Alles over  

Sutherland

Zuid Afrika > Northern Cape > Hantam Karoo > Sutherland >De winters kunnen er ijzig koud zijn, met sneeuw en vrieskoude nachten. De zomerdagen zijn heet. Sutherland ligt midden in de Grote Karoo met haar weidse vlaktes, een plaats waar het uitspansel zich bijna voelbaar over de aarde strekt. Niet voor niets wordt Sutherland wel de poort naar het universum genoemd met de grootste telescoop op het zuidelijke halfrond. SALT (Southern African Largest Telescope) is sinds 2006 voor bezoekers geopend zodat u de enorme telescopen kunt zien. Dagelijks worden er rondleidingen georganiseerd (niet op zondag). De rondleidingen overdag concentreren zich op informatie en het bezichtigen van de telescopen op het complex. Tijdens de avondexcursies kunt u zelf door een telescoop de sterren bekijken. Reserveren is noodzakelijk (zie excursies). In het dorp wordt ook een telescoopervaring aangeboden door de eigenaar van guesthouse Kambro-kind.
Hollandse tulpen September is de maand waarin het dorp vol met bloeiende tulpen staat. De tulp is geintroduceerd door de Nederlandse dominee Brink waarna enkele tuinders het vak hebben overgenomen. De bekendste telers zijn nu Aret en Lampies Lambrechts op de boerderij Koornlandskloof. Een andere link met Nederland wordt gevormd door de dichter N.P. van Wyk Louw, een belangrijke Zuid-Afrikaanse dichter die in Amsterdam heeft gestudeerd maar altijd bleef terugverlangen naar zijn geboortedorp. Het dorpsmuseum is naar deze dichter vernoemd en geopend van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 17.00 en op zaterdag tot 13.00 uur. Interessant is de Nederduits Gereformeerde Kerk in het midden van het dorp, gebouwd in 1899 met imposant orgel. Aan het begin van het dorp - komend vanaf Matjiesfontein - ligt een begraafplaats met oude grafstenen van soldaten die tijdens de Boerenoorlog zijn gesneuveld.

Tuinplaas Kerk
Een van de oudste kerken in het land staat op Tuinplaas, 50 kilometer ten zuiden van Sutherland richting Matjiesfontein. De kerk vormt een vast punt in een halfjaarlijkse 'volksverhuizing'. Vanwege de kou in het hooggelegen Roggeveld hebben de meeste boeren twee huizen. In het hooggelegen huis brengen ze de warme zomers door. In het laaggelegen huis vertoeven ze tijdens de wintermaanden; hier kan het makkelijk 10 graden warmer zijn dan in het hoge Roggeveld. De verhuizing van have en goed is elk half jaar een hele uittocht. Teruggaan naar het hoogveld voelt voor de boeren jaarlijks als een feest en wordt gevierd met een avondsmaalsviering in deze Tuinplaas kerk.
Astronomie Excursie

Soort: Diversen / Overig
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
Louw Museum

Soort: Musea
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
Cluster d'Hote Restaurant

Soort: Lokaal
U kunt hier terecht voor: Lunch, Diner

Fotogalerij

Zuid Afrika!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Provincies

Zuid Afrika!