Alles over  

Ezulwini

Zuid Afrika > Swaziland > Swaziland - Streken > Ezulwini >Thema's: Cultuur, Meet the locals, Natuur, Safari, Shoppen

Ezulwini is de plaats met de meeste naamsbekendheid binnen Swaziland. De groene route door de Ezulwini Vallei volgt de oude route tussen Mbabane en Manzini en biedt allerlei attracties. Vooral het houtsnijwerk is bekend geworden. Dat wordt verkocht bij talloze kraampjes langs de weg. Hotels, lodges, restaurants, natuurparken en golfbanen zetten hun eigen luister bij.
Zeker zo boeiend is het altijd mooie natuurschoon van de vallei die ligt aan de voet van Malagwane Hills en wordt overschaduwd door twee puntige rotsen die door de Engelse schrijver J. Rider Haggard Sheba's Breasts zijn genoemd. In de jaren '80 van de 19e eeuw reisde hij geregeld in het gebied. De rotsen inspireerden hem zijn romans over koning Salomo en de Ethiopische koningin Sheba te schrijven. Naar zeggen is de locatie van zijn roman 'King Solomon's Mines' gebaseerd op het gebied rondom Sheba's Breasts.
Een andere belangrijke rots is Execution Rock. De rots diende in vroeger tijd als executieplaats voor misdadigers en overtreders. Zij moesten zelf van de rots afspringen, al hadden ze soms een handje nodig. Tegenwoordig biedt de rots natuurschoon en torent hoog uit boven Gables Shoppingcentrum.

Natuurparken
Het Mlilwane Wildlife Sanctuary is het meest bekende park binnen Swaziland dat behoort tot de nationale organisatie Big Game Parks. Oorspronkelijk was op het grondgebied een boerderij gevestigd, maar eigenaar Ted Reilly besloot de grond te gaan gebruiken als natuurreservaat, met als doel de wildstand te beschermen en uitgestorven wild opnieuw te introduceren. Mlilwane is daardoor het oudste park in Swaziland en is in 1964 open gegaan voor publiek. Er leven ondermeer buffels, giraffes, nijlpaarden, luipaarden, zebra's en tal van antilopen zoals koedoes, blesbokken en nyala's. Er is een mooie wandeling van 2 tot 2,5 uur die de moeite waard. Overnachten is mogelijk in diverse type accommodatie.
Mantenga Nature Reserve ligt niet ver van Mlilwane en biedt diverse mogelijkheden tot wandeltochten, ondermeer naar de 95 meter hoge waterval in het reservaat. De waterval is de hoogste binnen Swaziland. Binnen het 720 hectare park ligt een authentieke kraal die dagelijks te bezoeken is. Naast informatie over het traditionele Swazi-leven wordt twee keer per dag een dansvoorstelling uitgevoerd.

Lobamba, de koninklijke kraal
Niet ver van Mlilwane, 1,5 kilometer vanaf Gables Shoppingcentre, ligt de toegang tot Lobamba, de koninklijke kraal die beschouwd wordt als het spirituele hart van het koninkrijk. Naast de hoofdingang van Mlilwane ligt de ingang tot Eludzidzini, het paleis van de koningin-moeder. In dit paleis wordt jaarlijks in de september maand de Umhlanga rietdans gehouden en in december de spirituele en heilige Incwala ceremonie. Koning Mswati III houdt vaak audiƫnties in het paleis van zijn moeder waarin hij het volk raadpleegt.

 • Mlilwane Nature Reserve: is.
 • Malolotja Nature Reserve: Dit Natuurreservaat is het grootste park van Swaziland. Hier vindt u een keur aan wild, vogels, vissen en andere flora en fauna. Dit park heeft vele activiteiten te bieden zoals wandelpaden en wandelroutes. In dit park ligt ook de hoogste waterval van Swaziland. Er zijn diverse mogelijkheden voor accommodatie zoals een camping en hutjes.
 • Maguga Area / Maguga Dam: Ten zuiden van Pigg's Peak ligt het Maguga gebied. Dit gebied is interessant vanwege landbouwactiviteiten. De Maguga Dam is een enorme ontwikkeling aan de Komati Rivier. Hierdoor is het mogelijk om irrigatiesystemen aan te leggen en zo te zorgen dat er een vooruitgang is in het verbouwen van producten. Er zijn diverse wegen in deze omgeving die prachtig zijn om te rijden.
 • Pigg's Peak: werd in 1884 gesticht door de goudzoeker William Pigg. Het plaatsje heeft een kleine markt en een klein handwerkcentrum. Onder meer bij Tintsaba crafts en Tekwane crafts kunt u mooie dingen kopen. Ten noorden ervan liggen de mooie Poponyana-watervallen.
 • Ezulwini Vallei: Ezulwini Vallei is een prachtige groene vallei van ongeveer 20 kilometer, die vanuit de hoofdstad min of meer de loop van de Mbabanerivier volgt. De naam Ezulwini betekent vallei van de hemel'.
  Lobamba is de plaats waar de residentie van de koninklijke familie is. Hier staat ook het parlement. In Lobamba vinden jaarlijks de Incwala-ceremonies en de rietdans plaats. Het kleine nationale museum (naast het parlementsgebouw, vlak bij de hoofdweg tussen Mbabane en Manzini) heeft een mooie verzameling cultuurhistorisch materiaal. Naast het museum staat een aantal traditionele bijenkorfhutten opgesteld. Van de hoofdweg naar Manzini loopt een zijweg naar Malkerns. Hier staat de bij toeristen zeer geliefde fabriek van de Swazi Candles, waar prachtige kaarsen in allerlei kleuren en vormen worden gemaakt. Bij 'Tishweshwe Crafts' kunt u terecht voor bijvoorbeeld rieten manden en matten.

 • Mkhaya Game Reserve: Het Mkhaya Game Reserve is een particulier wildreservaat, met als belangrijkste doel de bescherming van bedreigde diersoorten, zoals de witte en zwarte neushoorn. Mkhaya is een van de laatste gebieden ter wereld waar de witte en zwarte neushoorn op een plaats samen leven. Het reservaat wordt gesteund door internationale natuurorganisaties waaronder het Wereld Natuur Fonds. Met veel succes heeft het park de neushoornpopulatie doen groeien.
  Het reservaat speelt dus een belangrijke rol in de natuurbescherming in Zuidelijk Afrika en heeft al een aantal belangrijke resultaten geboekt. Zo zijn de rangers op verschillende plaatsen actief geweest op dieren die daar uitgestorven waren te herintroduceren. Mkhaya doet er dan ook alles aan om de neushoorn en alle andere bedreigende dieren die in dit reservaat leven te beschermen.
  Omdat Mkhaya zwaar wordt bewaakt is het voor veel dieren een veilige thuishaven geworden. Er komen behalve de witte en zwarte neushoorn ook de olifant, de Roan antilope, de tsessebe antilope, giraffe, buffel, nijlpaard, krokodil voor maar ook leven er grote roofdieren zoals het luipaard en de hyena. De zware bewaking heeft er overigens wel toe geleid dat zelf rijden in Mkhaya niet wordt toegestaan; een gamedrive mag alleen onder begeleiding van een ranger. Vooraf reserveren wordt aangeraden via (+268) 528 3943.
  Houdt u er rekening mee dat de dagtouren om 10 uur beginnen bij het ontmoetingspunt Phuzamoya. Om 16.00 uur wordt u weer terug gebracht. Lunch is inbegrepen. Kosten: 475 rand (2009). Kinderen onder 7 jaar kunnen niet mee op safari.


 • Ezulwini - Mbabane (Swa) 10 km
 • Ezulwini - Pigg's Peak (Swa) 75 km
 • Ezulwini - Big Bend (Swa) 110 km
 • Ezulwini - Jeppe's Reef (Za) 115 km
 • Ezulwini - St Lucia (Za) 315 km
 • Ezulwini - Piet Retief (Za) 120 km
 • Ezulwini - Nelspruit (Za) 220 km

Ziekenhuizen:
 • Impolo Clinic, Manzini Tel: 505-7301
 • Mkhaya Clinic, Manzini Tel: 505-5339
 • Raleigh Fitkin Hospital Manizini Tel: 505-2211
 • Medisun Clinic, Ezulwini Tel: 416-2800
 • Mbabane Clinic: Tel: 404-2423
 • Mbabane Government Hospital Tel: 4042-111
 • Nhlangano Health Care Centre: Tel: 207-8421
 • Pigg's Peak Government Hospital: Tel: 437-1111
 • Siteki Good Shepherd Hospital: Tel: 343-4133

Brandweer / noodgevallen: 933
Politie / noodgevallen: 999

Tourism Offices:
 • Ngweya/Oshoek Border: Tel 442 4206
 • Swazi Plaza: Tel 404 2531
 • Matenga Craft Center: Tel 416 2180
Gone Rural

Soort: Shoppen
Prijs volwassenen: 0,00
Prijs kinderen: 0,00
Mantenga Craft Centre

Soort: Shoppen
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
Mantenga Swazi Cultural Villag

Soort: Kunst & Cultuur
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend

Fotogalerij

Zuid Afrika!

 • Inzoomen
 • Inzoomen
 • Inzoomen
 • Inzoomen
 • Inzoomen
 • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Highlights

Ezulwini Valley, Vallei van de Hemel! Geniet van de prachtige omgeving in deze vallei. Niet voor niets " the Tourism Mecca " genoemd.

Provincies

Zuid Afrika!