns, Swaziland. Tel: (+268) 528 3219, Fax: (+268) 528 3135

 • Rosecraft: Weverij waar verschillende artikelen vervaardigd worden zoals shawls, tapijten, kussenhoezen en dekens. Hier kunt u bekijken hoe het weven in zijn werk gaat. U kunt deelnemen aan het weven in de mountain-top workshop. Tel (+268) 550 4384. Geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 16.00 uur. U dient van tevoren te reserveren. Voor meer informatie kunt u kijken op www.swazirosecraft.com.


 • Milwane Nature Reserve - Nelspruit (Za) 225 km
 • Milwane Nature Reserve - St Lucia (Za) 350 km

 • Milwane Nature Reserve - Piet Retief (Za) 90 km

 • Milwane Nature Reserve - Big Bend (Swa) 120 km
 • Milwane Nature Reserve - Pigg's Peak (Swa) 80 km

 • Milwane Nature Reserve - Ezulwini Valley (Swa) 10 km

Ziekenhuizen:
 • Impolo Clinic, Manzini Tel: (+268) 505-7301
 • Mkhaya Clinic, Manzini Tel: (+268) 505-5339
 • Raleigh Fitkin Hospital Manizini Tel: (+268) 505-2211
 • Medisun Clinic, Ezulwini Tel: (+268) 416-2800
 • Mbabane Clinic: Tel: (+268) 404-2423
 • Mbabane Government Hospital Tel: (+268) 4042-111
 • Nhlangano Health Care Centre: Tel: (+268)207-8421
 • Pigg's Peak Government Hospital: Tel: (+268) 437-1111
 • Siteki Good Shepherd Hospital: Tel: (+268) 343-4133

Brandweer / noodgevallen: 933
Politie / noodgevallen: 999

Tourism Offices:
 • Ngweya/Oshoek Border: Tel (+268) 442 4206
 • Swazi Plaza: Tel (+268) 404 2531
 • Matenga Craft Center: Tel (+268) 416 2180
Beehives Village

Soort: Restcamps & Campings
Beoordeling: **
Lontweni

Soort: Restcamps & Campings
Beoordeling: onbekend
Reilly's Rock

Soort: Safari Lodge & Luxe Tenten
Beoordeling: onbekend

Fotogalerij

Zuid Afrika!

 • Inzoomen
 • Inzoomen
 • Inzoomen
 • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Highlights

Geniet van de mooie natuur in het Mlilwane Nature Reserve. U kunt op vele manieren op safari, wat dacht u van wildspotten vanaf een paard? In 2013 worden sinds lange tijd weer regelmatig luipaarden gezien.

Provincies

Zuid Afrika!