Alles over  

Nieuwoudtville

Zuid Afrika > Northern Cape > Hantam Karoo > Nieuwoudtville >Hoewel geografisch gezien net over de grens in de Hantam Karoo (en daardoor eigenlijk geen deel van Namaqualand), is Nieuwoudtville vaak gezegend met de mooiste bloemen in Namaqualand. Het dorp ligt op een breuklijn van zomer- en winterregens waardoor het meer regen kan krijgen dan dorpen als Clanwilliam , zelfs tot 350 mm per jaar. Door deze specifieke omstandigheden geldt Niewoudtville als een uitstekende streek voor de teelt van bollen. Het dorp noemt zich zelfs de 'bollenhoofdstad van de wereld'. Nergens ter wereld worden op dit moment zoveel verschillende bollen gekweekt als in Nieuwoudtville.
Bloemen vormen absoluut de grootste attractie van het dorp. De bloemen zijn vaak op hun best in het 115 hectare tellende veldbloemenreservaat. Andere type begroeiing vindt u juist weer in het Oorlogskloof Natuurreservaat, 15 kilometer ten zuiden van het dorp. In het reservaat vindt u valleien en diepe kloven waar de diverse type ecosystemen (fynbos, renosterveld en Karoo-begroeiing) elkaar afwisselen. Er is een 180 meter hoge waterval aan de rand van het park; helaas valt de waterval onder privé-bezit en is deze alleen bruikbaar voor gasten van guestfarm Papkuilsfontein. In het reserve kunt u meerdere wandeltochten maken van enkele uren tot 7 dagen. Voor meerdaagse tochten moet u vooraf een reservering maken bij Oorlogskloof Nature Reserve, +27(0)27 - 218 1159 of +27(0)27 - 218 1010.
Glenlyon
Sinds eind 2007 heeft het dorp een Nationale Botanische Tuin, gevestigd op de farm Glenlyon. De farm is decennia eigendom geweest van Neil en Neva MacGregor. Het is zonder twijfel aan Neil MacGregor te danken dat Niewoudtville zo'n goede reputatie heeft gekregen. Als schapenboer heeft hij verschillende methodes uitgeprobeerd om flora en schapenteelt naast elkaar te laten bestaan. Voor de schapen vormden de bloemen een goede voedingsbron. MacGregor wilde daarom alle mogelijke details rondom deze bloemen weten. In de beginperiode scheidde hij de stukken land met verschillende vegetatie van elkaar door op kwetsbare stukken geen schapen te laten grazen. Een grote fout, zoals hij zelf zegt in een Zuid-Afrikaans magazine (Country Life, augustus 2008). Er groeiden zelfs meer bloemen in niet-beschermde gedeeltes dan in de beschermde delen. Hij realiseerde zich dat de omgeving niet voor niets bokkenveld werd genoemd. Het 'veld van de bokken' had deze fauna nodig om de vegetatie divers te houden en te verspreiden. Zijn werkwijze werd in de jaren erna meer en meer ecologisch en leidde ertoe dat zijn velden volop in bloei stonden. In de jaren negentig is MacGregor bloementoeren gaan organiseren waarbij hij mensen rondreed in een oude Bedford-bus uit 1950 en vertelde honderduit over zijn land en de bijzonderheden. De toeren waren een tikkeltje wetenschappelijk maar erg interessant. In 2007, inmiddels 71 jaar, heeft hij de farm overgedaan aan een stichting en is het Hantam National Botanical Garden opgericht, telefoon: 027 - 218 1200.
Het dorp
De meest makkelijke aanrijroute naar Niewoudtville is via de Vanrhyns Pass. Vanaf de pas is het uitzicht over de velden van Nieuwoudtville spectaculair. Op de meeste velden staat rooibos geplant. Nieuwoudtville is tegenwoordig - na Clanwilliam - een goede tweede in de productie van rooibosthee. De thee wordt tussen januari en maart geoogst.
Het dorp Nieuwoudtville is gesticht in 1897 door de Nederduitsch Gereformeerde Kerk op grond dat van de broers Niewoudt aangekocht is. De kerk is in 1907 gebouwd van zandsteen, evenals de preekstoel. De meeste andere onderdelen van de kerk moesten uit de omgeving van Kaapstad komen. In die dagen ging het spoor niet verder dan Piketberg (250 kilometer van Niewoudtville) en moesten de onderdelen verder per paard en wagen vervoerd worden. Een oude graanmolen is ook nog in het dorp te zien; deze wordt vaak nog door een paard aangedreven!
Interessant zijn ook de ruïnes die rondom het dorp te vinden zijn, zoals de resten van Groenrivier, een farm 1 kilometer buiten het dorp. De boerderij is gebouwd rond 1750 en biedt vooral voor fotografen een uitdaging.

Kokerboomroute
Kokerbomen komen ook in de buurt voor: daarvoor moet u naar Gannabos bij de Hantamsrivier, 20 kilometer ten noordoosten van het dorp richting Loeriesfontein. De kokerboom kan 250 jaar oud worden en is zeer goed bestand tegen droogte omdat de boom de mogelijkheid heeft water op te slaan in haar bast. In juni/juli draagt de boom bloesem. Het park vindt u aan de weg R 357 naar Loeriesfontein. De bewegwijzering is niet zo goed en het kokerbos is ook niet vanaf de weg te zien. De meest zichtbare aanwijzing is het bordje Gannabos. U rijdt vervolgens enkele kilometers op een boerderijpad voordat u bij de bomen uitkomt.
Loeriesfontein zelf ligt 63 kilometer van Niewoudtville. Als u helemaal doorrijdt tot Loeriesfontein treft u daar in de kerk een windmolenmuseum aan. Er bestaan slechts twee windmolenmusea op de wereld: één staat in de USA, de tweede in het piepkleine Loeriesfontein.

Grafroute
Misschien is een grafroute niet het eerste waar u aan denkt om uw vakantiedagen mee te vullen, maar op redelijke afstand van Nieuwoudtville ligt een aantal graven met prachtige grafstenen gegraveerd door Kerneels de Waal - een bekende grafsteengraveerder binnen Zuid-Afrika. De grafroute is uitgezet rond Williston, 110 kilometer voorbij Calvinia aan de R 63.

Niewoudtville - Clanwilliam: 135 km
Nieuwoudtville - Capetown: 385 km

Fotogalerij

Zuid Afrika!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Provincies

Zuid Afrika!