Landkaart  

Hantam Karoo

Zuid Afrika > Northern Cape > Hantam Karoo >

Flash map.
Plaatsen in "Hantam Karoo": Brandvlei - Calvinia - Fraserburg - Loeriesfontein - Nieuwoudtville - Sakrivier - Sutherland - Tankwa Karoo National Park - Williston

Alles over

Hantam KarooUitgestrekte, droge en vaak ongenaakbare vlaktes tekenen de Hantam Karoo en het iets noordelijkere Boesmanland - de streek in de Noordkaap die oostelijk van Springbok en Nieuwoudtville begint en doorloopt via Calvinia, Brandvlei en Kernhardt in het zuidelijk deel terwijl het aan de noordkant Pofadder en Pella insluit. Niet meer dan 100 mm regen valt er hier in een goed jaar. Een goed jaar komt echter maar zelden voor, gemiddeld één keer per tien jaar.
De streekt dankt de naam aan het Khoi woord Hantam met de betekenis 'de berg waar de rode bollen groeien'. Jammer genoeg is niet bekend welke rode bol wordt bedoeld. De naam Hantam is ook gegeven aan het bergplateau nabij Calvinia dat ongeveer op 1.050 meter ligt. De bergketen heeft grote invloed op de klimaatzones in de regio. Ten zuiden en westen van de bergen liggen de redelijk vruchtbare streken Namaqualand en de Kaap. Ten noorden en ten oosten van de bergen wordt het droger en droger.
Reizen door Hantam Karoo betekent dan ook een reis door een leeg land - de streek is dunbevolkt. Reizen door Hantam Karoo betekent hete dagen, stoffige wegen en ongenaakbare zonneschijn. De nachten kunnen koud zijn, vooral in de winter. Maar reizen in de Hantam Karoo betekent ook stilte, ruimte en rust. De streek heeft zelfs de reputatie het beste middel tegen grootheidswaanzin te zijn: hier voelt de mens zijn eigen kleinheid tegenover de uitgestrektheid van het heelal.
Reizend door de streek zult u dus lange stukken rijden waarop u niemand tegen komt. Extra water en voedsel meenemen is aan te bevelen. Hier en daar treft u kleine dorpjes of stadjes waarin het leven zich dag-na-dag aan elkaar rijgt zonder noemenswaardige veranderingen. Toch zijn de dorpjes kleine parels - tenminste als u oog heeft voor de omstandigheden en de mensen die weten hoe ze moeten overleven in een vlak, droog en heet land.
Economisch leeft de streek meestal van schapen op uitgestrekte farms van 20.000 hectare of groter. De merino en karakoel zijn favoriet. In de jaren vijftig heeft een aantal boeren letterlijk goed geboerd. Toen in 1952 de Koreaane oorlog uitbrak en mensen bang werden voor een atoomoorlog steeg opeens de vraag naar wol tot ongekende hoogtes.
In het zuidelijke deel tussen Calvinia en Kenhardt draait de economie op tafelzout. Er ligt een hier aantal zoutpannen waar jaarlijks 800.000 ton tafelzout wordt geproduceerd. Als u deze weg rijdt, moet u beslist even stoppen in Williston, een klein kleurlingdorp waar een locale kunstenaar de meest mooi grafstenen maakt. Locale gidsen kunnen u de geschiedenis vertellen.
Astronomie Excursie
Plaats: Sutherland
Soort: Diversen / Overig
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend
Louw Museum
Plaats: Sutherland
Soort: Musea
Prijs volwassenen: Onbekend
Prijs kinderen: Onbekend

Fotogalerij

Zuid Afrika!

  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen
  • Inzoomen

Nieuwsbrief

Vul hier uw e-mailadres in om uzelf in te schrijven voor de Op Reis Naar nieuwsbrief:

U bevindt zich hier:

Provincies

Zuid Afrika!

Interessante links