Alles over  

Orania

Zuid Afrika > Northern Cape > Upper Karoo > Orania >In het plaatsje Orania, op de grens van Vrijstaat en Northern Cape, wonen blanke Afrikaners die de levensstijl van hun voorouders opnieuw vorm proberen te geven. Het dorp wordt bestuurd door de Orania Beweging, een cultuurpolitieke beweging, zoals ze zichzelf noemen, met als doen de vrijheid van de Afrikaner te herstellen waarin het recht bestaat ome en democratische samenleving in te richten naar christelijke waarden. Het dorp Orania bestaat sinds 11 april 1991. De Orania beweging heeft in 1990 het dorp overgenomen van de staat. Het dorp was grotendeels verwaarloosd omdat de bouw aan de nabijgelegen Vanderkloof dam was afgerond en mensen langzaam weg trokken. Tegenwoordig leeft Orania als nooit te voren. Het is groen ig, springbokken zijn talrijk en de tuintjes netjes aangeharkt. Orania is zonder twijfel booming. Het aantal inwoners groeit, de economie doet het goed. Zelf zijn de inwoners vooral blij dat hun gedachtengoed een brede kring sympathisanten aantrekt.
In Orania gaat het om de vraag of blanke Afrikaners nog een leven kunnen leiden zoals zij dat graag willen leiden. Het standpunt is dat de rechtstellende actie hen in Zuid-Afrika in een achterstandspositie heeft geplaatst. Zij zien deze nieuwe situatie als structureel en blijvend nadelig voor hen als bevolkingsgroep zoals de situatie onder Apartheid structureel nadelig was voor de zwarte en kleurling bevolking. De nieuwe democratie zou volgens hen moeten gaan over gelijke rechten voor elk.

De oprichter van de stichting is professor Carel Boshoff, een schoonzoon van de aparheidsarchitect Verwoerd. Zijn jongste zoon Carel Boshoff IV is nu burgemeester van het dorp. Ondanks dat Orania alleen blanke inwoners heeft, draait het volgens Boshoff niet om racisme, eerder om conservatisme. En dat conservatisme is niet aantrekkelijk voor kleurlingen of zwarten, evenmin voor homo's of lesbiƫnnes. Toch heeft het conservatisme en de economische boom in het verder lege gebied arbeid nodig. De eerste woongebieden met kleurlingen zijn in de nabije omgeving al een feit.

Vanzelfsprekend is het dorp zelf al een bezienswaardigheid. Eenmaal in het dorp is ge geschiedenis van het dorp en enkele andere historische aspecten van Afrikaner zijn te bezichtigen in het Orania museum. Bezoek is slechts op afspraak mogelijk: 053 - 207 0214 of 082 - 923 3376.
In het huis waar weduwe Betsie Verwoerd haar laatste levensjaren sleet kan de verzameling van haar man worden bekenen. Ook hier is een afspraak gewenst: 053 - 207 0057. Het huis Kleingeluk is een origineel huisje met rieten dak en stoep. Op het Oewerpark is een restaurant gevestigd met een luxe hotel. In het kantoor van de Orania Beweging in het Vryheidscentrum is achtergrondinformatie beschikbaar over de beweging en het dorp.

Orania - Kimberley: 164
Orania - Bloemfontein: 240

Fotogalerij

Zuid Afrika!


Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Provincies

Zuid Afrika!