Alles over  

Richtersveld NP

Zuid Afrika > Northern Cape > Namaqualand > Richtersveld NP >Het Richtersveld werd gesticht in 1991 om een uitgestrekt deel van het precaire land in dit deel van Zuid Afrika te beschermen. Het park is in zoverre uniek dat het niet werd opgenomen in een bestaand nationaal park. De voorwaarden van de overeenkomst met de bevolking van noordelijk Richtersveld, het Nama-volk, bepalen dat het hun eigendom blijft en dat ze in het park veeteelt mogen blijven beoefenen. Het Nama-volk stamt af van de Khoikhoi-herders die ongeveer 3000 jaar geleden vanuit noordelijk Botswana zuidwaarts naar de Oranje-rivier trokken. Naarmate ze verder naar het westen trokken, dwong de toenemende droogte hen om zich in twee groepen te splitsen; een groep vestigde zich noordelijk van de Oranje-rivier en de andere ten zuiden daarvan, een gebied dat bekend werd als Klein Namakwaland (Namakwa is de meervoudsvorm van Nama). Hoewel de Nama-mensen grotendeels werden opgenomen in andere culturele groepen, behielden ze hun taal met de vier explosieve klikklanken. Hun traditionele, koepelvormige hutten kunnen nog steeds worden gezien in Steinkopf en Khubus.
Een opmerkelijk element van het Richtersveld is de unieke vegetatie: het wordt door velen dan ook gezien als de omgeving met de rijkste verzameling vetplanten ter wereld. De meest karakteristieke plant is de Noordkyker, ook wel Halfmens genoemd. De fier staande plant richt zich met haar bloem naar het zonlicht in het noorden. De naam is waarschijnlijk gegeven door Nama die vanuit Namibie de rivier waren overgestoken en met verlangen naar hun thuisland in het noorden keken.
Vanwege de lange geologische historie heeft het Richtersveld jarenlang de aandacht getrokken van goudzoekers. Als bewijs daarvoor gelden de verlaten schachten en de kopermijnen in het gebied.
In het park zijn ongeveer 185 vogelsoorten geregistreerd, waaronder de zwaluwstaartbijeneter, reuzenreiger, spoorvleugelgans, bonte ijsvogel, Namakwa-zandhoen en ook visarend wordt regelmatig gezien vooral langs de Oranje-rivier. In het Richtersveld worden verschillenden zoogdieren aangetroffen, zoals de klipspringer, vaalribbok, steenbok en baviaan, maar grotere soorten kunnen in dit gebied niet leven. Het park biedt ook bescherming aan de springbok en een kleine populatie bergzebra's. Er is bekend dat in het gebied meer dan 60 reptielen- en 25 slangensoorten voorkomen.
Als u geinteresseerd bent in poëzie, biedt de bundel 'Kleur kom nooit alleen nie' van Antjie Krog een kleurrijk palet van de Nama-cultuur, de natuur en de diamantwinning rondom het Richtersveld. Zo laat ze een diamantsorteerder in zijn 'narratief van die diamantsoorteerder' zeggen: 'as my oë kyk, kyk my oë klip'.

Bereikbaarheid
Sinds 2007 is het mogelijk om vanuit het Richtersveld de grens met Namibië over te steken middels een pontoon. Houdt u er wel rekening mee dat het park alleen voor 4 x4 voertuigen toegankelijk is. Meer informatie is verkrijgbaar bij Paul Daphne, telefoon: +27(0)27 - 831 1506. Houdt u er verder rekening mee dat de route vanaf Springbok loopt via Steinkopf, de R 382 richting Port Nolloth. Ongeveer 30 kilometer voor Port Nolloth slaat u rechtsaf de gravelweg op richting het park en Sendelingsdrif. De route is nu nog circa 150 kilometer.
De toegangspoort van het park is tussen 1 oktober en 30 april geopend van 07.00 - 19.00 uur. Vanaf 1 mei tot en met 30 september van 07.00 - 18.00 uur. Het is niet toegestaan om 's nachts in het park te rijden. Bovendien moeten voertuigen zich melden bij binnenkomst maar ook bij het verlaten van het park. Bezoekers die in het park overnachten moeten ten laatste om 16.00 uur zich melden bij de ingang. Alleen 4WD voertuigen of SUV met hogere wegligging is het toegestaan het park te betreden.

Het Richtersveld behoort sinds 2004 tot het Transfrontier Park Ai-Ais Richtersveld. Het is sinds 2007 mogelijk om vanuit het park de rivier over te steken naar Ai Ais aan de Namibische zijde. U bent dan dichtbij Rosh Pinah vanwaar een route naar de zuidkant van de Fish River Canyon -Ai Ais - loopt.
De oversteek is middels een pontoon. Houdt u er bovendien rekening mee dat het park alleen voor 4 x 4 voertuigen toegankelijk is. Meer informatie is verkrijgbaar bij Paul Daphne, telefoon: +27(0)27 - 831 1506.

Richtersveld NP - Kaapstad/City Centre: 875
Richtersveld NP - Upington: 720
Richtersveld NP - Springbok: 320
Richtersveld NP - Port Nolloth: 180

Afstanden binnen het park:
Sendelingsdirf - Helskloof Entry Gate: 22 km (25 min)
Helskloof - Kokerboomkloof: 78 km
Sendelingsdirf - De Hoop: 38 km

Diesel en benzine 97 is verkrijgbaar in Sendelingsdrif. Loodvrij is alleen verkrijgbaar in Alexander Bay (80 km). In Sendelingsdrif is verder een openbare telefoon. Er is geen GSM bereik, tenzij uw internationale abonnement aan de grens met Namibië het signaal van MTN Namibië oppikt.
De toegang bij Sendelingsdrif is geopend van van 07.00 - 19.00 uur tussen 1 oktober en 30 april. In de wintermaanden mei tot en met september sluit de toegang om 18.00 uur. Bij het kantoor moet u een accommodatievergunning halen. Het kantoor is open van 08.00 - 16.00 uur. Om tijdig bij de camping uit te komen, moet u bovendien niet later dan 16.00 uur vertrekken vanaf de toegang.
Sendelingsdrif Restcamp

Soort: Vakantiehuizen & Appartementen
Beoordeling: onbekend
Richtersveld Camping Sites

Soort: Restcamps & Campings
Beoordeling: onbekend
Richtersveld Wilderness Camps

Soort: Restcamps & Campings
Beoordeling: onbekend

Fotogalerij

Zuid Afrika!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Highlights

Het Richtersveld is een zeer bijzondere bestemming voor mensen die van rust, ruimte en verlaten natuur houden. Het landschap vol stenen, vetplanten en droogte doet bijna spiritueel aan, maar kan hard zijn voor mensen die niet van haar houden. Richtersveld is alleen per 4 x4 of eventueel een auto met hogere instap te berijden. Gewone sedan auto's worden niet toegelaten. Voor accommodatie kunt u in het park terecht om te kamperen, er is een restcamp in Sendelingsdrif en een aantal guesthouses in Eksteenfontein en Alexander Bay.

Provincies

Zuid Afrika!