Alles over  

Kleinzee

Zuid Afrika > Northern Cape > Namaqualand > Kleinzee >Aan de 'diamondcoast' treft u nog zilveren duinen, bijna onbedorven door menselijk ingrijpen. U verwacht het misschien niet van Zuid-Afrika, maar het weer kan hier spookachtig slecht zijn. De kou, mist en hoge golven doen dan eerder aan Nederland denken. De koude Atlantische Golf is hier verantwoordelijk voor. Langs de kust liggen dan ook tientallen wrakken van zeeschepen, vergaan in stormachtig weer. Ondanks dit weerbeeld krijgt de kustlijn maar weinig regen; er valt gemiddeld slechts 120 mm per jaar. De diamantkust behoort dan ook tot een semi-woestijn gebied.
Flora en fauna heeft ook een hard bestaan aan deze kust. U treft voornamelijk lage begroeiing en dieren die zich aan het klimaat en omstandigheden hebben aangepast. U vindt nabij Kleinzee wel een grote zeehondenkolonie van meer dan 350.000 (!) zeehonden. De vrouwtjes werpen elk jaar in oktober/november een kleintje waardoor de kolonie gestaag groeit. Houdt u rekening met een specifieke geur als u naar de kolonie toegaat. Het is aan te raden om 's avonds uw haar te wassen en uw kleren even buiten te hangen.
Eigenlijk is Kleinzee nog maar een jonge plaats. Pas in 1942 is het dorpje gesticht toen De Beers er werkelijk is begonnen met mijnbouw. Daarvoor vormde het dorp deel van een farm 'de kleyne zee'. Eigenaar Jack Carstens heeft in 1925 de eerste diamant gevonden en verkocht zijn bezit in 1926 aan de Cape Coast Exploration Company waarna het in 1942 in handen van de Beers is gekomen.
Kleinzee wordt grotendeels beheerst door De Beers; de streek is dan ook rijk aan diverse grondstoffen. Diamanten leveren (natuurlijk) het meest op. In principe staat de mijnbouw op gespannen voet met de natuurlijke omgeving. Deze mag misschien hard lijken, maar is zeer kwetsbaar. De Beers heeft uitgebreide programma's opgezet om de schade voor natuur zoveel mogelijk te beperken of anderszins te 'vergoeden'.

Fotogalerij

Zuid Afrika!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Provincies

Zuid Afrika!